А навчіть мене... або таємниці файної господині

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Маруся-мама, 10 Січень 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

А я ще додаю ложку оливкової олії, тісто тоді робиться мягеньке. Мені мої вареники дуже довго тримаються в морозилці. А тісто всетаки треба відчувати бо воно як і дріжджове може в залежності від погоди попросити більше рідини або менше.
    А і щоб воно не сохло коли ви робитимете вареники, просто прикрийте тісто рушничком вологим або мискою.

А сіль?

І доречі на вареники не робиться звичайне картопляне пюре з маслом і молоком. Ні в якому разі. До вареників береться картопелька, гарно відливається вода і тоді або через спеціальну терку або помяти товкачем і додати смаженої цибульки, солі, перцю і сиру. Це мої улюблені з бульбочкою і сиром.

А я не вимочую овочів, чи фруктів. Просто яблука стараюсь їсти без шкірки, хіба б вони були органічні, ну і зі всього решта відповідно шкуру здираю :p
    A печериці мити не можна ні в якому разі, бо вони як губка і вбирають в себе зразу всю воду. Їх треба лишень спеціальною щіточкою почистити від екстра моху/землі. А тому що печериці самі по-собі як вода то для кращого смаку я додаю кілька крапель соєвого соусу. Дуже раджу. Прекрасно компонується з печерицями.
    А ще, щодо печериць. Я їх купую білими і даю постояти кілька днів щоб вони почали робитись брондзовими, бо тоді вони власне дістають той файний грибовий смак. (їден француз з Коломиї порадив - Жак Пепін :clapping:)

• Подобається Подобається x 14
  2. Nata

Nata Well-Known Member

Щодо тіста, тому і написала рецепт з Вікіпедії, що роблю сама "на око", тісто справді треба відчувати. Але це приходить із досвідом.
    Щодо начинки. У мене виходить як коли. Інколи "класична" без масла і молока, а інколи дитина вареників просить, а тут картопля залищається з обіду, то і така іде в начинку.
    Сиру не даю, бо не люблю з сиром вареників.

3. kati

kati Well-Known Member

а що це за таке чудо,машинка для макарон.Я роблю домашній макарон,але ріжу руками:shy:

• Подобається Подобається x 1
  4. Olenka

Olenka Well-Known Member

Крім того шкірка помідора дуже небезпечна, вона може прилипнути до стінок кишківника... знаю тільки про помідорну шкірку, бо татова мама мала проблеми зі шлунком і їй 100 раз на тому наголошували...

5. Olenka

Olenka Well-Known Member

нє, я мушу мати хоч орієнтовну кулькість муки, наприклад, що треба 300 г, а не 500... А потім вже по замісу дивлюся, бо мука буває різна, так як і яйця (по обєму)... Крім того в мене тісто залежить від "погоди в хаті" ... як сварюся, то ніколи не можу нормально замісити, вся енергетика передається в тісто...
    А ніхто не має чаші для замісу Топерваре? Читала відгуки, що дуже хороша...
    Ось така
    Я більше люблю вареники з картоплею і сиром, а чоловік просто з картоплею... :8:
    Ось так виглядає

• Подобається Подобається x 2
  6. Irus'ka

Irus'ka Well-Known Member

Оленко, а Ви користуєтесь ще якимись предметами tupperware? А на яких умовах замовляєте? На поданому сайті?

7. Olenka

Olenka Well-Known Member

Я не маю нічого їхнього, але читала багато про їхню продукцію, негативних відгуків майже не має. Мені давно вже "слюнка тече" замовити, але весь час вагаюся. Зараз переглядаю і хочу замовити собі таке замісочне блюдо.
    На гуд-куці є ціла тема про цю посуду і приготування в ній. Ну і вибір там більший, та навіть на російському сайті вибір більший.

8. Ksusha

Ksusha Well-Known Member

Останнє редагування модератором: 30 Вересень 2009
  9. Анута

Анута Well-Known Member

Оленко, як надумаєте щось замовляти, то може будемо кооперуватись (від 500 грн доставка безкоштовно)

