Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Shpunka, 10 Вересень 2012.

1. truskaffka

truskaffka Well-Known Member

Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

Маю відчуття, що питання якесь розмите...Мені здається це якось не залежить від спеціальності. Звичайно, вимога щодо більшої кількості статей - це таки вимога до більшої продуктивності. Тобто навряд чи виходом є наплодити 5 малюсіньких кусочків. Ну але ж будь-яке "дітище" можна розглянути з різних боків :). Якщо вам як спеціалісту по технічних науках треба придумати апарат для випікання хліба...То основні моменти описуєте в перших 3-х статтях, а в наступних можна спробувати пристосувати апарат і до булочок та ще й круасанів :) ..ну як розширену можливість. Або крім основної функції випікання "кірпічіка", закласти форму батона...
    Я трохи жартую, ну але десь так собі уявляю відповідь на питання :).

2. Cikavunka

Cikavunka New Member

Привітик усім!!!...якраз також страждаю даною темою…правда зараз більше тим, що жалію…що пішла навчатися в аспірантуру.
    Хочу поділитися з вами своєю історією…можливо комусь вона і допоможе!
    Насправді я дуууже була рада, що поступила і буду навчатися в аспірантурі…поки всі мої мрії не зруйнував науковий керівник!
    Почну із самого початку…
    Два роки тому я поступила на навчання в аспірантуру…як і всім аспірантам… мені була запропонована, науковим керівником тема дисертаційного дослідження …і я почала поступово її опрацьовувати. Проходить рік і науковий керівник мені змінює тему на зовсім іншу…переконуючи мене в тому, що дана тема мені буде легшою за попередню …я погодилась… хоч і мала вже деякий напрацьований матеріал по попередній темі дослідження…тому що все ж таки думала, що науковий керівник краще знає як має бути….отож почала опрацьовувати іншу тему…назбирала собі теж матеріалу…склала план, опрацьовувала розділи…писала статті….і ось недавно, вірніше минулого тижня, мені мій науковий керівник на третьому, останньому році навчання… знову кардинально «уточнює» мою тему, бо дана моя тема пересікається з темою його іншої аспірантки, яка наголошую швидше почала нею займатися…і ясне діло він це знав!!!!!...питання в іншому навіщо так було морочити голову…
    Зараз переді мною постало питання в іншому…чи не спати днями і ночами…знову шукати, читати, досліджувати…а це не реально за рік часу??????....просто розумію, що зацікавленості в моєму самостійному написанню роботи, не було від самого початку, мене просто підвели до того моменту …коли ні назад…ні вперед!!!!...а саме найстрашніше те…що я навчаюсь на стаціонарному…і в разі не виконання вимог стосовно написання роботи…я буду віддавати стипендію…цього року виданий такий наказ…
    Обідно, бо за три роки можна було б легко опрацювати тему дослідження, просто не повезло з науковим керівником, і розумієш, що тобою так накрутили, що дальше не має куди!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Тому, прошу тих хто поступив чи хоче поступати в аспірантуру, придивіться насамперед до своїх наукових керівників, бо саме вониі віддіграють найбільшу роль в написанні вашої дисертації!!!!!!

3. gaby

gaby Member

Мені здається Ви можете залишити дану тему, просто змінити якось її звучання, підкорегувати наповнення роботи. Бо ж якщо ще хтось пише схоже, то ще не катастрофа. Опрацювавши навіть, для прикладу, однакові книжки чи статті кожна людина зазвичай почерпне щось своє і виділить якийсь інший ракурс. Але звісно, потрібно побачитися вам з тою людиною, ознайомитися з її планом, щоб попередити співпадіння. Головне не впадати у відчай!

4. truskaffka

Мене колись це теж якось страхало...але кого б не питала - ніхто не чув про рельні випадки віддавання гршей. І успішно завершеною вважається аспірантура, коли є семінар із викладом дослідженого матеріалу ніби вже за матеріалами дисеру....але то не той семінар, після якого вже негайно захист. Просто треба мати чорновий варіант, виступ зробити по розділах (на подобі виступу на захисті)....Після такого семінару ще можна допрацьовувати трошки, підчесувати все ( я аж через рік після такого захищалася).

Може, дійсно, поговоріть з керівником, щоб принаймні вибрати таку тему, для якої згодиться набраний Вами матеріал, яка просто висвітлить інший нюанс старої теми. Не може та аспірантка-конкурентка прямо всебічно тему дослідити, бо так просто не буває.

