Чомусь зараз всі схвильовані відміною рейсів у більшості аеропортах Європи через вибух вулкана в Ісландії, але мало хто говорить про наслідки цього вибуху на здоров"я людей. Я тут знайшла дещо цікаве з цього приводу. Спойлер: Турос О. І. Зважені частки (ЗЧ) — це різнорідна суміш органічних та неорганічних речовин, які знаходяться в атмосферному повітрі у зваженому стані. Під ЗЧ розуміють тверді частинки, які є в повітрі, атмосферні аерозолі та тверді речовини які створюються в результаті хімічного перетворення газів (в результаті промислових процесів, тощо). Вони розподіляються за походженням. Джерелами запиленості атмосферного повітря можуть бути: виверження вулканів, космічний пил, пилові лісові, піщані та грунтови бурі, викиди промислових підприємств, дорожній пил, морський (кришталики солі). Існує також побутовий та виробничий пил. Їх розмір в повітрі коливається у межах 0,01—100 мікрометрів. За розміром ЗЧ діляться на: аеросуспензії — більше 100 мкм, аерозолі: крупнодісперсні — 100—10 мкм (власне пил), середньодисперсні — 10—0,1 мкм, дрібнодисперсні — менше 0,1 мкм (дим). В світі з метою моніторингу використовують позначення загальний пил (TSP), ЗЧ (PM)10 та ЗЧ (PM)2.5. Згідно з визначенням ВООЗ, ЗЧ10 — пилові частинки з аеродинамічним діаметром 10 мкм та менше. ЗЧ10 складають основну респірабельну фракцію (те, що ми вдихаємо з повітрям) всіх зважених часток. ЗЧ2,5 — пилові частинки з аеродинамічним діаметром 2,5 мкм та менше. ЗЧ2,5 можуть досягати нижніх дихальних шляхів і тому вважаються найбільш загрозливими для здоров’я. Особливо небезпечними вони є для груп ризику — для дітей та дорослих з хронічними легеневими захворюваннями (http://www.euro.who.int/document/aig/health_basis_aq_r.pdf). За механізмом утворення існують аерозолі дезінтеграційні (подрібнення та обробка твердих порід та матеріалів), та аерозолі конденсації (укрупнення до ЗЧ окремих атомів чи молекул). В наслідок руху автотранспорту в повітря переважно надходять частки великого діаметру (до 90% від загального викиду ЗЧ); відповідно викид ультра малих часток становить до 5%. Частки класифікують за аеродинамічними властивостями, оскільки ці властивості визначають можливість перенесення та видалення часток з повітря а також їх осідання в дихальній системі людини. З іншого боку, осідання часток в дихальній системі людини обумовлені аеродинамічними властивостями, хімічним складом та джерелами часток. Спалювання вугілля, нафти та бензину призводить до створення великих ЗЧ (летюча зола). Дрібні ЗЧ створюються в результаті конденсації речовин, що випарюються при згорянні. Ці частки можуть включати в себе пил з оголених ділянок землі та доріг без дорожнього покриття, в результаті діяльності промислових та гірничодобувних підприємств., а також пил, що підіймається вітром при агротехнічній обробці ґрунту. Автотранспортний рух може бути причиною утворення дорожнього пилу з продуктів зносу шин та дорожнього покриття, а створення турбулентних потоків повітря, сприяє поширенню зважених часток . Завдяки малим розмірам ЗЧ можуть завдавати серйозної шкоди здоров’ю людини, оскільки мають здатність глибоко проникати в організм людини. Дихальна система досить надійно захищена від попадання пилу в альвеоли легень. Цей захист можна пояснити тим, що верхні дихальні шляхи мають скривлення і разом із розгалуженою структурою бронхіального дерева сприяють завихренню повітря. Саме тому аеросуспензії і крупні аерозолі, які підкоряються інерції руху Ньютона відцентровою силою відкидаються до стінок дихальних шляхів. Мерехтливий епітелій, яким устлані дихальні шляхи і слиз виштовхують пилови частки назовні. Середньо дисперсні аерозолі попадають глибше аж до бронхів, а дрібнодисперсні, які знаходяться у стані броуновського руху, разом з повітрям проникають до найменших складових легенів- альвеол. Шлях надходження шкідливих речовин до організму людини крізь дихальні шляхи є досить важливим, оскільки поверхня легень становить 90—100 м2, і за невеликий проміжок часу в кров може потрапити значна доза токсиканту. В легеневій тканині відбуваються складні біохімічні процеси перетворення речовин, що надійшли з повітрям. Токсиканти легко проходять альвеолярно-капілярний бар’єр та потрапляють в кров та лімфу. Надзвичайно важливою особливістю потрапляння речовин з повітрям є те, що вони не проходять попереднього дезінтоксикаційного бар’єру, яким є людська печінка. Дія ЗЧ на організм людини різноманітна. Вона