А навчіть мене... або таємниці файної господині

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Маруся-мама, 10 Січень 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Пупсик

    Пупсик Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    Привезли мені тридцять літрів березового соку. Маю сьогодні заняття :) Підкажіть будь-ласка як ви його консервуєте, що до нього треба додавати. Буду дуже вдячна за поради!!!
     
  2. Melisa

    Melisa Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    В мене консервує свекруха . На 1 трилітрову банку процідженого соку дає 2-з ст л. цукру і 3 кружальця лимону. Стерелізує 15-20 хв і закатує.
     
  3. Wanderlust

    Wanderlust Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    на базарах можна знайти на вагу, трохи є у вег-магазинчику на Лисенка
     
  4. Melisa

    Melisa Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    Колись читала рецепт домашнього майонезу.(Вроді Наторелла давала). Шукає сьгодні вже півдня не можу знайти. Може хтось знайде швидше киньте лінком Пліз.
     
  5. natka75

    natka75 Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    готувала плов, з рисом я не дуже дружу, і готую рідко, вичитала, що спочатку м"ясо, цибуля з морквою підсмажуємо, рис промити 3 рази і дати постояти у воді трохи, потім я його відцідила і закинула до м"яса, трошки обжарився і залила двома склянками води(рису 1 скл.), накрила кришкою і не рухала.Але бачу, що вода википіла і рис почав приставати до дна, тому я почала його мішати.Як ви робите плов, щоб не пригорав до дна і був таким розсипчастим, а не каша?
     
  6. WildWind

    WildWind Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    А ви то все в сковороді? Бо я смажене м'ясо з морквою (і купою іншого) викидаю в баняк, наливаю води (2 стакани вроді мало), і викидаю рис, і мішаю звісно. І ще залежить яке "мняско", бо треба щоб жирно було. Якщо курка то олії більше даю при жарці.
     
  7. kati

    kati Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    ну по перше треба рис брати такий щоб був россипчатий....мої от навпаки такий плов не будуть їсти, їм ттреба щоб кашою був:girl_in_dreams:... а так все так самло роблю, тільки ніколи не мішаююяк бачу що вода википіла а рис ще не готовий то просто трішки підливаю водички.
     
  8. сяняНЯНЯ

    сяняНЯНЯ Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    Знаю,щоб плов був розсипчастим,не треба його мішати,і тушити на маленькому вогні під закритою кришкою.Але,якщо чесно,я більше люблю такий плов як каша.
     
  9. Oddly

    Oddly Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    зі свого досвіду - щоб рис не розсипався, а не був кашею - по-перше, потрібно щоб був відповідний рис (не крупа), я беру довгозернистий
    по-друге - кастрюля з товстим дном бажано
    по-третє - я ніколи плов не перемішую, а готую шарами - рис зверху - тому до дна не має шансів пристати
    зараз спробую описати
    рис замочую, як ви і написали, зливаю

    м"ясо бажано жирніше - свинину беру - обжарюю на дні кастрюлі, але не спалюю, поступово додаю солі, перцю (практично більше ніяких приправ і не потрібно - хіба на любителя). жир розтопитися має, але м"ясо не повинно дуже підсмажитися - для цього накриваю кришкою. газ можна скрутити до мінімуму
    тоді додаю цибулю кільцями - зверху шар, перцю, солі
    за якийсь час, коли підтушиться -
    тоді моркву (нарізаю кружальцями) - та сама історія
    якщо є свіжі осінні помідори - наступний шар - за ними
    накриваємо кришкою - тушиться
    нічого не перемішуємо

    якщо нема помідорів - томатний соус на ваш смак підійде - поливаю м"ясо тоді ним

    коли все підтушилося - відціджений рис викладаю (сирий) зверху на то все
    доливаємо води - але! - небагато - тільки так, щоб рис ледь зверху прикрити, тобто не заливаємо, а легенько вливаємо - щоб не перемішалося все.
    взагалі з рису я формую таку собі круглу верхівку - тобто з країв більше до середини викладаю

    накриваємо кришкою
    на малесенькому вогні воно собі має тушитися - не скажу, скільки часу - потрібно слідкувати - як зникає вода - тоді - увага!
    потрібно поступово доливати трошечки води - робимо малесенькі дірочки рівномірно по всій поверхні рису - глибоку, але тоненькі - і в них доливаємо воду
    накриваємо, даємо готуватися далі
    так кілька разів - аж до повної готовності рису
    у ці дірочки з самого початку можна трохи томату ще залити (в кожну), але небагато

