Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

Тема у розділі 'Бізнес-леді', створена користувачем Shpunka, 10 Вересень 2012.

1. gaby

gaby Member

Відповідь: Аспірантура/дисертація/захист: варто чи ні?

Хто знає про наказ міністерства, який набирає чинності з 1 січня 2013 року? http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1851-12

Там просто на захист кандидатської необхідно мати 5 статей, але!!! 1 з них в журналах наукометричних баз. Хто знає як туди подати в галузі політології, соціології?

2. zaderyshka

zaderyshka Member

або 1 стаття в іноземному виданні.

3. gaby

gaby Member

Так, або в іноземному виданні, але мені це особливо ситуації не міняє. Чула там такі вимоги до наукових результатів як в нас ціла кандидатська, що типу не так легко, щоб там опублікуватися. тому питаю, можливо, хтось має досвід і конкретні поради?

4. truskaffka

truskaffka Well-Known Member

Перша порада - постарайтесь ставитись неупереджено, а часто це найбільше заважає. Друга - вибирайте тематичний журнал, читайте вимоги до авторів на сайті І ПОСИЛАЙТЕ РУКОПИС! Якщо є плата за публікацію - це обов"язково вказано, якщо не вказано, значить просто чекайте рецензії. Чому ж має бути важче? Бо у нас друкують все, що не лінь, а там їх рецензують? Ну так за свою роботу Ви впевнені? Вона добра? От і не ховайтесь в кущі, а сабмітьте :).

На жаль, по політології чи соціології не знаю видань - не моя тематика.

5. gaby

gaby Member

Постараюся) Але там і обсяги, якщо наш ВАК це 10-12 сторінок, то там близько 7 тис. слів - це майже три наші Вак. Я не розумію, як можна вводити такий наказ, якщо нема українських журналів з даної тематики в тих наукометричних базах. І крім того, щоб написати статтю в закордонний журнал хорошої розмовної англійсько мало (((.

6. truskaffka

Що це за вимога в тисячах символів? Дайте поклик ;)

Взагалі для мене оце:
    звучить дуже дивно. Вперше чую і думаю, це який гон.

А це вже якраз і не негатив, а позитив нового наказу. Бо англійську треба знати, тут нема ради. То якраз добрий стимул. А інакше можна робити тільки "містечкову" науку в себе в селищі-місті-області. Тому тяжко, але треба.

7. gaby

gaby Member

Щодо обсягів - то дані вимоги фактично в усіх гуманітарних журналах SAGE - можете зайти на будь-який і подивитися) просто статистика ворд показала, що майже готовий підрозділ розділу дисертації містить 7-8 тис. слів без інших знаків, тобто ком та сполучників..., а тут одна стаття така майже, як увесь підпункт. Можливо, я і не так щось розумію, бо обсяги справді вражаючі.
    А щодо англійської, я погоджуюся, що її ватро знати, але, коли ти майже на фінішній прямій до захисту і тут з"являються такі вимоги - то вдосконалювати англ. вже особливо нема коли, тим паче що це процедура не одного дня. На разі мені знань мови цілком було достатньо для опрацювання та імлементації іноземних джерел та нових підходів в моїй галузі. Але, думаю ви розумієте, читати і перекладати, розуміти - це одне, а аналогічно писати нерідною мовою - це потрібна практика. Тому вважаю, якщо дані вимоги і запроваджувати - то не з нового року, а, наприклад, для тих, хто тільки вступає в аспірантуру чи починає працювати над роботою, у кого є ще в запасі кілька років, а коли ти ледь не плануєш попередній захист і тут таке - то досить виводить з рівноваги). Тим паче, що і на статті треба чекати до року часу.

8. zaderyshka

zaderyshka Member

ага, особливо то стимулює за півроку до захисту. А чому всі так кинулись зразу в англомовні видання? Є ж польскі, російські, там значно простіші вимоги.
    Трускавочко, чесно, ваші дописи мене тішать, не в поганому розумінні, а стосовно вашого оптимізму. 90 % всієї нашої науки робиться локально і обертається у нашій країні і дисери часто передираються просто з іноземних джерел. Поки не буде загальної бази наукових досліджень, світової, про будь-які позитиви можна забути.
    А даний законопроект прийнятий явно для підняття рейтингу вітчизняних наукометричних видань.

