Аюрведа про харчування

Тема у розділі 'Смачний тарільчик', створена користувачем Rona, 3 Вересень 2012.

1. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Відповідь: Аюрведа про харчування

Питання, мабуть в першу чергу до Rona ))). Треба мені рецептів ведичної кухні. Перевірених, що легко готується в наших продуктових реаліях. Ще літо-початок осені нормально. Зимою і зараз капець як плющить - без овочів. Що їсти? В мене взагалі щось з харчовими уподобаннями робиться - ні гречки, ні рису не хочеться. Залишається чечевиця, часом спагетті з соусом, і картопля. Сулугуні теж мій друг (до речі, він сичужний чи ні, як взнати?). Що їсти, коли овочів (всяких кабачків-баклажанів-цвітної капусти) нема?
    Млинці-сирники в нас теж ходове блюдо, але не можу їсти то постійно)))

2. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

А чому без овочів? Нема у вас овочів вупше?

3. Suzi

Вупше є - буряк, морква, капуста, квашені овочі. Влітку я прекрасно себе почуваю, коли є кабачки, цвітна капуста, баклажани, перці і т.д. Їм тушковані, печені, смажені. А взимку сумно мені. Добре хоч квашена капуста є . Але репертуар обмежений крупами і картоплею. Це те, що підсвідомо готується. Борщ і каші набридають і зараз мені капець просто. Стан, коли хочеться чогось такоооогооо (свіжого, зеленого) а його нема, і їсти хочеться, і хочеться їсти щось з апетитом, а не просто закидати білки-жири-вуглеводи в шлунок.
    Але не хочеться. Ведичні рецепти мені дуже імпонують підбором спецій і простотою приготування. Але сьорфити простори нету часу бракує, вже кілька разів пробувала, крім зупи нічого не знайшла толкового.
    Накидайте мені пару рецептиків пліз, хто має.

4. Маруся-мама

Накидаю, тілько кажіть для якої доші? Краще щоб не дратувати Вата-Капху?

5. Suzi

Вата. Детальніше я ще не тестувалась.

6. Rona

Rona Мама-йожик

Suzi, ти Вконтакті зареєстрована? Там є група кулінарна Сатьї, дуууже багацько рецептів, я би ті показала
    Сулугуні сичужний :sad: несичужний мякий сир - адигейський, маскарпоне, ну і звиклий творог, який відігрівається, то ясно. Всі сири Добряна робить несичужні, можна сміливо їсти їх моцарелку :) тофу на любітєля
    Адигейський обсмажую в спеціях, роблю сабджи, особливо добре сабджи мені смакує з нуту і капусти в сметані.
    Зараз зявилась зелень, напираю на неї.

7. lilochok

lilochok Well-Known Member

8. Маруся-мама

Доречі, молоко не бажано змішувати з сіллю, тому всі солені сири небажані. Отже кремові зупи відпадають і такі сири як російський або бриндза. Хоч я бриндзу страшенно люблю.
    Якщо у вас дизбаланс Вати або ваша доша Капха, то краще пити козяче молоко і уникати коров’ячого. Для капхи неможна і кокосового молока, тільки міґдалове.

Я вчора собі зробила такий чай на зниження ваги. Не думаю що воно дуже помогло, але хіба одне горня чаю таково поможе?
    Значить треба - 1/4 лимона (витиснути сік і кинути в горня), дрібка перцю каєн, дрібна оцту (краще яблучний але у мене не було, то я взяла звичайний) і ложка меду (я не давала) - все залити 250мл гарячої води. Пити або 30 хвилин до їди, або маленькими ковтками після їди.

Вата заспокоюючий чай
    2 дрібки кардамону (меленого)
    1/2 см свіжого імбирю стерти на терці
    1/8 лайму
    дрібка правдивого цукру
    Все залити склянкою гарячої води і пити. Заспокоює Вату.

9. Rona

Rona Мама-йожик

Маруся-мама, в той останній чайок ще додаємо паличку кориці, правда замість лайму лимон і п'ємо на заняттях після йоги :) це мій улюблений імбирний чайок, на роботі маст хев :)

10. Маруся-мама

А... то файно.

Капху балансує ось такий чай:
    1/4 ч.л. цинамону
    1/4 ч.л. кропу
    1/2 см імбирю
    Заливаємо склянкою гарячої води і п’ємо. Для капхи не можна додавати в чай ані цукор ані мід.