    далі - коли рис розвариться - він обов"язково буде розсипчатим, адже ви його не перемішували в кашу

    тоді відставляємо з вогню - але кришку не знімаємо - нехай настоїться
    потім шарами гарно викладається на тарілку кожному


    П.С. щоб м"ясо не пригоріло додна - вогонь має бути малесеньким, а шар рису не надто високим - у співвідношенні приблизно дві третини рису до висоти всіх попередніх шарів
    пропорцій не вказую, бо завжди роблю на око

    рис пробирається соком і жиром протушених з м"ясом овочів - до речі, сам рис не солимо і не перчимо - зате щедро це робимо для всіх, що знизу )))

    сподіваюся, зрозуміло пояснила
     
  10. kitka

    kitka Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    Нуууу,... Одлі так описала, що просто нічого додати:girl_claping:! Хіба ще напишу, що я воду на рис не безпосередньо з горнятка ллю, а на ту широку штукенцію з дірочками, якою вареники вибирають, щоб вода не робила там революцію і рис не пішов під м'яско.
     
  11. Oddly

    Oddly Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    треба буде спробувати - але моя "гра" з дірочками має ту саму логіку
    взагалі я не знаю, звідки я то знаю - тато навчив, який сам плов чудово готує, а він , по-моєму, з телевізора з Борисом Бурдою вчився ))))
     
  12. Імель

    Імель Модератор в декреті Команда форуму

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    Я ще скромних 5 коп:
    щоб розсипчатим був плов треба 1.довгий рис,2. не мішати, 3. каструлька з товстим дном (павтарєніє-мать учєнія)

    на дно каструльки наливаю олію (я плов не люблю жирним, тому олії налваю небагато), закидаю м"ясо (беру жирнішу шинку), на маленькому вогні і солю, щоб сік пустило і більше тушкувалося, ніж смажилося,
    цибулю я підсмажую окремо (то вже методом проб, мені так смачніше), викладаю на м"ясо, і зразу ж викладаю моркву соломкою (сиру)

    рис-промиваю, залишаю в друшляку (як то воно правильно називається), щоб просох трохи, висипаю в миску і додаю чайну ложку приправи до рису (купую готову), перемішую (плов має багатший смак тоді)

    рис викладаю на моркву
    далі заливаю то все діло бульйоном (можна курячим, можна свинним, а як немає дригу ще й бульйон варити, розмішую теплу воду з бульйоном-кубиком типу Галіни Бланки, можна Вегетту додавати)

    бульйону заливаю вище рису на 2 пальці можна менше, при потребі долити, але таке рідко буває, вже око набила)

    накриваю кришкою (прозорою бажано) і кришку в процесі приготування бажано не піднімати

    коли видно, що плов вде майже готовий- 3 зубчики часнику (цілі, але надрізані) по периметру кастрюльки, ще кілька хвилин і готово
     
  13. OxankaF

    OxankaF Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

     
  14. Kasia

    Kasia Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    ну може мене поправлять господині, але в плов жодні томати і томатні заправки не дають.
    аналогічно спершу мясо+цибуля+морква.
    рис + вода на 1 см. вище. 5 хв. на дуже великому вогні і 20 хв. на малому.

    п.с. насамперед має бути правильний рис.
     
  15. mashka

    mashka Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    І я приєднуюсь, плов роблю так само як imel + накриваю свою чугунну гусятницю рушником, а звеху кришкою. Кінці рушника закладаю на верх, щоб не пригорів і тушкую на повільному вогні 30 хв. Кришку не відкривати.
     
  16. Грильяжка

    Грильяжка Кавоманка

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    я не даю, але з томатами мені теж не зле, я роблю так як Імель-Ірця +дуже люблю куркуму в плові, той багатий колір який вона дає і смак
     
  17. Natinka

    Natinka New Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    А ще обовязково має бути барбарис, я давала приправу до плову, там є всі потрібні спеції. І ще вичитала в одному рецепті - закладати непочищені (!!!) 2-3 головки часнику.
     
  18. Kasia

    Kasia Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    це класично. але різниці не бачу особливої.
     
  19. kati

    kati Well-Known Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    Господині, а як готувати чечевицю? з чим подавати? може є якісь смачні рецепти?
    Вчора купила, ал тепер незнаю що з нею робити
     
  20. stira

    stira New Member

    Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

    Для плову я беру пропарений рис і просмажую його декілька хвилин у сковороді на олії, додаючи різних спецій, потім додаю до тушкованих овочів разом з мяском і готую на невеличкому вогні до готовності.
     
Статус теми:
Закрита.