Українці за кордоном і мова

Тема у розділі 'Що у світі чувати?', створена користувачем AilataN, 17 Лютий 2013.

1. AilataN

AilataN жива

мені цікаво: чому люди, які переїжджають до іншої країни, одразу скоренько набираються словечок іноземних, і починають їх використовувати, та як би забули аналогічні на рідній мові? Причому спілкуючись з співвітчизниками.
    Часто таке зауважую.
    То так дійсно в пам"яті щось змінюється, чи для жарту, чи для значимості?

2. Seshat

Seshat Альфа-баклажан

Відповідь: Питання, на які давно хочеться знайти відповідь

:girl_yes:
    І ще "дуже люблю", коли через 2 тижні після виїзду вже є наша країна і ваша. Але це все від ницості - мало хто, виїхавши за кордон, отримує там високий рівень життя відразу. Ніхто не любить емігрантів. Там вони нижчий сорт. То хоч перед родичами/знайомими хочуть повипендрюватися. Зазвичай це нелегальні чорнороби. Люди інтелегентні, котрі виїхати на пристойну роботу чи по гранту, ніколи себе так вести не будуть:girl_curtsey:
    Для мене то не іншомовні слова, а галицький колорит. Так моя бабця говорить, її родина;)

3. Masterpiece

Masterpiece Member

Аналогічно) Коліжанка найкраща, що мешкає вже довго у Польщі, ніяк не може здецидуватися, коли приїхати до Львова знов і розвіятися на батьківщині, бо на роботі - повна масакра)
    Думаю, це просто пов'язано з постійним перебуванням і спілкуванням в іншомовному середовищі - так нахапаєшся тих словечок, що автоматично відтворюєш, осільки в потрібний момент пам'ять продукує саме найбільш вживаний мовцем варіант.

4. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

ну вже давайте небудемо тільки через те, що хтось там себе вважає іноземцем в Україні одразу принижувати всіх вкупі... Я себе нижчим сортом не вважаю, працюю по спеціальності поряд з людьми з тої країни, чому я маю бути гірша?

5. tinkaKris

tinkaKris Just do it!

може частково для "понтів" )
    мала знайомого який виїхав до Іспанії, і приїхав аж через 3-4роки , то говорив він без іспанських слів, в нього просто сама вимова/ акцент змінився.

а от буквально вчора дивилась інтерв'ю одлнієї з наших зірок яка поїхала в далеку Гамерику, там вже 2-3 місяці але без слів, "кул", "камон" і ше 10-15 в речення шоб не вставити каже шо не може....

на мою думку, це брєд сивої кобили )) особливо за пару місяців забути як спілкуватись ))

6. Vittoriya

то направду від того, що перебуваєш у тому середовищі, чуєш то по сто разів і воно на автоматі йде( а курча, курде і масакра ( ще одного не напишу, ітак всі знають то :D) то самі поширені слова), дістають конкретно. Я бачу по своїй сестрі, мені ще зарано :), мало тут, а вони вже нахапалися того різного

7. Seshat

Seshat Альфа-баклажан

та я власне уточнила...
    Тут якраз питання не в тому, де людина, а в рівні її виховання...

---------- Додано в 16:27 ---------- Попередній допис був написаний в 16:25 ----------

На жаль, писала я з досвіду дуже близької мені людини, котра виїхавши і працюючи на ринку умудрялась принижувати мою сім’ю, де тато - військовий і науковець, а мама - інженер. Мовляв, ми тут в Україні всі бидло...:girl_sad:

8. Corena

Corena Кулінарна муза 2013

моя кума в США 12 років, тут буває від сили раз в рік на 3-4 дні. ні акценту, ні слів іншомовних не вживає. балакаємо з нею по скайпу через день, тому можу сказати точно.
    а ще з чоловіком вона спілкується російською/англійською 50/50, то ніколи від неї русизмів не чула.

---------- Додано в 16:33 ---------- Попередній допис був написаний в 16:29 ----------

до теми, колись в часописі "Ї" прочитала такі слова, дуже вони мені запам"ятались...