5. Cikavunka

Cikavunka New Member

….дуже дякую вам gaby і вам truskaffka за поради.
    …я також над цим думала…просто тема іншої аспірантки не просто схожа…а дуже ідентична моїй темі.
    (питання в тому як можна було дати двом аспіранткам однакові теми?? І з якою метою це робилося?)
    В мене залишився один вихід…працювати над новою темою… старатимусь …хоча б частково щось використати з попередньої…якось дійсно пов`язати їх між собою.
    Просто…чесно…боюсь…щоб мене знову не чекали сюрпризи!!!
    Стосовно стипендії…то я також чула, що не було таких ситуацій з віддаванням…тому теж не переймалася цим до того часу…поки нас не зібрали на початку жовтня цього року у відділі аспірантури…і не сказали…що б ми старалися виконати всі умови стосовно індивідуально плану аспіранта та написання дисертації….бо в разі не виконання…дійсно прийдеться повертати стипендію…цього року вийшов такий наказ.

6. Hermi

Hermi Well-Known Member

ну тут не все так печально. Як мені відомо, якщо Ви маєте вагому причину, чому не можете захиститись, то гроші повертати не потрібно. В нас просто одного аспіранта 3-тього року виганяли, але завкафедри дав пораду покинути аспірантуру за сімейними обставинами щоб не повертати гроші.

7. Almariel

Almariel Well-Known Member

справді можна покинути? бо я краєм вуха чула, що якщо покидаєш, то теж мусиш повертати всю стипендію і не тільки. чи могли б ви дізнатися деталі цієї процедури? дякую.

8. MorsImmortalis

MorsImmortalis мирний атом

потенціал потенціалом, а те,шо держава ні копієчки не вкладає в розвиток науки - це незаперечний факт.
    мені,окрім потенціалу і т.п., потрібен сучасний калориметр (самий дешевий коштує в районі 19 тис. доларів). те, на чому я працюю зараз -фактично динозавр, на ньому робив дисертацію ше мій завкафедри (а йому уже 70). результати своїх досліджень я не можу подати в серйозний журнал, бо "чому ви досі працюєте на такому стар"ї, є вже значно новіші прилади?". одним словом, нас вони не зрозуміють.
    як то кажуть "как ні крутісь, а ж..па сзаді"

9. Borodinka

Borodinka Well-Known Member

Дівчата! Підкажіть, будь ласка, ВАК журнали з філології, які б виходили максимально часто (напр., раз на місяць), можна електронні, можна платні.
    Бо я подала потрібну кількість статей, але вони вийдуть протягом року-двох, а мені на роботі сказали НЕГАЙНО! Наперед дякую.

10. Shpunka

Shpunka New Member

А ви не розглядаєте такий варіант, що ваш науковий керівник "тягне" ту другу аспірантку? Або взагалі пише їй роботу, попередньо використавши ваш доробок за 2 роки?
    І невже не можна якось повпливати на ситуацію? Таке вже свавілля?

11. Borodinka

Загалом, це стандартна практика у Європейських вузах, хто з кращими результатами дійде до фінішної прямої, той і захиститься. Але, звичайно, це навряд вас втішить. Можливо керівник побачив варіант вирішення вашої теми в іншому аспекті, який запропонував іншій аспірантці. Ви маєте суттєві переваги, адже стільки всього вже опрацьовано і зроблено! Якщо маєте кандмінімуми і статті, то що може вас зупинити на вашому шляху?! Міняти тему проблемно не лише вам, але й цілому факультету, адже теми затверджують на вченій раді, зміни теж мусять бути обговорені і аргументовано причини. То як ви то пояснюватимете?

12. truskaffka

Цікаво,чи інша аспірантка зараз на такому ж доробку "сидить", чи лише починає? Якщо у нашої авторки більше матеріалу - то її право це захистити раніше. Зрештою, на те і пишуться статті перед захистом - то є своєрідне свідчення про інтелектуальну власність. Є дати статей, видно хто, що і коли опублікував.

Так...окрема тема - це експериментатори. :sad: Але для деяких галузей є легше - як от для дописувачки із галузі соціології і політології Тут не треба дорогої техніки і реактивів - лише теоретична робота. Є ще, правда, обмежений доступ до статей, бібліотек. Але тут простіше і є різні виходи - зав"язувати знайомства з колегами з-за бугра, скажімо, на конференціях чи через мережі науковців (навіть такі соц. мережі є ;)), просити їх часом скачати дещо через їх університет або напряму в автора попросити в крайньому випадку. Ну а ще є сервери препринтів, які часто дублюють або ще й розширено супроводжують платні статті. Так що попа попою, а треба крутитись :).