9. gaby

gaby Member

Польської, на жаль, я не знаю, а щодо російських потрібно подумати. Але чи вони враховуватимуться? хотілося б вже написати ту статтю і бути впевнею, що потім не завернуть. (маю на увазі з Ради)

10. METAMORFOZA

METAMORFOZA Чарівна львів'яночка

А мені от цікаво, чи реально захиститися без грошей???

11. gaby

gaby Member

Не реально хоча б тому, що статті ВАК платні, і оскільки треба мати їх 5, а в середньому одна 200 грн. - вже маєте 1000, плюс, якщо у вашому внз нема ради, як от у мене, то захист в іншому внз, аналогічно як і здавання іспиту зі спеціальності теж платне, офіційно в касу, і сума - виходячи з зарплати викладача досить немаленька, аще дорога і такі всякі витрати з тим плв"язані) А от з неформальною стороною не знаю, я ще нікому нічого не платила, ну і на разі не захистилася))) але надіюся, що можна.

12. truskaffka

Ну так, тоді звісно, що
    Погоджуюсь на 100%.

Маю такий недолік, як рожеві окуляри :). Але Ви самі написали. що "поки не буде світової науки...". Як же їй бути, якщо все робити в локальному масштабі? Я вважаю, що молода людина-дослідник має купу потенціалу, щоб не вважати себе самим якимось гіршим за іноземних дослідників. Інша справа, що часто старше покоління само свідомо чи несвідомо "ставить палки в колеса" - мол "завжди було ТАК, то чого ти прешся інакше?". Але чому з самого початку собі занижувати планки?

Ну але ще раз повторюся, що згідна, що нововведення на фініші - це неправильно.

Якщо Ви мали на увазі відчизняних видань, що входять до наукометричних баз, то це чим погано? Я вважаю, що в нас забагато видань, що вважаються фаховими. І це не тільки моя думка. А ті видання, що мають імпакт-фактор, принаймні виконують якісь формальні та пару інших вимог. Нехай і розвиваються. І інші хай стараються. А що? Краще якість, а не кількість. Нащо нам тисяча поганеньких журналів, ліпше хай існує десять сильних. Отоді і база світова повернеться до нас "не задом, а передом".

Якщо Ви мали на увазі власне наукометричних, то я не розумію, в чому їх перевага після нового закону? Взагалі добре було б мати хоч один нормальний :).

ІІ хай будуть рожеві окуляри, але мені б не хотілося, щоб ми думали, що оце:
    так і має бути. То не нормально!

По перше, вже ВАКу формально нема ;)...По друге це чиста неправда, бо не у всіх виданнях статті платні. Тому не треба узагальнювати.

Підозрюю, що питання якраз стосувалось неформальних виплат.

13. zaderyshka

zaderyshka Member

Абсолютно так. Але я вважаю, що зміни треба впроваджувати поступово. Тобто, для людей, які поступають зараз в аспірантуру треба видати якісь вказівки, що наукова новизна має бути відображена в іноземних виданнях і в закордонних тезах, що мають бути виступи на іноземній мові, запровадити професійне стажування на іноземній мові. А я зараз просто в шоці, бо мушу мати видання, захист на порозі, а я в гарячці шукаю куди б впихнути статтю. Я не володію ні польською, ні англійською так, щоб науково перекласти власну статтю, хіба російською. Тобто мушу платити, щоб мені її переклали і то не факт, що після перекладу там не впливе якийсь "брєд". І головне, що саме я маю вмістити в статтю, бо ж положення наукової новизни вже відображені в попередніх статтях.

14. truskaffka

Абсолютно згідна. Я би так і робила - зробила ті вимоги для тих, хто поступив у цьому році в аспірантуру. Якраз з чоловіком це недавно обговорювали...я собі важко уявляю стан людей, які мають вже роботу і тут виявляється, що ще купу всього "не за новими правилами". Надіюсь, ви вже дотиснете це. І дійсно, на фінішній прямій вже мова йде суто про те, що поставити ..не крапку але крапку з комою :).

15. gaby

gaby Member

Можливо, у Вашій галузі і не всі, але якщо знайдете з права чи хоча б з політології хоч один фаховий безкоштовний - то, думаю подяка буде не тільки від мене).
    А ще плюс до того, якщо підкажете, де можна здати іспити зі спеціальності даних напрямів безкоштовно, якщо ти з іншого внз і ще й захиститися без оплати в касу - то півсуми з офіційно заделарованої ціни, яку встановив внз де я планую робити дані речі - я віддам вам :)
    Припускаю, що в даному випадку узагалюнюєте ви, бо якщо у вашій галузі це можна зробити безкоштовно (а я знаю, що є такі напрями, бо чула від знайомих і щиро заздрила) - то вам круто пощастило!
    Але, може, я і справді помиляюся, то ж якщо поділитеся рекомендаціями де можна дані речі організувати безкоштовно - направду, думаю, допоможете не тільки мені!

