Аюрведа про харчування

Тема у розділі 'Смачний тарільчик', створена користувачем Rona, 3 Вересень 2012.

1. Virchuk

Virchuk Well-Known Member

Відповідь: Аюрведа про харчування

ви можете самі його зробити. В неті є купа інформації як. Але таки дорожче вийде за звичне масло.
    Ну щодо корисності теж є багато інформації.
    Я тільки збираюсь зробити собі гхі, все руки не доходять.

2. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Зробіть сама. Це те саме, що в інший кухнях називають очищене масло, тобто масло БЕЗ молочного протеїну (це та біла шума, яка найшвидше горить, коли щось смажите на маслі)
    http://www.youtube.com/watch?v=e3uLpjWEhPY

3. Rona

Rona Мама-йожик

різниця в смаку дууже велика, для мене гхі як амброзія :) топлю сама, з 600 гр. вершкового масла виходить 500 гр. гхі, тому різниця не в 5 разів (і я б його не купувала, робиться елементарно в казанку за 1,5 год. (маю на увазі таку к-сть, бо чим більше масла, тим довше)) Готувати на ньому одне задоволення, нічого не горить і дуже корисно, а смак :girl_in_love: і ще мене приваблює те, що гхі не псується, його не треба зберігати в холодильнику (зручно було брати з собою в гори, відчувала себе дуже впевнено, бо завжди мала що їсти)) )
    як не полінуєтесь, є такі лекції: Сатья Дас "Нескушная кулинария", там купа рецептів (Вконтакті теж можна знайти: Сатья, Днепропетровск, там в нього є кулінарний клуб, де купу рецептів). Робила чапаті (паляниці, замість хліба, робляться елементарно і дуже смачно), кічарі, тепер роблю майже щодня сабджи, часом з нутом (чоловік зацінив),
    закінчується в мене вже асафетида (то моє спасіння, можу нарешті їсти капусту і бобові і живіт не здуває), скоро пора в магазин їхати, то ще хочу купити агар-агар і робити панакоту вегетаріанську

4. LGalT

LGalT Member

Так, різниця дуже суттєва. Я вже десь 2 роки збиралась зробити таке маселко і цього літа нарешті зважилась, тепер постійно на ньому готую; причому мій чоловік сам робить масло з сеператорної сметани, яке потім я перетоплюю; таке собі домашнє виробництво налагодили :nyam2:
    Ось ще інформація з одного з аюрведичних джерел про масло Гі (Гхі):

"Гі - це очищене вершкове масло , яке є ідеальним середовищем для приготування їжі. Гі отримують , перетоплюючи вершкове масло на повільному вогні , поки з нього не випарується вся вода , і видаляться тверді частинки. Гі має тонкий солодкуватий горіховий присмак , страви , приготовані на ньому , відрізняються ні з чим незрівняним смаком і ароматом. До того ж воно не підвищує рівня холестерину в крові. Крім смаку , гі має і інші достоїнства . Його можна нагрівати до високих температур , на відміну від вершкового , воно не піниться і не димить . Чисте гхі не псується і, згідно Аюрведі , чим довше стоїть , тим цінніше стає .

Приготування: Розтопіть масло у великій товстостінній каструлі (або котлі ) на малому вогні і доведіть його до кипіння. Коли утворюється піна , зменшіть вогонь , наскільки це можливо , і залиште каструлю у відкритому вигляді на вогні. Час від часу знімайте тверді частки , що піднімаються на поверхню. Слідкуйте , щоб масло не підгоріло.
    Готове Гі має золотистий бурштиновий колір і прозоре , має горіховий ( попкорновий ) аромат. Зверху утворюється біла плівка , яку необхідно зняти шумівкою і можна використовувати у випічці . Осілу нижню частину ( білкову ) не використовують. Перелийте його в банку або глиняний горщик ( через металеве сито з викладеною марлею ) , дайте охолонути , не закриваючи кришкою. Зберігати необхідно в закритих посудинах у сухому несонячному прохолодному місці. Правильно приготоване гі може зберігатися необмежений час навіть поза холодильником .
    З 1 кг масла виходить близько 800 г гі при часі приготування 1 годину. Людям конституції Капха вживати дуже помірно (як і рослинні олії) -1-2 чайних ложки на день.

5. Маруся-мама

Я тут освоюю помаленько вегетаріанські переписи. Бурий рис басматі вийшов добре, білий я трошки піпсула, бо додала перець. Вийшов загострий :)

Дуже смачно вийшла Курка Тікка Масала. То курка в томатно-вершковому соусі, правда я більше люблю панір в такому соусі. В середу зготую саме то.

Спекла вегетаріанський безглютиновий банановий кекс. Вийшов файний.

Наступним готуватиму котлети з чечевиці, чи як там вона правильно. :) і безглютиновий Наан.

6. Virchuk

емм, а вегетаріанці їдять курей?

