А навчіть мене... або таємниці файної господині

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Маруся-мама, 10 Січень 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

Я ще сама ніколи не пекла, все мамі допомагала. А цього року точно не буду пекти, хай мами думають:)

2. Nadijka

Nadijka Well-Known Member

Марусю, але ж файні пасочки!!! Так і бачу їх перед очима і чую їх запах... Але я ше певно не доросла до такого... Боюсь не справлюсь, тай з малявкою не буде кому хоч трохи побути, та ше й до того всього міксера немаю...Ой, рости мені ше до того всього тай рости...

• Подобається Подобається x 3
  3. Alias

Alias Well-Known Member

Надійко, прочитавши Марусин перепис, навіть я вирішила САМА спекти паски.Ну яка ж я буду львів"нка. якщо не вмітиму пекти пасочки? :)

Мама завжди говорить, що очі бояться. а руки роблять.Треба пробувати , треба бажання і все вийде!

• Подобається Подобається x 10
  4. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Надійка, боятись нема чого. Ви не мусите зразу робити велику кількість тіста. Почніть з половини дози. Навіть якщо міксера нема, то не страшно. Яйця можна втерти ложкою аби цукор розпустився, а далі просто все додати і вимішувати.
    А малеча хай помагає. В мене їх аж 4-ри і всі шумні, але коли мама пече пасочки всі в хаті говорять пошепки, навіть тато :D:D:D

• Подобається Подобається x 11
  5. Ірена

Ірена Well-Known Member

Марусю, дякую за файний рецепт. обов"язково буду пекти паску цього року. ви мене надихнули:)

• Подобається Подобається x 5
  6. Маруся-мама

Також робила паску за оцим переписом Дарії Цвек. Дуже вдалий перепис і дуже вдалі пропорції, навіть без помадки і сиропу була дуже смачна паска.

Баба львівська

Тісто: 750 г борошна, 1 1/2 склянки молока, 8 жовтків, 100 г дріжджів, 150 г вершкового масла або маргарину, 150 г цукру, 1/2 ч. ложки солі, ваніль, 50 г родзинок, 50 г цукатів, 3 гіркі мигдалини.
    Сироп: 200 г цукру, 1 1/2 склянки води, сік і цедра з 1/2 лимона, кілька крапель ромової есенції.
    Помадка: 200 г цукру, 6 ст. ложок води, 1 ч. ложка вершкового масла, 1/2 ч. ложки оцту, кілька крапель ромової есенції, сік з 1/2 лимона.

Дріжджі розвести в теплому молоці з 1 ст. ложкою цукру. Коли розчина почне бродити, влити її у посуд з борошном, посолити, додати розтерті з цукром жовтки, ваніль і місити тісто. Під кінець вимішування додати розтоплений жир і місити, поки тісто не вбере весь жир, додати родзинки, нарізані цукати, натертий мигдаль, перемісити, накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшло. Тоді частину тіста викласти на 1/з висоти форми, дно якої застелене промащеним папером, і поставити, щоб підійшло. Змастити його яйцем і пекти в гарячій духовці (190—200°) протягом 40 хв. Спечені баби на другий день наколоти дерев'яною паличкою в кількох місцях, скропити сиропом, щоб добре наситилися, після чого змастити помадкою.
    Сироп приготувати так: цукор залити водою з лимонним соком, заварити, додати рому (до смаку), цедру і вимішати.
    Помадку приготувати так: цукор залити гарячою водою, додати оцет і варити «до нитки», після чого зняти з вогню і розтирати, додавши вершкове масло. Коли сироп почне біліти, влити лимонний сік.

Останнє редагування: 2 Травень 2013
    • Подобається Подобається x 11
    • Зе бест! Зе бест! x 1
  7. Kasia

Kasia Well-Known Member

Ви знаєте Надійка, я минулого року вперше пекла паску. ПЕРЕЧИТАЛА купу інформації на різних кулінарних форумах і зібрала переписи усіх знайомих. В результаті записала собі сама по пунктих крок за кроком ЗБІРНИЙ РЕЦЕПТ, такий який на мою думку був би найкращий (тобто так я собі уявила). Поясню чому збірний: тому що одні господині дать алкоголь , цукати, інші-ні, одні масло - а інші маргарин, одні дають жовтки, а інші +білки. Це все троха мене збивало. Я все собі зліпила в голові до купки по своєму, і СПЕКЛА! Вийшло СУПЕР!
    Я була дуже щаслива, на роботі сказали, що маоя найсмачніша, чоловік і усі друзі підтвердили.
    Єдине, що пекла 1/2 порції, бо переживала.
    Але то ніц , допекла через тиждень.
    Не бійтеся. Пробуйте. Усе робила без міксера. Ви би бачили мою духовку 1962р. - уявіть як я боялася ПЕКТИ паску.!
    Буду знову пекти, ще й тітці дам ( маю замовлення!).
    То як каже Ірена, дуже файне відчуття, коли вперше щось робиш, для тих кому хочеш це зробити!

