А навчіть мене... або таємниці файної господині

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Маруся-мама, 10 Січень 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. Дана

Дана Well-Known Member

Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

Гриби протираю вологою тряпочкою і мию, шкірку не знімаю, хіба гриби старі і шкірка груба, але я такі в принципі не купую, тільки молоді.
    Часник серединку викидаю коли часник починає "рости", коли серцевинка вже сформувалася.

2. Olenka

Olenka Well-Known Member

Я знімаю шкірку майже зі всього, а овочі, то ще перед тим на 2 год залишаю в холодній воді.
    Читала одну статтю, що в шкірці найбільше зберігається канцерогенів і нітратів. А з замочуванням, то нам одна мамина знайома, яка працює в санстації так порадила, вони трохи нейтралізуються. Правда, вона казала, що ще вітамін С нейтралізує. Але ми вже так глибоку в це не вникали...
    У мене кілька разів таке було, що після двох годин замочування на воді появлялися такі кольорові візерунки (типу як капля бензину на воді) :sad:

• Подобається Подобається x 6
  3. Xomka

Xomka Well-Known Member

Всі овочі? І картоплю теж на 2год? А капусту? Їм від того нічого не робиться? Тобто не стане картопля якась водяниста, а капуста підгнивша?

4. Irus'ka

Irus'ka Well-Known Member

Підтримую Оленку, бо практикую таке саме з вимочуванням овочів. Особливо "нітратні" молоді огірки, салата, помідори (останні не надрізані), якщо є нітрати то холодна вода за деякий час стає літеплою (хімічна реакція).
    Картоплі навіть ліпше вимоченій - смак не міняється, а лишній крохмаль в холодній воді зійде (білі контурні сліди), хоча час вимочування залежить, напевне, від сорту.
    А от капусту не вартує вимочувати, бо разом з водою втікне весь вітамін К (руйнується навіть при контакті з повітрям) - їсти треба відразу після нарізки, чуть прим'яту руками.

• Подобається Подобається x 10
  5. kati

kati Well-Known Member

так,на рахунок молодих овочів понятно,а от картоплю,наприклад ту що з села передають,моркву,буряк,їх то напевно не обовьязково вимочувати?

6. Irus'ka

Ну якщо впевнені, то не треба. А в картоплі для чого той крохмаль берегти!?

7. kitka

kitka Well-Known Member

(сусідня тема навіяла):lol:
    А навчіть мене (тільки не смійтеся:shy:), готувати вареники з картоплею. Я не вмію їх робити, ні моя мама їх не робить, бо це не закарпатська страва. Свекруха робить часто, але вона все пояснює загальними фразами: "ну візьмеш там муки....я знаю, скільки....,води і т.д." :scare:. Але мій Ромчик їх би їв та й їв. А магазинні іноді такі, що треба пів вареника випльовувати. Тому дуже прошу, хто має бажання, опишіть процес з усіма подробицями. Буду дуже вдячна:).

• Подобається Подобається x 2
  8. Leila

Leila Well-Known Member

Дівчата, хто зараз купує помідори і огірки, я питала кажуть турецькі, чи достатньо їх просто вимочити у воді? і шкірку почистити. Так хочеться огірків, що просто капець, але щось стримує, боюсь отравитися, хтось купував на свята?

9. карапуз

карапуз Well-Known Member

Ми купували:ireful1:.Не раджу купувати ні огірків ,ні помідорів-ніякі,вода водою :confused:.

• Подобається Подобається x 5
  10. Nata

Nata Well-Known Member

Ось, знайшла на Вікіпедії :)
    Тісто для вареників

Тісто для вареників приготовляють з пшеничного борошна, води, яєць і солі. Причому воду слід брати холодну, а не теплу, оскільки холодна вода довше тримає вологу, тісто довго не висихає і при виготовленні, вареників добре злипається.

Тісто ж повинно бути середньої густоти, бо густе тісто важко розкачувати, а також важко ліпити з нього вареники. Щоб зліпити вареник напівкруглої форми, з розкачаного тіста склянкою вирізують круглі коржики, кладуть на середину начинку і зліплюють напівкруглі краї вареника.