7. Маруся-мама

В мому виконанні так :) Я випробовую вегетаріанські переписи, то не означає, що я вегетаріанка. Тому я сказала, що мені краще смакує панір в такому соусі.

8. Virchuk

9. Маруся-мама

Не тільки аюрведа, але кидаю тут для Рони перепис тіста на піццу без дріжджів.

2 скл муки
    2 ч.л. порошку до печива
    1 ч.л. солі
    2/3 скл молока
    1/4 скл салатної олії
    додатково 2 ст.л. салатної олії

• нагріти духовку до 425 градусів фаренгейта, що дорівнює 250 цельсія
    • відміряті всі складки в велику миску
    • все зібрати в кулю
    • добре все вимішати і замісити тісто. Тісто має бути дуже гладке
    • поділити на половину
    • на присипаній мукою стільниці розкачати тонко тісто
    • покласти на бритванку для піцци
    • змастити 2 ст. ложками олії
    • додати улюблені складники зверху
    • випікати 20-25 хвилин поки не буде готова

10. Ahaha

Ahaha Well-Known Member

Та я ще кормлю груддю, асафетиду, напеврно, не варто вживати. Ну та, виправлюсь - "не кічарі" мені не сподобалось.

11. Suzi

Suzi Moderator Команда форуму

Чому? Маєте якісь дані про це?

12. Руда Лисиця

Руда Лисиця Шопоголік :-)

гугл сказав

13. Suzi

Погуглила, щось більше не бачу заборон. Не пояснено чому не можна при гв. Хоча і до вагітності, і під час вагітності, і зараз при ГВ вживаю асафетиду. Зовсім трошки.

14. Маруся-мама

Мене лікар посадила на безглютинову і безмолочну дієту до літа. Ніяких холодних речей не можна - ніякого тобі там морозива, йоґурту, смузі. Ніяких кракерсів, чіпсів. Тільки тепла каша і тушені овочі. Все! А... ще можна один фрукт і дитячу жменьку горіхів. Ніяких соків і кави. :girl_impossible::girl_impossible: :girl_impossible:

Ніколи не думала, що так важко знайти продукти для такої дієти, ну особливо в нашому американському супермаркеті, де основна їжа макаронні і хлібо-булочні.

Страшно, що така дієта повинна заспокоїти мій напів сон, але знову ж таки, для мого вогню це саме те що треба.

15. Suzi

Я таке люблю. Тільки кашу з молоком.
    Чекаю вже, коли будуть кабачки, капусти, баклажани, перці, помідори....:girl_tender:

16. Руда Лисиця

Руда Лисиця Шопоголік :-)

Знайшла ще в Ліни ось такий її комент
    http://aayurveda.ca/spice/asafoetida/

17. Rona

Rona Мама-йожик

холодний жир - автоматична ама ("ама" - токсини з санскриту), морозиво - пожива для схвильованого розуму, а тілу користі жодної, казав дохтир холодний жир обов"язково запивати гарячим, обов"язково (тому хліб з маслом запивається гарячим чаєм :) )
    до речі, мала недавно файне підтвердження того, що їжа має бути добре промаслена, поїла на вечерю макаронів, але не дуже мала чим їх перемастити на роботі, поспішала тай так... на ранок вже відчула "плоди" , більше такого витворяти не буду

18. Маруся-мама

Мені наразі мона тільки гарячий чай. :girl_haha: Навіть хліба з маслом нізя (хоч я нині зранку один маленький рисовий хлібик схрумала). Ніякого хліба і макаронів ВЗАГАЛІ до кінця віку.:girl_yes2:

Я просто нині запізно встала, тобто ніби і правильно, до сьомої але для мене запізно, бо вже мала виходити з хати на роботу в тому часі. А так, то планувала собі зварити кукурудзяну кашку з родзинками. Це саме те, що мені треба.
    Мені нізя. Єдине молоко яке мені дозволила, то міґдалове і козяче. Ну міґдалове ще куда не йшло, але козяче. Може звикну. :girl_wink:

Я собі замовила цілу гору травичок. Буду робити чай і пити заспокійливе. Ну шо подєлать єслі я псіх.:girl_flag_of_truce:

19. Ahaha

Ahaha Well-Known Member

Щось шукаю-шукаю, і не можу знайти, де я таке читала. Щось таке смутно пригадую, що асафетида знаходиться не в благості? Може помиляюсь. Якщо асафетида на смак нагадує часник і цибулю, а вони в невігластві (десь читала, що поєднують невігластво і пристрасть), а смак і запах і є оця тонка енергія, то і асафетида повинна бути теж в невігластві... Чи може навпаки вона в благості хоч і пахне часником... Не можу я знайти, в якій гуні ця асафетида, пригадую, що вогонь асафетиди марсіанський, що для дитини вроді він не дуже...Щось зовсім заплуталась.

20. Rona

Rona Мама-йожик

Асафетида саме тому й використовується замість цибулі (бо вона в раджасі) і часнику (бо він в тамасі)