А навчіть мене... або таємниці файної господині

Тема у розділі 'На кухні', створена користувачем Маруся-мама, 10 Січень 2008.

Статус теми:
Закрита.
  1. olja_zaj

olja_zaj Well-Known Member

Відповідь: А навчіть мене... або таємниці файної господині

Дівчатка напишіть свій рецепт квашеної капусти,пліз.

2. Дана

Дана Well-Known Member

А для яких цілей вам потрібні відварені печериці? Самим простим, печериці почистити, якщо вони чистенькі то тільки протерти вологою тканиною, кинути у підсолену воду(пів чайної ложки на півтори літри води+на кінці ножа лимонної кислоти щоб гриби не темніли і залишилися біленькими) варити хвилин 5-10 в залежності від розмірів, вони ну дуже швидко варяться.

3. kati

kati Well-Known Member

в мене тут така справа...Я ніколи не кпую в бабок курей/молочку.... завжди курочки передають з села... А тут позакінчувались всі мої запаси, а малий просить бульончика. Спровадила мене мама до "своєї "тітоньки, в якої вона завжди купує домашню продукцію. Ну от купила я в неї курочку- ніби файненьку, за 40 гривників.
    А прийшла в двір, то мені мамочки почали просвітляти, що до задешево, ніби курка коштує 55-60 грн., а ті що дешевше продаються ті домашні бройлери., типу не справжня домашня курка, а якийсь гібрид. Що то воно таке і як розібратись в тих курах?...щось не хочеться думати що мене обманули

4. Рибка

Рибка Well-Known Member

В домашніх курок, за моїми спостереженнями, шкіра якась жовтіша, певно від жиру, він теж досить яскраво-жовтий. У бройлерів білуватий. Та й по розмірах вони переважно "пухкіші".
    Знайшла такі картинки, перша то видно, що бройлерська, а друга й третя більше схожі на "справжніші"
    [​IMG][​IMG][​IMG]

Останнє редагування: 22 Жовтень 2010
  5. allusya

allusya Well-Known Member

Сьогодні сиділа і думала треба зайти сюди і спитати про капусту:girl_haha:
    І мені якшо можна рецепт, будь ласка. :)

6. kati

kati Well-Known Member

хех, а мені обратне доказували...що бройлери( але то не про ті що наша ряба, а типу "домашні бройлери" ) мають жовту шкіру і сальце бо годовані штучно, а справжня курка біліша( хоча ті кури що мені з села передають теж мають час від часу різні відтінки, якщо годовані кукурузою- більш жовтіші)...
    може ще є ознаки якісь?

7. Дана

Дана Well-Known Member

Сьогодні на Добробуті домашні кури були по 45-55грн, але то якраз ті кури про які тобі говорили мамочки у дворі, а курка типу вигодовані на кукурудзі і пшениці по 70-75грн. Бройлерів щоб були жовтіші і виглядали як домашні мажуть сирим жовтком, то тре бачити щоб сказати яка курка, шкіра, жир, домашня та яка неслася а не ту яку годували на заріз як правило не дуже "пишна", мясо в неї жорсткіше і темніше. Я більше дивлюся на те чим курку годували, але то видно тільки якщо воло є, а його частенько вирізають. Та навіть ті бройлери домашні не найгірший варіант, тільки би не обманювали що домашня.
    І ще видно якщо курка "побувала в боях" тобто десь темніша, десь світліша, колір не однотонний, трохи жовтуватого, трохи сіруватого - та курка ганяла по подвір'ї і годована скоріш підножним кормом, але і це не факт.

8. kati

kati Well-Known Member

ух, нажаль моя курка вже вариться/тушиться...на другий раз будем робити фотосесію і визначати автентичність)))))))))))

9. WildWind

WildWind Member

Домашня курка може бути і жовта і біла, то від породи залежить, не замічала що від корму.. в мене на селі наприклад мама може в сусідки яйця купити під квочку, щоб породу поміняти, і свої докласти, то кури різної масті, якщо потім розбирати, то і жовті-жовті, а є з біленькою шкірою.. тут важко вгадати. Домашня курка має значно жорсткіше м'ясо, мій чоловік з курки з села їсть тільки бульйон, а м'ясо ні, вредний))) Грудинка, та частинка де філе, то ніколи не буде так багато як в магазині продають. А бройлерів спеціально закривають в сітці, щоб не бігали, мало рухались, щоб наростало м'яса багато, не потрібно боятись тих курей, порода просто така. Дивіться щоб шкіра мала природний колір, чи жовтий чи білий, синя курка може бути зарубаною вже дохлою. Можете просити показати печінку, якщо в пухирцях, курка хвора була, якщо викинули, то підозріло..

10. Полуничка

Полуничка Well-Known Member

Маю класний рецепт квашеної капусти, але не звичайної, а такої яку можна вже заквашеною їсти через кілька годин. Смак не такий квасний як завжди, а більш мякий. Бо я капусту квашену не люблю взагалі, а таку їм із задоволенням. Дуже смачно!!!

Правда рецепт треба в мами завтра спитати, бо свій я загубила

11. Ksusha

Ksusha Well-Known Member

Печінковий торт дуже любить моя доця, тому печу його часто. За цим рецептом печінковий торт завжди вдається дуже добрий. Отже:
    0,5 кг печінки + 5 великих !!! цибулин - змолоти на мясорубці.
    Додати 5 жовтків і 5 білків збитих на піну
    1 скл. молока
    1 скл. муки
    Багато перцю і солі. Перекладати гостреньким майонезом з часником.
    Пропорції перевірені десятиліттям (як мінімум..)

