Журналістське розслідування

Тема у розділі 'Ой у Львові на базарі', створена користувачем Анута, 23 Жовтень 2010.

?

Чи вірите ви в інформацію яку подають журналістські розслідування?

1. Так, беззаперечно вірю

6,2%
  2. Вірю, але лишень в те що, мені до вподоби

6,2%
  3. Вірю, але лишень в те, що знаю; в чому розбираюсь

72,3%
  4. Не вірю

15,4%
  1. Анута

Анута Well-Known Member

Зараз дуже популярними стали, так звані, журналістські розслідування.
    Береться якась конкретна ситуація, журналісти її "вивчають та обстежують" і видають нам з екрану "готовий продукт". Тільки ликнути :)
    Мені стало цікаво наскільки люди ймуть віри цим розслідуванням?
    Чи вважаєте їх правдою, неправдою, замовленою інформацією/рекламою/антирекламою? Як ви для себе виявляєте межу що реал, а що фарс, піар?

2. bora

bora Well-Known Member

Відповідь: Журналістське розслідування

Навіщо підсказуєте?)
    Але однозначної відповіді бути не може.
    Є варіант - замовили дуже впливові люди конкурента (політичного чи комерційного).
    Наступний - звернулись люди і журналісти повірили й вирішили висвітлити проблему наскільки це дозволить редактор заради резонансу (читай-популярності).
    І ще - журналісти знайшли чи їм підкинули смажену тему і буцімто хорошу справу зробили, але не будучи добрим експертом в серйозних темах зробили з неї щось де є стільки ж неправди, скільки й правди.
    Всі варіанти бачила особисто. В другому - брала участь. Допомогли. Вдячна.

Як я вирізняю що дивитись... З-за обмеженості часу обираю теми відповідно до пріоритетів. Приміром про продукти харчування дивлюсь. Потім - з"ясовую у людей дотичних до тих підприємств, або напряму в експертів наскільки це достовірна інформація. Навколо маю досить багато цікавих особистостей, що розуміютьсячи мали справу з багатьма сферами. Їх інтерес чи не інтерес в таких випадках принаймні мені зрозумілий.

3. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

це гарно можна оцінювати по вузькоспеціалізованих темах, в яких розбираєшся. Вже лишень з оперування термінами і поняттями видно, чи справді журналісти розібралися в питанні, чи видають поверхневий/замовлений матеріал.

4. Анута

Анута Well-Known Member

перепрошую :)
    ну але вони саме так називаються, хоча ті, з якими довелось стикнутись мені дуже важко назвати "розслідуваннями". То були суміші першого і третього варіантів.

5. bora

bora Well-Known Member

Хм..замовлений матеріал нерідко дуже професійний. Бо конкуренти знаються на тому про, що говорять і самі ж його готують.
    Найкраще боротись проти конкурента звичайною правдою. В кожного якийсь скелет, якщо не правдивий то дуже на нього схожий. І розраховують при цьому на те, що саме правда виведе опонента з рівноваги, зачепить і він наробить дурниць..
    Але певно то все, що я хотіла сказати про ці технології)))

Ви знаєте, наші олігархи дуже уважно читають газети. Бо отримують звідти багато підказок. Журналісти навіть не знаючи що накопали таки публікують багато цікавих речей. Просто тут треба знати кого читати. В Бульварі певно серйозного розслідування не проводять.

Згадала приклад. Смішно колись газета написала замовну статтю про голову нашого кооперативу. А жильці так розійшлися, що діставали журналістів доки ті не прийшли не перевірили, що написали. Десь через місяць та ж сама газета написала розслідування як насправді живеться такому-то будинку)) Зі сторони - ну от спробуй вирахуй яка з 2-х статтей замовна)) Але якщо маєш стосунок чи можливість туди зайти - прошу - от вона правда про яку б не знав, якби на неї не звернули увагу.