Зліплені вареники кладуть у таку кількість підсоленої киплячої води, щоб вони могли вільно варитися. Вареники вважаються готовими, коли вони після 5—6 хвилин варіння спливуть на поверх*ню води. Після цього шумівкою вибирають їх у друшляк, дають стекти воді, а потім перекладають у сотейник або каструлю, поливають розігрітим вершко*вим маслом і злегка струшують, щоб ва*реники покрились жиром і не прилипа*ли один до одного. Залежно від того, з яким фаршем приготовлені вареники, при подачі на стіл їх поливають маслом, посипають цукром або окремо подають сметану.

На 3 склянки пшеничного борошна — ¾ склянки молока або води, 1 яйце, ½ чайної ложки солі.

Для начинки я до картопляного пюре додаю підсмажену цибульку і трохи перцю меленого.

• Подобається Подобається x 3
  11. kitka

kitka Well-Known Member

Nata, дуже дякую:). Я так розумію, що Ви їх часто робите. То Ви що використовуєте - воду чи молоко, чи це не має принципового значення?

12. Olenka

Olenka Well-Known Member

Замочувати то не так страшно, як на перший погляд звучить.
    Я коли приходжу з базару чи магазину, то вже знаю, що я буду робити, власне того і йду туди, щоб купити чого бракує. І відразу закладаю все у воду. Поки малого передягну, помию посуд, якусь дріботу в хаті зроблю - час швидко біжить.
    Хоча коли працювала, то теж було напряжно, то я не тримала аж 2 год.

Замочую картоплю також, але вже чищену. Irus'ka, а ви як робете?

Базарне і магазинне замочую майже все. Якщо перепадуть дарунки з села - то ні.
    Цього року моя баба помідори мала тепличні, то я їх не замочувала і не знімала шкірки. Думаю мою "політику" ви зрозуміли :)

Nata, молодець! :clapping::clapping::clapping:

А я сьогодні думала на форумі спитатися: як ви робите макарони?
    Я недавно робила макарони для лазані тільки на муці і яйцях, бо в нас ціни на ті макарони стали просто космічні 1 пачка 250 г коштує 45-50 грн. Мене просто жаба дусить :bad: !
    Лазаня вийшла супер. Залишилося в мене трохи тіста, і я нарізала макаронів. Висушила. Але сьогодні пробувала варити: вони були вже розварені, але ще сирі. Фу!
    Може то того, що рецепт саме макаронів для лазані...
    Хочу малому почати макарони давати, хочу сама робити, але хочу рецепт такий опробуваний, домашній... Моя баба колись робила... Я її питаю, але то той самий варіант, що в Кітки з варениками...

• Подобається Подобається x 3
  13. Nata

Nata Well-Known Member

Оленко, завтра спробую у свекрухи рецепт макарон випитати. Вона має машинку для тіста, постійно нам домашні макарони передає.

А для лазані я теж робила тісто, у хлібопічці :). У мене, доречі там рецепт звичайних макарон був. Зараз гляну...

14. Nata

Nata Well-Known Member

Для тіста? Використовую тільки воду. Мама моя дає ще яйце, я не даю.

15. Olenka

Olenka Well-Known Member

У мене є машинка для макарон. Власне там і робила для лазані. Швидко і легко.
    Від моєї ХП є теж рецепт, але хочеться таких домашніх, жовтеньких...
    А тебе ХП якої фірми?

16. Nata

Nata Well-Known Member

Мулінекс, та котра бородінський мала би пекти :).

А макарони свекруха в машинці ніби нормальні робить. Але там яєць треба менше ніж на лазані.

17. bioland7

bioland7 Well-Known Member

Я завжди чищу зубною пастою, беру на стару зубну щітку і чищу. Результат вас задовільнить, побачите.

• Подобається Подобається x 1
  18. bioland7

bioland7 Well-Known Member

МАю вінзерівський засіб, помагає найкраще зі всіх випробуваних засобів, найкраще залишити посуд на деякий час в розчині щоб все відійшло, а потім мити.

19. Olenka

Olenka Well-Known Member

А яйця напевно домашні дає? Бо я робила на магазинних, а тісто сіре-сіре. А може і мука не добра була, бо в мене хороша закінчилася і яка купила першу, яка була в магазині :8:

20. Irus'ka

Чищену картоплю на 1,5 години в холодну воду, а тоді в кип'яток варити.
    А помідори (куплені) надрізаю легенько навхрест і заливаю кип'ятком на хвильку-другу - легенько знімається шкурка, бо я чогось саме помідорової шкурки терпіти не можу :beee:

• Подобається Подобається x 1
Статус теми:
Закрита.