16. Strawberry

Strawberry New Member

Мій батько працює викладачем, при цьому працює на великому львівському приватному підприємстві. Коли ішов працювати на підприємство директор питав його, чи має він дисертацію, і це позитивно (і суттєво) вплинуло на його оклад!

17. truskaffka

Ну чисто формально, узагальнювати - це якраз все під одну лінійку складати. А я, власне, Вам і кажу, що не все однаково. Тому узагальнювали Ви.

Звичайно, я дякую за вигідну пропозицію, але не треба так іронізувати. Наскільки я знаю, кандіспити безкоштовні для тих, хто навчається у стаціонарній аспірантурі. Тоді ВУЗ (чи НАНівська установа) платить за своїх аспірантів. Не знаю, чи це суто по певних спеціальностях, але чую про це вперше від Вас, що є така дискримінація.

Ви також згадували труднощі із вимогами на тисячі сиволів у Вашій спеціальності - політологія, соціологія....Раз кажете, то вірю. І заодно також скажу Вам, що якраз гуманітарна сфера Української науки виглядає найбільшою "чорною дірою". І це не образа в бік гуманітнарної науки. Це факт. Вона практично "невидима" в мережі Інтернет, її фактично не відображено у наукометричних базах. Так що не здивуюсь, якщо є вимоги про якісь тисячі символів. Хоча, може я неправильно зрозуміла і це диктується якимись технічними обмеженнями. Якщо ж певна кількість символів за замовчуванням свідчить про більшу цінність роботи - це дуже сумно. Слава Богу, що я все ж маю мої рожеві окуляри і не вірю, що так є у всіх гуманітарних виданнях. :)

Повірте, мені не настільки хочеться з Вами дискутувати, щоб сідати і шукати якісь видання. Кожен має свою парафію... Я можу засвідчити лише своїм прикладом у своїй спеціальності (прикладна, технічна наука), прикладами знайомих у інших спеціальностях (фундаментальна наука).

18. gaby

gaby Member

Ви знаєте, в мене теж знайомі фахівці в технічних науках - в вас, справді, все чіткіше і простіше процедурно). Це факт досліджений багатьма моїми друзями.
    Про оплату за іспити у іншому внз в нас, тобто за моєю спеціальністю, на жаль платять всі і аспіранти, і здобувачі, і викладачі - будь-хто з іншого внз, такі наші українські реалії. Ну це принаймні в тих внз, де я взнавала про Ради. І ціни поза тисячу грн., плюс ще дорога, яку відрядженням не оформлюють. Добре, хоч іспитів не так багато).
    Тому маючи власний досвід - вважаю, що захист - це справді не дешеве задоволення. І повірте, про жодні хабарі чи якісь темні сторони я не кажу, бо наразі з таким не стикалася - все вирішувалася цілком законно.

19. truskaffka

От бачите :). А я і не сперечаюсь..Ви написали про свій досвід, хтось - про свій. Я просто не люблю фраз типу: "всі видання платні (у нас само собою, а за кордоном - взагалі і подавно", "треба продати хату за захист" і так далі. Це я утрую тут ;). Тобто не люблю узагальнень...А досвідом поділитися...на це і форум.
    Ну і я тут як тут, щоб сказати, що не все ще так безнадійно Гггг :).

І я вже зрозуміла, до речі, з тою оплатою за іспити. То не від спеціальності залежить, просто якщо захищатись у Раді своєї установи, то точно не треба платити. Тут мені дійсно дуже пощастило - вчилась і захищалася в одній установі.

20. gaby

gaby Member

А мені ще цікаво, от справді гуманітаріям 5 статей фахових, плюс конференції - ну, ще якось можна розписати, щоб не повторюватися, висвітлити якісь різні аспекти детальніше, хоча, все одно, бачу публікації охоплять усю дисертацію і всі сфери і питання. А от чи з технічних наук, де і сам обсяг роботи менший за вимогами, і матеріал чіткий і конкретний, особливо не розпишеш, чи реально стільки публікацій подати?