• Подобається Подобається x 7
  8. Alias

Alias Well-Known Member

Касю, а де ж рецепт Вашої "збірної " паски? :)

9. Kasia

Kasia Well-Known Member

Ви знаєте, навіть не буду писати, тому що не поясню усіх нюансів, як Маруся-мама, бо не має досвіду. 1 раз -то ще не досвід. А ще Ви бачили той засмальцьований листочок з усіма пунктиками!!!Вмерти можна зі сміху.
    Ну не наважуся я то людям писати. от так за разів 5-10., як спечу !!
    Думаю є більш досвідчені господині і Марусі -мами ФАЙНИЙ перепис і дуже чіткий!

• Подобається Подобається x 1
  10. Nadijka

Nadijka Well-Known Member

А ви хоча би скажіть у вас з Марусею є багато відмінностей у рецепті? І ше бажано назвати які....

11. Kasia

Kasia Well-Known Member

НІ! Тільки на память свої пропорції не памятаю, але цукру менше точно. І дріжджі я даю сухі, якось мокрими не вмію користуватися.

12. Panadolka

Panadolka Well-Known Member

Я пекла один єдиний раз паску в своєму житті! Якраз тоді коли ходила вагітна Дімочкою! В мене стільки було бажання і енергії щось робити, що я вирішила спекти паску! Мій чоловік навіть ковбаси і шинки не хотів їсти, так йому моя пасочка сподобалася :) УВАГА!!! Навіть моя свекруха сказала, що дуже смачнюща паска вийшла!
    А того року точно не буду пекти, бо чоловік на роботі, немає кому.....а так би точно спекла....

• Подобається Подобається x 9
  13. Lady

Lady Well-Known Member

Я печу паску кожен рік, але вона в мене виходила трохи важкувата, напевно тому що давала забагато жиру і яєць в пропорції до муки і тому тісту було важко рости.
    Марусю, прочитала ваш рецепт-дуже сподобався, дякую, цього року спробую по вашому. :)

14. Маруся-мама

Колись для себе спробуйте свіжі/мокрі. Мені вони краще сподобались ніж сухі. Але це лише уподобання.

А цукру я даю багато бо люблю солодку паску таку щоб лишень свіжим маселком посмарував і до кави зранку схрумав. Бо каву п*ю без цукру. Компенсую, так би мовити.

Додано через 2 хвилини
    Ой... завстидали мене. А тісто забите не від масла і яєць, а від надлишку муки. Він великої кількості жиру тісто стає крухе.

Я он також знайшла перепис де додаються збиті білки в кінці замішування. Може спробую цього року?

• Подобається Подобається x 8
  15. Kasia

Kasia Well-Known Member

Спробуйте. Я додаю, але не всі. Частину залишаю на глазур.

16. vanilia

vanilia Miracles are real

І я цього року пекти не буду, бо нема кому з дитиною посидіти поки тим займатись буду. А минулого року, як ходила вагітна, то пекла :)

• Подобається Подобається x 4
  17. Anastasia

Anastasia Well-Known Member

а чим відчистити ручку душу, себто оту звідки через дірочки вода тече; ті дірочки позабивались і ми вже на ніч лишали в кокаколі - результату нема. Чи то треба було кипятити? А якщо оцтом з водою цистити то це не розїсть покриття тої ручки?

18. Ірена

Ірена Well-Known Member

маю "бреф" такий, що псикає. то я все ним чищу. все підряд. і файно:)

• Подобається Подобається x 5
  19. mamatu

mamatu Well-Known Member

я печу пасочки кожен рік.
    і то для мене велике таїнство.
    думала, що на цей раз не буду, адже стільки всього, що "нема коли в гору глянути". та стало мені так сумно, що доведеться куповані їсти...
    відклала усі справи (а точніше свій нічний сон) та зробила це!
    ось результат (усього вийшло 17 штук, а торік було 12):

• Подобається Подобається x 14
    • Співчуваю Співчуваю x 1
  20. Strekoza

Strekoza Well-Known Member

ми так само якоюсь "хімією" коритсуємось, здається, брефом

Статус теми:
Закрита.