12. Дана

Дана Well-Known Member

Чекала що хтось напише в правильних пропорціях свій рецепт, але нема, то пишу як квашу я, але зразу кажу квасимо ми "в промислових масштабах",:girl_wink: і в основному все продукти на "око". Для квашення я маю бочку на 50 літрів, перед квашенням бочку дуже ретельно помити водою з содою, облити два рази кип'ятком, дерев'яну дошку також помити, і ошпарити.
    На дно чистої і сухої бочки викласти шар листя.
    Пропорції до трьох частин нашаткованої капусти я даю одну частину тертої на крупній терці моркви. Сам процес такий
    шаткую капусту,шар приблизно в 15-20см, далі даю моркву, і сіль(тільки кам'яну), солі даю стільки щоб капусту була чуть пересолена(треба пробувати), вимішую, макогоном трамбую від усієї сили, щоб капуста зм'якла і пустила сік, якщо нема макогона взяти мяцкало(товкач) для картоплі, низ обгорнути тканиною складеною в два шари, вийде така собі біта:girl_crazy:, яку добре м'яти капусту, біта також підійде, тільки чиста:girl_wink:
    Як шар капусти добре втрамбований шаткую наступну порцію,перемішуємо не всю капусту а тільки верхній не втрамбований шар, знову трамбуємо, інколи в один з шарів, як правило самий нижній ми даємо трохи тмину,якщо любити голубці з квашеної капусти, то в середній шар капусти покласти пару цілих головок капусти, як закінчили з шаткуванням, наверх викладаємо пару листків капусти, на них дерев'яну дошку і добрий гніт, в нас є для таких цілей камінь, а раніше ставили відро з водою(але відро пластикове, залізне не можна), і залишаємо в теплому місці (+20)на днів 10, капуста буде пінитися, піну час від часу знімати чистою ложкою, через 10 днів(якщо погода дуже холодна і в приміщенні прохолодно може знадобитися більше часу для квашення, днів 15.). Після того як капуста закваситься, камінь зняти, взяти велику круглу чисту!! палку і проткнути капусту до самого дня в двох місцях щоб вийшов газ, камінь помити, ще раз ошпарити і вернути назад на капусту, бочку з капустою виносять на холод.
    Якщо порція невелика для заквашування знадобиться менше часу. Процес заквашування вважається закінченим як на поверхні перестануть виділятися бульки, і сік з мутного стане прозорим.
    За бажанням можна дати до капусти лавровий лист, перець горошком.
    І ще один нюанс, капусти в бочці має бути стільки щоб до верху бочки залишилося см 20, щоб коли буде булькати і пінитися не виливалося через вінця:girl_wink:
    Вибачайте що так сумбурно, писала з пам'яті:girl_blush2: в цю суботу якраз буду квасити капусту:girl_blum:

13. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Тато вчора купив кілька головок зимової капусти і сказав що буде вдома пробувати квасити, бо в нього є шатківниця.
    А сіль має бути НЕ ЙОДОВАНА, бо зіпсуєте капусту, тому Дана добре написала що має бути лишень кам’яна. Моя бабця робила власне так як Дана розказала тільки ми ще давали кмину завжди. В нас каменю не було, бабця наливала трилітровий слоїк води і ставила зверху на капусту. Тобто на саму капусту якусь пласку кришку а тоді зверху слоїк з водою. І по мірі виділення соку вода змінювалась і нижній газ випускався.

---------- Додано в 17:26 ---------- Попередній допис був написаний в 17:24 ----------

Та ну!!! Дуже файно! Дитинство згадалось.

14. Alonka

Alonka New Member

дівчата може де є то тикніть, або дайте перевірений рецепт дитячого печива, типу марії, на наші 6 зубей:connie_pull-pigtail

15. true

true New Member

Роблю квашену капусту з цукром. Це на 1л води -1.5 столоих л солі. Капусту шаткую з морквою. Через 3 дні зливаю весь маринад в миску, добавляю 100 гр цукру на 3=л банку капусти, розмішую і заливаю назад. Через день капусту вже можна вживати. Дуже смачна, соковита капусточка виходить.

16. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Моя бабця дуже любить з цукром капусту, а ми з татом ні. :) А вона нас переконує що так капуста краща а ми не даємось. :girl_haha:

17. Fleshka

Fleshka Well-Known Member

Скажіть, дівчатка, як все ж таки правильно варити чи настоювати шипшину. Моя мама все життя варила. А тепер купа людей настоюють. Хочеться щоб побільше вітамінів збереглось, і смачно було.

18. Kecan

Kecan New Member

Товчемо сушену шипшину до дрібних кусочків. Засипаємо в термос і заливаємо кип"ятком. Так настоюємо цілу ніч. Зранку можна пити вже готове. На 1л. кип"ятка - 5, 6 шипшин (приблизно повна столова ложка)

19. natka75

natka75 Well-Known Member

я заливаю окропом і настоюю, а от десь недавно свекруха вичитала, що треба варити, тому як вірно - не знаю, думаю що той вітамін "втече" від варіння (як і лимон чи мед окропом не заливати).

20. true

true New Member

Правильно і те і друге. Просто у випадку заливання окропом виходить настій, а у випадку варіння-компот. Це вибір господині, що їй ліпше готувати. Я шипшину варю, в кінці додаю лимон. Або мішаю шипшину з сухофруктами і варю узвар.

Статус теми:
Закрита.