10. Olenka

Olenka Well-Known Member

Лазані є різні: овочеві, м’ясні, курячі. Класична, то з м’ясом. Я трохи відійшла від класичної лазані, бо роблю завжди з того, що в маю в хаті, тому рецепт кожного разу різний. Макарони лазаня, м'ясо, помідор, сир, соус бешамель – це те, що в моїй лазані є завжди :) .
    Отже, спершу готую м'ясо.
    Якщо готую в два дні (я переважно так роблю), або маю більше часу, то м'ясо свинину (500г) ріжу на маленькі шматочки, як ніготь мізинчика. Якщо часу не має, то просто роблю фарш. М'ясо перемішую з травками (оре гано, майоран, шавлія, коріандр, розмарин, тим’ян – за смаком), сіль, перець. Підсмажую дрібно порізані 2-3 середніх цибульки до рум’янцю, додаю м’ясо, перемішую. Даю м’ясу зготуватися, але не підсмажую. Деколи додаю до м’яса червоного вина. В сезон помідорів даю чим побільше помідорів (у нас вся сім’я дуже любить помідори), ріжу на кусочки і кладу до м’яса. Додаю часник.
    Як варіант, можна куряче м'ясо з цибулькою підсмажити.
    Паралельно роблю соус Бешамель.
    Якщо маю багато часу, то роблю так: 300 г молока підігріваю, додаю 1 середню цибулю розрізану на 4 частини, 1 лавровий листочок, 1 ст.л. без гірки сушеного тимяну (в оригінальному рецепті 2 галузка свіжого), 1 ч.л. сушеної петрушки (в оригіналі 1 галузка свіжої), щіпочка мускатного горіху, сіль, перець (даю білий молотий). Довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися мін 30 хв. Потім пропустити через сито.
    Якщо часу мало, то просто підігріваю молоко в мікрохвильові.
    30 г масла розтоплюю в сотейнику і 30 г муки піджарюю на пательні (буквально трошки). Муку поступово пересипаю до сотейника і розтираю масло з мукою до однорідної консистенції, знімаю з вогню, помаленьку добавляю молоко тоненькою струйкою і перемішую знову до однорідної маси, ставлю на вогонь і доводжу до кипіння і даю покипіти десь 3 хв. , помішуючи. Читала, що на тому соус закінчується, але до лазані я ще до нього додаю десь 200 г натертого твердого сиру (голландського, російського). Соус виходить досить такий густий, а нам це і добре.
    Отже, маю два шари: м’ясний і сирний (соус Бешамель). А далі працює фантазія: деколи до м’яса додаю дрібно нарізаний перець, або гриби (з грибів взагалі можна зробити ще один шар, знову ж таки пересмажити з цибулькою). Один раз пробувала дати шар з морквою і цибулькою (знайшла такий варіант в інеті) - домашнім не сподобалося.
    Далі готую ємність, в якій буду пекти: змазую оливковою оливою. У мене це така прямокутна з високими стінками скляна посуда. Раніше пекла в бритванці з високими стінками.
    Беру макарони для лазані. Навіть якщо на упаковці написано, що їх не треба варити, то все одно їх трохи проварюю (як для мене то вони тоді твердіші в тісті). Читала в інеті, що якщо не має макаронів для лазані можна взяти макарони-бантіки. Ніколи не пробувала. Але ідея цікава.
    На дно кладу макарони відповідно до форми, але по краях залишаю відступи, бо макарони збільшуються. Далі спершу кладу шар м’яса (якщо маю вдома сир в плястерках, то кладу його на м’ясо, сир ми також дуже любимо), потім шар макаронів, шар соусу Бешамель, знову шар макаронів – тобто чередуємо всі шари, які маємо. Зверху шар з соусом Бешамель.
    То все треба залити за оригінальним рецептом соусом Болоньєз без м’яса. То вже дуже морочно. То я роблю так: якщо давала багато помідорів до м’яса, то заливаю бульйоном. Якщо помідорів мало, то беру баночку кухарського соусу Чумак або Верес, розводжу з кип’ятком. Заливаю все до верхнього шару, але верхній шар майже не залитий залишаю. Накриваю фольгою. І в духовку на 200-220 градусів за Цельсієм десь на 30 хв. Або поки соусу, той що залитий, не залишиться менше половини. Потім на 5-10 хв. знімаю фольгу щоб верхній шар підрум’янився, але треба слідкувати щоб не підгорів.
    Мені подобається лазаня, коли її витягнути дати остигнути і потім трошки підігріти.
    Взагалі блюдо дуже калорійне. Але то в нас найулюбленіша страва.

Цей шматочок відразу з духовки (бачите верхній шар трохи підгорів :shy:),
    а цей на наступний день
    Смачного!

• Подобається Подобається x 17
  11. Olenka

Olenka Well-Known Member

У мене цілий день погано працював форум, але твоє повідомлення я прочитала і добре, бо вже заповнювала форму.
    У мене 206 грн.

12. Irus'ka

Оленко, мені так шкода що не встигла приєднатись до Вашого замовлення:umbrage:.
    На наступне замовлення не забудьте про мене,добре?

13. Анута

Анута Well-Known Member

а я зрозуміла, що замовлення поки що не оформлене..

14. Irus'ka

Ураааа! Надія є! Оленко, слово за Вами. Я вже визначилась на два предмети.

15. Анута

Анута Well-Known Member

дівчата, а ви ТАКЕ бачили?
    http://tupperware.com.ua/index.php?productID=122
    я аж розгубилась від цього девайсу...

16. Irus'ka

Все! Ви мене вбили до кінця! Хооооочу! :clapping:

17. Анута

Анута Well-Known Member

Оленко, а ту машинку для лазанії ти де купувала?
    бо я собі придбала подібне через Некерман, але ще не тестувала і тому нічого сказати не можу

18. Маруся-мама

Раджу замовити ось таку штуку. ВОна просто шикарна:

• Подобається Подобається x 3
  19. ckorpionsha

ckorpionsha Well-Known Member

Дівчата, а навчіть мене як правильно запікати картоплю в духовці, а то вона в мене согодні вийшла схожа на смажену:shy::shutup:

20. Маруся-мама

Мається на увазі дольками, чи цілу в мундирі?

Цілу, то я просто обгортаю фольгою і проколюю в кількох місцях.

А дольками, то треба гарно посипати сухими приправами і ретельно виваляти барабольку в олії. І запікати не дуже довго, хвилин 20. В принципі вона повинна бути чимось схожа на смажену - хрустка скоринка і мягка середина.

• Подобається Подобається x 7
Статус теми:
Закрита.