А навчіть мене... або таємниці файної господині

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Маруся-мама, 10 Січень 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

Привезли мені тридцять літрів березового соку. Маю сьогодні заняття :) Підкажіть будь-ласка як ви його консервуєте, що до нього треба додавати. Буду дуже вдячна за поради!!!

2. Melisa

Melisa Well-Known Member

В мене консервує свекруха . На 1 трилітрову банку процідженого соку дає 2-з ст л. цукру і 3 кружальця лимону. Стерелізує 15-20 хв і закатує.

3. Wanderlust

Wanderlust Well-Known Member

на базарах можна знайти на вагу, трохи є у вег-магазинчику на Лисенка

4. Melisa

Melisa Well-Known Member

Колись читала рецепт домашнього майонезу.(Вроді Наторелла давала). Шукає сьгодні вже півдня не можу знайти. Може хтось знайде швидше киньте лінком Пліз.

5. natka75

natka75 Well-Known Member

готувала плов, з рисом я не дуже дружу, і готую рідко, вичитала, що спочатку м"ясо, цибуля з морквою підсмажуємо, рис промити 3 рази і дати постояти у воді трохи, потім я його відцідила і закинула до м"яса, трошки обжарився і залила двома склянками води(рису 1 скл.), накрила кришкою і не рухала.Але бачу, що вода википіла і рис почав приставати до дна, тому я почала його мішати.Як ви робите плов, щоб не пригорав до дна і був таким розсипчастим, а не каша?

6. WildWind

WildWind Member

А ви то все в сковороді? Бо я смажене м'ясо з морквою (і купою іншого) викидаю в баняк, наливаю води (2 стакани вроді мало), і викидаю рис, і мішаю звісно. І ще залежить яке "мняско", бо треба щоб жирно було. Якщо курка то олії більше даю при жарці.

7. kati

kati Well-Known Member

ну по перше треба рис брати такий щоб був россипчатий....мої от навпаки такий плов не будуть їсти, їм ттреба щоб кашою був:girl_in_dreams:... а так все так самло роблю, тільки ніколи не мішаююяк бачу що вода википіла а рис ще не готовий то просто трішки підливаю водички.

8. сяняНЯНЯ

сяняНЯНЯ Well-Known Member

Знаю,щоб плов був розсипчастим,не треба його мішати,і тушити на маленькому вогні під закритою кришкою.Але,якщо чесно,я більше люблю такий плов як каша.

9. Oddly

Oddly Well-Known Member

зі свого досвіду - щоб рис не розсипався, а не був кашею - по-перше, потрібно щоб був відповідний рис (не крупа), я беру довгозернистий
    по-друге - кастрюля з товстим дном бажано
    по-третє - я ніколи плов не перемішую, а готую шарами - рис зверху - тому до дна не має шансів пристати
    зараз спробую описати
    рис замочую, як ви і написали, зливаю

м"ясо бажано жирніше - свинину беру - обжарюю на дні кастрюлі, але не спалюю, поступово додаю солі, перцю (практично більше ніяких приправ і не потрібно - хіба на любителя). жир розтопитися має, але м"ясо не повинно дуже підсмажитися - для цього накриваю кришкою. газ можна скрутити до мінімуму
    тоді додаю цибулю кільцями - зверху шар, перцю, солі
    за якийсь час, коли підтушиться -
    тоді моркву (нарізаю кружальцями) - та сама історія
    якщо є свіжі осінні помідори - наступний шар - за ними
    накриваємо кришкою - тушиться
    нічого не перемішуємо

якщо нема помідорів - томатний соус на ваш смак підійде - поливаю м"ясо тоді ним

коли все підтушилося - відціджений рис викладаю (сирий) зверху на то все
    доливаємо води - але! - небагато - тільки так, щоб рис ледь зверху прикрити, тобто не заливаємо, а легенько вливаємо - щоб не перемішалося все.
    взагалі з рису я формую таку собі круглу верхівку - тобто з країв більше до середини викладаю

накриваємо кришкою
    на малесенькому вогні воно собі має тушитися - не скажу, скільки часу - потрібно слідкувати - як зникає вода - тоді - увага!
    потрібно поступово доливати трошечки води - робимо малесенькі дірочки рівномірно по всій поверхні рису - глибоку, але тоненькі - і в них доливаємо воду
    накриваємо, даємо готуватися далі
    так кілька разів - аж до повної готовності рису
    у ці дірочки з самого початку можна трохи томату ще залити (в кожну), але небагато

