Завжди цікаво дізнатись про традиції святкування тих чи інших свят. Так як зараз наступають зимові свята, зацікавило мене, відколи у нас є традиція ставити ялинку. чому на святу вечерю ми споживаємо кутю, звідкілля воно все походить. Про ялинку. Дізналась, що колись на Україні не ставили ялинки, а був у кажній хаті дідух. З приходом радянської влади з"явилась традиція ставити ялинку на різдвяні свята, а десь після революції її заборонили ставити і тільки з 30 років знов почали ставити ялинку, але вже її ставили в честь Нового року. А ось про кутю нічого не знаю. Які походження традицій ви знаєте?
Відповідь: Звідки походять традиції наших свят? стосовно куті - слово, наскільки я знаю, має словянське походження, від слова кут, покуття (покуття - почесне місце в хаті, де стояли ікони, образи) Кутю словяни готували з різних можливих злаків ще до прийняття християнства як поминальну страву (тільки називали її коливо). На Різдво на покуття моя бабця ставила і узвар, і кутю, як символ народження та смерті Ісуса Христа. Бабця також розказувала, що кожна складова куті (пшениця, мак, мед) щось символізує - здоров'я, достаток, родючість... кутю також дідо ставив на окрему тарілку на вікно для померлих разом зі склянкою узвару, і на наступний день ніс на цвинтар... а от стосовно узвару - вода - символ життя, а сушені фрукти - що символізують?
Відповідь: Звідки походять традиції наших свят? Не раніше? Бо це традиція німецька. Ялинка точно від них, як і "Свята ніч". Ялинку ставили пани ще до союзу, здається. А прості люди - мали дідухи, бо були тісно пов*язані із земелькою та її оброблянням. Дідух наряджали так само, як ялинку - цукерками, горішками... моя бабця саме таке пам*ятає.
Відповідь: Звідки походять традиції наших свят? Християнські нації мають традиції, що стали частиною обряду Різдва. Наприклад, Англія сприяла прикрашанню гостролиста і омели (Ялинка у росіян, сосна в українців. ), оспівування і дарування подарунків. Дерево різдва - це середньовічна німецька традиція і безсмертний гімн "Безмовна Ніч" також походить з Німеччини. Різдв’яного Святого Миколая (Санта Клаус) зробили Сполучені Штати - спочатку популярним в Нью-Йорку, а близько 1846 розповсюдили по світу, чим зробили головний внесок в комерціалізацію Різдва. (В Російській імперії та Радянському Союзі, замість Святого Миколая активно впроваджувався Дід Мороз). З часу прийняття в Україні Князем Володимиром (Старослов'янське - Владимир) Християнства з Візантії в 988 н.е., продовжувало існувати багато язичницьких традицій, які були пристосовані Церквою до нової релігії. Деякі з цих традицій збереглися тисячу років і зараз складають частину теперішніх святкувань Різдва. СВЯТА ВЕЧЕРЯ АБО "СВЯЩЕННА ВЕЧЕРЯ" - це центральна традиція прекрасних святкувань Божої Матері в українських домівках. На вишиту скатерть обіднього столу іноді кладуть декілька джгутів сіна – як нагадування Віфлеємських ясел. Як діти побачать ввечері на східному небу першу Зірку, що символізує трьох Мудреців, Свята Вечеря може починатися. При занятті сільським господарством, глава сім'ї спочатку вносить сніп пшениці (він зветься дідух), який представляє важливість давніх та багатих врожаїв пшениці України, насущний хліб віковічний. Дідух буквально означає "дух діда", тобто символізує предків сім'ї. У міських домівках стіл прикрашають декількома колосками золотої пшениці в вазі. Батько каже Молитву і говорить традиційне вітання Різдва, "Христос родився!", а сім'я відповідає - "Славіте Його!". В кінці СВЯТ ВЕЧОРА сім'я часто співає Колядки, українські Гімни Різдва. В багатьох громадах, за старою українською традицією, розносять освівування (колядують) групи молоді і члени організацій та церков, які заходять в будинки та збирають пожертви. Улюблений український гімн - це „Бог предвічний”, який має найпрекраснішу мелодійність і ліричність. Деякі українські гімни незвичайні, тому що згадують Україну, тоді як інші - це старовинні тисячолітні язичницькі пісні, перероблені на гімни Христу. РІЗДВО - це РАДІСНИЙ ДЕНЬ, що його українські сім’і розпочинають з відвідин Церкви. Українські Церкви здійснюють службу, яка починається до опівночі, на свято Богородиці, і до ранку Різдва. Різдвяна Вечеря, без Пісних обмежень, не має таких багатих традицій, як Свята Вечеря. МАЛАНКА АБО ЩЕДРИЙ ВЕЧІР на 13 січня, за Юліанським календарем, відомі в багатьох містах як українська Новорічна Божа Матір. При цьому, в останній вечір року співаються гімни Нового Року, які називаються Щедрівки. Самий знаменитий і популярний з них – „Щедрик” Леонтовича, який в англійському варіанті відомий як "The Carol of the Bells". В той час, як Різдво - це релігійна подія, Маланка – це мирське святкування торжества. Традиційні звичаї українського Різдва надають колориту і змісту зимовому святу Різдва 7 Січня. Це зазвичай мирна і спокійна подія. Святкування нагадує нам про малюка в Віфлеємських яслах
Відповідь: Звідки походять традиції наших свят? Багато бачила в неті фото з зображенням золотого яйця, пов"язую це з святом Пасхи, але не впевнена. До нас така традиція, здається, ще не дійшла, але було б цікаво що означає оце "золоте яйце"? І чому деколи його зображують з поверхнею як бджолині соти, а деколи поряд з грошима. Що це за традиція?
Відповідь: Звідки походять традиції наших свят? Хто знає чого святкують другий Святвечір? Поясніть мені непутящій
допис більше про традиції, ніж про свято вже не вперше зустрічаю, що українці вважають традицію святкувати масляну російською, не знаю в зв"язку з чим ця традиція в нас мало/майже не збереглася, але також належить до українських наведу цитати з книги Олекси Воропая "Звичаї нашого народу" (книга написана в еміграції, етнографічні дані збиралися в Україні з 1937-1943 рр Ось посилання на цю частину книги