може бути індиферентною, токсичною, дерматотропною, пневмотропною, алергенною, канцерогенною. Епідеміологічні дослідження Всесвітньої організації охорони здоровя, Американська агенція з охорони довкілля доводять, що захворювання та смерть від респіраторної та серцево-судинної патології, спричиняються саме зваженими частками в повітрі (ЗЧ10, ЗЧ2.5). Результати досліджень доводять, що короткотермінові зміни концентрації зважених часток впливають на здоров’я населення навіть при низьких рівнях (менше 100 мкг/м3). На стан здоров’я населення негативний вплив справляє, як короткостроковий (за 24 години), так і хронічний вплив ЗЧ, тому стратегії зниження рівня забруднення атмосферного повітря повинні це враховувати. Було відмічено, що концентрації нижчі від 100 мкг/м3, що виражені у вигляді щоденної середньої концентрації ЗЧ10, мають вплив на показники смертності, статистику потрапляння хворих в стаціонар з приводу респіраторних та серцево-судинних захворювань. Саме з цієї причини в переглянутому варіанті критеріїв якості атмосферного повітря, рекомендованих ВООЗ для країн Європи, не вказаний рекомендований критерій за короткотерміновими середніми концентраціями. ЗЧ наносять значні незворотні збитки у вигляді скорочення продовжуваності життя за рахунок додаткових випадків смерті. Гострий вплив ЗЧ10 за 24 години призводить до підвищення добової смертності від 0,5 до 1,6% на кожні 10 мкг/м3, а при збільшення середньодобової концентрації ЗЧ10 на 10 мкг/м3, частота патологічних симптомів з боку органів дихання підвищується на 2,4%. При підвищенні концентрацій ЗЧ10 на 10 мкг/м3 на протязі двох місяців частота приступів бронхіальної астми серед дітей підвищується на 4,2%. При хронічному впливі ЗЧ збільшується кількість хворих на бронхіт дітей та осіб до 25 років. В середньому кожна людина, яка проживає в місті з підвищеним рівнем забруднення атмосферного повітря ЗЧ, втрачає приблизно 4 роки життя.
Відповідь: Вулканічний пил та наше здоров'я вулкани є по всьому світу і час від часу відбувається виверження. Така природа,нам ітак є за що хвилюватися! Людина завдає значно більшої шкоди природі! Тому від цього ми нікуди не дінемося. То для чого панікувати?
Відповідь: Вулканічний пил та наше здоров'я Чергова лякалка. В тій ж Ісландії виверження вулканів - звична річ, було виверження в 96 , 98, 2000, 2002 роках останнє - Ватнайокула, в 2004-му. Столб дыма от извержения виден издалека - он достигает высоты 13 километров. В небе над восточными районами Исландии прекращено авиасообщение. По прогнозам ученых, облако смога и пепла может достигнуть берегов Норвегии, пройдя 800 километров над Северной Атлантикой. І нічого, істерик не було, про шкоду здоров"ю ніхто не говорив і паніку не нагтітали.
Відповідь: Вулканічний пил та наше здоров'я то природнє явище, такщо моя думка - що н аздоров"я воно шкодить менше, ніж чучасні хімікати, якими ми щодня користуємось в косемтиці, миючих засобах і т. п. Якби ви зараз мали кудись летіти і вам через вулкан відмінли літак, то повірте, теж би були схвильовані...
Відповідь: Вулканічний пил та наше здоров'я Так Ви праві, я була б схвильована, але здоров"я для мене важніше. 16-17 квітня не бажано було виходити з дому гуляти навіть під дощем (чому?), Ви про це знали? Про Чорнобиль ми теж дізналися через місяць, коли було пізно. Я просто хочу сказати, що про вулканічний пил теж не треба забувати, наші медики навіть незнають які наслідки можуть бути від цього. Це добре, що зараз вітер подув в інший бік від України. Ми з цим явищем не стикалися Слава Богу, тому це і лякає.
Відповідь: Вулканічний пил та наше здоров'я Чорнобиль створила людина і як то кажуть "пожинає з того плоди". Таке враження, що то перший раз в житті вибухнув вулкан..Просто через напрям вітру,хмара посунула до нас,літаки повідміняли і таку підняли бучу. А не було б тої хмари,не знали б ми взагалі. Ну а то, що 16-17ого квітня не можна було з дому виходити-... А що ж тим людям цікаво, що біля того вулкану живуть? вішатися хіба одразу, бо ж то так шкідливо для здоров'я.. Давайте будемо більше переживати над тим,як сильно ми забруднюємо цю природу, шкодимо їй і фактично вбиваємо.Оце проблема! оце для нашого ж здоров'я небезпечно!
Відповідь: Вулканічний пил та наше здоров'я фото в тему...гарно правда ? а ми гуляли цілий день,погода була гарнюща,а пил не загрожує здоровю,поки знаходиться в верхніх шарах атмосфери(де він і є зараз над нашою територією).