О, Ануточко, а що мені вибрати з опитування?) Можна додати пунктик - все перепровіряю особисто?)

Останнє редагування: 23 Жовтень 2010
  6. Анута

Анута Well-Known Member

а третій варіант не підійде? ;)

7. bora

bora Well-Known Member

Хм. ну я не тільки на себе покладаюсь. Моїх знань трохи замало, щоб зорієнтуватися у тій шаленій кількості останніх розслідувань))

То ще небагато) Всі хто мають суттєвий комерційний інтерес в чужих руках намагаються залучити до тієї теми ЗМІ. ТОму наші можновладці всі купують газети.) В рейдерських справах - це дуже важливий елемент.
    Але хочу сказати, що деколи ЗМІ не знають, що стали інструментом в брудних іграх. Їм таку справедливість розпишуть, що вони ніби за неї і боряться.

О, згадала нещодавню історію з однією газетою. То важкий варіант. Вони написали недостовірні дані (та наклеп, що тут говорити), від зацікавлених конкурентів, з їх цитатами і т.д. Я спитала чому вони нам не подзвонили і не перепровірили. Відповісти не змогли. Кажу приходьте, напишіть що побачите про цю компанію, тут такого і близько немає. І що Ви думаєте? Їх для мене більше нема - не кличуть до телефону, не відповідають на листи. Газета має найбільший тираж, усвідомлює, що пише неправду і навіть не намагається спокійно з"ясувати і хоч трохи об"єктивніше нарешті написати. Ну й нехай всі ті тисячі читачів вірять в її неправду? І такого є немало. це так.

Останнє редагування: 23 Жовтень 2010
  8. levandivka

levandivka З яйцями...

А дуже хочуть знати?
    Не багато журналістів хочуть і мають можливість розбиратися ретельно у ситуаціях.
    Тому дотримуюся класичної позиції:
    http://www.youtube.com/watch?v=2r1iAlb9vmc

9. Анута

Анута Well-Known Member

як це не прикро, але згідна.
    В нашому випадку сюжет був зліплений нашвидкоруч і аби що. Настільки непрофесійно і така белєбєрда... Достатньо було хоч трішки вникнути в питання і результат був би іншим. Перегляд викликав посмішку, оскільки сперечатись просто безглуздо :)

10. levandivka

levandivka З яйцями...

Класична ситуація....
    http://www.youtube.com/watch?v=-HwfM2X_RNU

11. Mavra

Mavra New Member

Не можна рівняти усіх під одну лінійку. Якби обговорювали якесь конкретне розслідування, то тут можна голосувати: вірю-не вірю. А розслідувань є багато, і справді є журналісти, які можуть собі дозволити розкіш робити одне справжнє(!) розслідування 4 - 6 місяців, бо їм за це заплатять стільки, що можна прожити весь цей час.
    Якщо говорити про СТБ і їхні "страшилки", то вони виконують своє завдання: лякати народ, бо люди завжди виявляють цікавість до того, що лякає, відповідно зростає рейтинг передачі і вартість реклами у ній.

Або те ж 1+1, глянеш їхні новини, ну все, кінець світу прийшов! А вони просто відпрацьовують свої завдання 6 С: Скандали, Сенсації, Страх, Секс, Смерть, Сміх та Гроші.

Дивитися можна все, але не сліпо вірити, а аналізувати.

12. levandivka

levandivka З яйцями...

А навіщо? [​IMG]
    В житті навколо нас мало Скандалів, Сенсацій, Страху, Сексу, Смертей, Сміху та Грошей?

13. Mavra

Mavra New Member

А це показують саме для тих, кому мало цього в житті.

14. Oddly

Oddly Well-Known Member

я би відповіла щось типу оцих двох цитат вкупі.

поспілкувавшись тісно і зсередини з цією братією - зробила для себе висновок - у них просто така робота.
    нема що обговорювати - це дискусія з розряду - давайте пофілософствуємо, як би змінити суспільство на краще.
    я так думаю. або просто у мене в цьому плані був дуже негативний досвід.

15. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

На телебаченні 6 С та одне Г - запорука успіху, що тут скажеш.

16. pelagiya

pelagiya New Member

робота наших журналістів - суцільний день радіо ))) тому не варто вірити всьому, що пишуть в газетах.
    а про рейдерство і різні корпоративні розборки газети і телебачення вже давно безкоштовно нічого не пишуть, тільки за гроші...

17. bora

bora Well-Known Member

Я от подумала, що певно дарма замовчую одну правду. Якщо газети з радістю пишуть неправду, тож чого мені це так толерантно обходити?
    Хочу розповісти про газету Експрес. Як вона працює.
    Опублікували вони на першій шпальті інтерв"ю з конкурентами близькій мені компанії. Але не вказали, яка то компанія - тільки галузь. Словами представника Н наговорили відвертої неправди про конкурентів.
    Дзвоню в Експрес. Так і так - чому ви публікуючи подібні наклепи навіть не спробували дізнатись чи це правда? А цілком і повністю виклали все, що недоброго хотіли сказати про когось конкуренти? Представник Експресу відповідає - дійсно дивно, потрібно питати в другої сторони, що вона може відповісти на це, хоча я здогадуюсь чому зроблено проти правил.. ми з"ясуємо.
    Я кажу - так, звичайно, бо в нас є і документальне підтвердження того, що написане неправда, і фактично це можливо перевірити. Ми просимо просто щоб громадськість не вводили в оману і просто написали, як є насправді, виходячи з того які факти ми здатні привести. Нехай це буде навіть без акценту, що ви таке допустили - просто напишіть інтерв"ю тоді і з цим представником.
    А далі.. їм писалися листи, дзвонилося, їхалося - нікого відповідального за редакторську політику для нас більше не існувало. Всі разом з Починком - морозилися. Нікого нема. І нехай люди вірять в неправду хоч журналісти й свідомі того, що написали її.
    Звичайне людське спілкування перетворилося в такий ігнор і пиху. При тому, що від них нічого надзвичайного, окрім як виконати свій журналістський обов"язок і спростувати неправду, яку самі опублікували не вимагалось.
    Думали про суд. І дарма, що махнули рукою. Натомість мої знайомі проти них суд виграли. Деколи як побачу, що вони там пишуть і надалі неприємно стає.. бо як вірити що там не те саме свідком чого довелось бути - наклепницька заказуха?

Останнє редагування: 3 Лютий 2011
  18. man

man New Member

Наша людська натура мабуть ніколи тим не перенасититься :) Мабуть треба подивтися, що і в інших також щось негаразд :)

---------- Додано в 00:36 ---------- Попередній допис був написаний в 00:34 ----------

Проте, не заважаючи на це тираж у них великий і популярність теж не кульгає :)

---------- Додано в 00:43 ---------- Попередній допис був написаний в 00:36 ----------

І ще додам на захист журналістів, якщо хтось думає, що у нас немає цензури, то дуже помиляється. Кожен ЗМІ має свого власника, який диктує свої редакційні умови та вподобання до різних політичних сил та урядовців, компаній і т.д. Тому ми бачимо і читаємо буцімто журналістські розслідування із потрібними скеруваннями та висновками, які комусь у той час вигідні.
    Найбільше мене дратують такі телепрограми як "Інфо-шок" та їм подібні. Це уже відкритий вплив на психіку людини....

19. bora

bora Well-Known Member

І який мав би бути висновк? Чи найбільші тиражі не у найжовтіших видань? Бо теми Секс-Смерть-Сміх-Скандал-Страх добре юзають?

20. man

man New Member

Якби люди не читала, не купували, то і прибутків вони не мали. Висновок, що більшості до душі саме ці теми, не залежно від того чи це перевірені факти, а чи наклеп.
    Саме тому і жовтих видань багато.