13. Almariel

Almariel Well-Known Member

може хтось знає, чи можна покинути державну аспірантуру без фінансової шкоди для себе за сучасними правилами? дякую.
    або перевестись на заочну.

14. truskaffka

Підозрюю, що то треба конкретно у Ваш заклад йти у відділ аспірантури і там питатися....

До речі, дізнавалась про оплату за канд. іспити. Як мені сказали, є дозвіл для інституцій запроваджувати плату за іспити (читай: за захист), але це не обов"язково і в ряді установ такої оплати нема. Ціна і порядки - все встановлюється кожною інституцією в окремому порядку! Тому узагальнювати чи говорити про відмінності для різних спеціальностей нема резону. Все залежить від того, де конкретно захищатися.

До речі, і про цю незрозуміло велику оплату за друк повідомлення про захист. Зараз Радами молодих вчених різних установ (в даному випадку знаю про академічні, а ле може і ВНЗ якісь долучаться..) збирається петиція проти цього монополістичного заходу. Нині в нашому інстиутті буде засідання - будемо про це говорити. Якщо щось цікаве почую - напишу :).

15. Borodinka

16. truskaffka

Дівчатка, хочу порекомендувати відвідати мережу українських наукоців Ukrainian Scientists Worldwide. Там обговорюються всякі питання, там можна опублікувати запитання про різні видання з різних спеціальностей, почитати анонси наукових подій. Не кажу, що ще одна соц мережа - це відповіді на всі питання, але все ж, джерело інфи. Там є окрема група, зокрема, про аспірантуру.

17. truskaffka

Ну що...Обговорювали новий наказ про опублікування результатів дисертаційної роботи. Вирішили писати листа до Західного наукового центру із викладеними питаннями і проханнями (сумніваюсь, що щось дуже вийде, але як не стукатись, то і не відкриють), а вже ЗНЦ мав би це далі передати у Київ в якості регіонального представника від науки. Було б, ясно, добре мати колективне таке звернення від декількох Рад різних установ.... Основною проблемою теж визнали те, що наказ діє не поступово, а прийнятий одномоментно для усіх.

Щодо оплати за друк оголошення. Є інформація про те, що плата за джрук оголошення про захист складає лише 1 грн у випадку, коли пошукувач є членом Ради молодих вчених, про що має подати довідку за підписом керівника установи у редакцію. Це я все пишу зі слів нашого Голови ради молодих вчених, бо сам ане бачила цієї інфи в друкованому вигляді.

18. gaby

gaby Member

Я доречі чула таке трактування наказу, що для кандидатської необхідно мати 1 статтю в іноземному збірнику, або можна мати всі 5 статей в фахових укр. виданнях, проте 1 стаття тоді має бути у виданні (укр), але включеному у наукометричні бази. Тобто не обов"язково щоб стаття в іноземному збірнику була з категорії наукометричних журналів.
    Не знаю, усі трактують наказ по свому, треба якихось компетентних пояснень чи офіційного тлумачення.

19. truskaffka

Ииии. Так вроді з самого початку так і говорилося..Інша справа, що там дійсно погано все сформульовано. Ну але вроді так: 5 статей, з яких мінімум одна або в іноземному, або українському виданні, що містяться в наукометричних БД (я так розумію, йдеться про ті що мають імпакт-фактор....хоча то не вказано).

Але я навіть не знаю, чи з галузей права чи політології є хоч один укр. журнал, що включнений в ISI. В Scopus може швидше....і то не впевнена.

20. gaby

gaby Member

В Scopus укр. з моїх галузей нема. А щодо трактування, я думала, що іноземний теж має бути обов"язково наукометричний) але можливо - ні. Тоді простіше - бо можна написати статтю в рос. фаховий журнал, бо рос. журналів в Скопусі теж нема тих, що мені потрібно. Хоча, є один російський де той фактор - 0 і людей без наукових ступенів вони не публікують. А ще ціни, щоб опублікувати статтю в Росії - з нашими недопорівняння, а я тут ще нила, перед тим, що 200 грн. - то багато за статтю. Якось недопродуманий той наказ з жодної сторони. Те, що якість укр. науки треба підвищувати - тут я погоджуюся, але методи на разі мені видаються неадекватними.