далі - коли рис розвариться - він обов"язково буде розсипчатим, адже ви його не перемішували в кашу

тоді відставляємо з вогню - але кришку не знімаємо - нехай настоїться
    потім шарами гарно викладається на тарілку кожному

П.С. щоб м"ясо не пригоріло додна - вогонь має бути малесеньким, а шар рису не надто високим - у співвідношенні приблизно дві третини рису до висоти всіх попередніх шарів
    пропорцій не вказую, бо завжди роблю на око

рис пробирається соком і жиром протушених з м"ясом овочів - до речі, сам рис не солимо і не перчимо - зате щедро це робимо для всіх, що знизу )))

сподіваюся, зрозуміло пояснила

10. kitka

kitka Well-Known Member

Нуууу,... Одлі так описала, що просто нічого додати:girl_claping:! Хіба ще напишу, що я воду на рис не безпосередньо з горнятка ллю, а на ту широку штукенцію з дірочками, якою вареники вибирають, щоб вода не робила там революцію і рис не пішов під м'яско.

11. Oddly

Oddly Well-Known Member

треба буде спробувати - але моя "гра" з дірочками має ту саму логіку
    взагалі я не знаю, звідки я то знаю - тато навчив, який сам плов чудово готує, а він , по-моєму, з телевізора з Борисом Бурдою вчився ))))

12. Імель

Імель Модератор в декреті Команда форуму

Я ще скромних 5 коп:
    щоб розсипчатим був плов треба 1.довгий рис,2. не мішати, 3. каструлька з товстим дном (павтарєніє-мать учєнія)

на дно каструльки наливаю олію (я плов не люблю жирним, тому олії налваю небагато), закидаю м"ясо (беру жирнішу шинку), на маленькому вогні і солю, щоб сік пустило і більше тушкувалося, ніж смажилося,
    цибулю я підсмажую окремо (то вже методом проб, мені так смачніше), викладаю на м"ясо, і зразу ж викладаю моркву соломкою (сиру)

рис-промиваю, залишаю в друшляку (як то воно правильно називається), щоб просох трохи, висипаю в миску і додаю чайну ложку приправи до рису (купую готову), перемішую (плов має багатший смак тоді)

рис викладаю на моркву
    далі заливаю то все діло бульйоном (можна курячим, можна свинним, а як немає дригу ще й бульйон варити, розмішую теплу воду з бульйоном-кубиком типу Галіни Бланки, можна Вегетту додавати)

бульйону заливаю вище рису на 2 пальці можна менше, при потребі долити, але таке рідко буває, вже око набила)

накриваю кришкою (прозорою бажано) і кришку в процесі приготування бажано не піднімати

коли видно, що плов вде майже готовий- 3 зубчики часнику (цілі, але надрізані) по периметру кастрюльки, ще кілька хвилин і готово

13. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

14. Kasia

Kasia Well-Known Member

ну може мене поправлять господині, але в плов жодні томати і томатні заправки не дають.
    аналогічно спершу мясо+цибуля+морква.
    рис + вода на 1 см. вище. 5 хв. на дуже великому вогні і 20 хв. на малому.

п.с. насамперед має бути правильний рис.

15. mashka

mashka Well-Known Member

І я приєднуюсь, плов роблю так само як imel + накриваю свою чугунну гусятницю рушником, а звеху кришкою. Кінці рушника закладаю на верх, щоб не пригорів і тушкую на повільному вогні 30 хв. Кришку не відкривати.

16. Грильяжка

Грильяжка Кавоманка

я не даю, але з томатами мені теж не зле, я роблю так як Імель-Ірця +дуже люблю куркуму в плові, той багатий колір який вона дає і смак

17. Natinka

Natinka New Member

А ще обовязково має бути барбарис, я давала приправу до плову, там є всі потрібні спеції. І ще вичитала в одному рецепті - закладати непочищені (!!!) 2-3 головки часнику.

18. Kasia

Kasia Well-Known Member

це класично. але різниці не бачу особливої.

19. kati

kati Well-Known Member

Господині, а як готувати чечевицю? з чим подавати? може є якісь смачні рецепти?
    Вчора купила, ал тепер незнаю що з нею робити

20. stira

stira New Member

Для плову я беру пропарений рис і просмажую його декілька хвилин у сковороді на олії, додаючи різних спецій, потім додаю до тушкованих овочів разом з мяском і готую на невеличкому вогні до готовності.

Статус теми:
Закрита.