11. Ahaha

Ahaha Well-Known Member

Дівчата знаючі, скажіть, будь ласка, ну от я приблизно розібралась, чому кава має послаблюючий ефект, десь зустрічала, що стимулює низходящу вайо, але чому власне без кави деколи ніяк? Як досягнути того ж ефекту, але не пити каву. З чим тут треба працювати? Це якісь канали заблоковані чи що? Може маєте якусь інформацію де почитати. Може це просто бракує вати доші? Я піта по пракріті, якої забагато зараз, плюс зараз зайва вага, що мені не дуже властиво, значить і піта і капха зависокі, і вати зовсім мало, виходить звідси проблема? Наперед дякую!

12. Маруся-мама

Кава висушує організм. Якщо у вас така сильна реакція на каву, то є дизбаланс і з ним треба розібратись. Кава найбільше виводить з балансу Вату і Піту. Якщо одна з цих дош у вас в дизбалансі вам треба виключити каву і кофеїн із свого харчування.

Чому не можна кави, бо вона надто сильно стимулює розум блокуючи можливість натурального оздоровлення, тобто щоб ваш розум сам збалансував все в вашому організмі.

i переклад, може корявий, але думаю зрозумілий
    Якщо інформація не відповіла на ваше запитання, вибачаюсь. Надіюсь, може просто допоможе.

13. Rona

Rona Мама-йожик

Ahaha, припиніть пити каву і збережете собі купу здоров'я, перейдіть на цикорій, він вивільнить жовчні шляхи і Пітта трохи заспокоїться
    Якщо організм в дизбалансі, то на 99% в цьому винна Вата, то вона рухає все з ніг на голову. Я б Вам радила пройти пульсову діагностику, аби не ворожити на фусі :)
    Зайва Вата роздмухує Пітту, а Капху не так то й легко зрушити. Просто це все насправді дуже складно, кожна доша має своє місце в організмі, багато факторів, які впливають, неможливо наобум сказати що де є у Вас, то дійсно як ворожіння...
    Пийте імбирний чай, він супер діє на всі доші, і зайву Вату виганяє, і Капху розрухує

14. Маруся-мама

Доречі, щодо надваги. У нас почались теплі дні. Дуже скоро вже буде достатньо гаряче на вулиці щоб пройти курс ощищення.

З завтрашнього дня починаю поклони, бо вже надто затягнула з тим, аби почати йоґу.

От паскуда. І як мені її зрушити ((( Ніяк не втримаюсь в тому заспокоєнні Вати. Вічно хочеться йоґурту або морозива.:girl_flag_of_truce:

15. Rona

Rona Мама-йожик

То піща для ума, Марусю, заспокоїш розум і даш си на спокій з морозивом
    Капху розганяє інтенсивне тренування, силова йога ;) якби не вона, я б вже певно в двері не влізла, бо до спокою розуму мені ще далеко мабуть
    Ти бачила блог Ліни, канадського консультанта з аюрведи? Вона Капха, то пише, що їсть гострі спеції ложками)))

16. Маруся-мама

Ну я також страшенно люблю гострі спеції. Можу їх ложкою.:girl_flirt: Якраз зводила себе в індійський ресторан в п’ятницю, а в них було таке класне блюдо - баклажан з горошком. Забула я назву, але воно було таке файно-востре, що просто мням. Тіко кажись мені нізя баклажанів.:girl_blush2:

Он власне в тому не можу себе зрушити. ((( Вже казала собі, що встану зранку і зроблю хоч кілька поклонів... да те там. :girl_in_dreams:

А щодо заспокоєння розуму, то це такі да. Недарма мій муж вже не має сили до мене, бо я кидаюсь так, що гей.:girl_blush2: Он маю бажання і курс схуднення пройти, і записатись на курси. Знаю точно чим мені треба займатись і на які курси записатись, он тільки мені заборонили рухатись будь-куди поки не стану більш спокійна.

17. zetta

zetta Well-Known Member

пожна окремо про гаряче, очищення, поклони ?

18. Маруся-мама

гаряче повітря - організм сприятливо реагує на стимуляцію. Піта керує, Капха і Вата сплять.:girl_crazy:
    очищення - спец дієта на тиждень. Суть не просто очистити організм, а й привести голову в порядок. Тому бажано робити коло води на природі.
    поклони - початкові прості вправи на перший тиждень - розтягуєш хребет по-суті. Правда це можна робити тільки зранку а не ввечері.

19. Suzi

Як все непросто i цiкаво) А де у Львовi можна визначити баланс-дизбаланс дош?

20. zetta

zetta Well-Known Member

В мене до кави йдуть спеції купую вже готові власне з приміткою для кави , туди входить кадрамон, мускатний горіх, кориця, імбир, гвоздика , аніс. Готую себе шоб відмоитись від кави але .... Але поки важко . Чи можна цикорій поєднати з цими спеціями ?