9. Vittoriya

молодець звичайно :) А вона в якому середовищі працює, спілкується? Бо то теж залежить. Та й думаю, то ще від мови залежить. Польська є нам дуже близька, тому дуже залазить в голову. Хоча ясно, моя сестра тут мешкає вже десь 7 років, то хіба маскара, чи курде в неї проскочить. Так, то ясно, що навіть акцент не змінився. То ж смішно. Ми ніколи не станемо кимось іншим, ми українці, де би не жили і з ким би не спілкувалися. Так само як польського акценту нам ніколи досконало не здобути. Для мене важливіше своє не забути ;)

---------- Додано в 15:39 ---------- Попередній допис був написаний в 15:37 ----------

мені такі слова читати до глибини душі обідно, чесно.. Тому що про те, що в рідній державі свої спеціалісти не цінуються, мають за ніщо, платять мізер, а в елемнарно музшколу хочуть ще не хілу взятку отримати і то при тому, що мала червоний диплом і велике бажання до якісної роботи ніхто не говорить... А лиш поїдеш, то одразу клюють, що от, шукають легкої дороги, замість того, щоби на своїй землі трудитися... Ех, обідно блін...

10. Corena

дуже різноманітне середовище :).
    ну америка жиж, там і євреї, і китайці, і корейці, росіяни, мексиканці, грузини, і всіх навіть не згадаю з її друзів, чи колег. між собою говорять в більшості або російською - якщо вихідці з колишнього СРСР, або англійською.

11. Masterpiece

Masterpiece Member

Якщо більшість часу вона проводить в україномовному середовищі та послуговується рідною мовою на роботі і в сім'і- то зрозуміло, що ніде звідки їй набратися тих американізмів) Але якщо її робоча мова - англійська - то це дуже похвально! З іншого боку, англійські слова, на відміну від польських, не легко редукувати чи адаптувати до українського звучання...

12. Corena

так воно і є. а де в штатах українська робота?

13. Masterpiece

Masterpiece Member

14. Corena

Vittoriya, я не мала Вас конкретно на увазі :), два дописи об"єднались, цитата належить не мені, а Ірині Магдиш.
    попередньо згадували заробітчан, то що гріха таїти, дуже часто чується від них таке, що там у вас зле, а тут в нас добре.
    ну так і виходить, що інтелект і таланти їдуть звідси, вже доооовгий час таке відбувається...

15. marife

marife Member

:girl_crazy: Є в мене сусідка котра їздить в Іспанію на заробітки тільки другий рік. А як сюди приїжджає, то більше тих слів для "связки слов" вживає ніж я.

Не можу з Вами погодитись. Все залежить від того куди людина потрапить працювати і як себе зарекомендує. Ви думаєте так легко іноземцеві знайти людину котрій довірить помешкання, дітей, офіси, дачі? Зовсім ні. Тому і спочатку важко, та коли працівниця заробить довіру і повагу, то повірте, вона стає чуть не членом сімї.

А тут погоджусь з Вами.

16. Almariel

Almariel Well-Known Member

не знаю, як щодо акценту, але моя знайома після кількох (3-5) років у Німеччині говорить українською мовою з німецькими інтонаціями і навіть деякими німецькими кальками, бо вона вже думає німецькою.

17. Seshat

Seshat Альфа-баклажан

Воно то так. Але вона все-одно залишатиметься лише робітницею. Як би людина себе не зарекомендувала, вона там рідною і рівною не буде. Хіба якесь велике світило науки і т.п. Це лише на пост-радянському просторі, до прикладу, вийти заміж за іноземця вважається круто. А коли мій друг одружувався з американкою, то її батько не прийшов на весілля. Для нього це був сором. Так, нехай це дуже крайній випадок, але показує всю ситуацію зсередини. Просто хтось скаже відкрито, комусь буде соромно або все-одно. Але коли постане вибір між своїм і приїжджим, то виберуть свого. І це нормально. На рівні інстинкту. Всі стараються триматися разом. Не буду більше писати на цю тему, бо вважаю її для себе вичерпаною. Рідними ми завжди будемо лише вдома.

18. famenlviv

famenlviv Well-Known Member

Повністю з Вами згідна.Маючи таку саму професію , такі самі чи навіть кращі дані, візьмуть на роботу своїх. Коли хотіла на навчання в приватну школу, багато шкіл мені відмовили, мотивуючи це тим, що я закінчила не німецьку школу, хоча мала передумови для навчання в університеті, а це був навчальний заклад для здобуття середної освіти.Живу в Німеччині 13 років з невеличкими перервами, а своєю також не стала.І то при тому, що німецькою добре володіла відразу по приїзді. Знайомі чоловіка , коли дізнавалися, що я з України - робили великі очі , і перше запитання: як ти з нею познайомився - через сайт знайомств? Тут дуже часто по телевізорі показують передачі, як німці їдуть в Україну чи в Росію, щоб " купити" собі жінку. Ну і раніше кожна друга повія була українського походження, що також не робить слави українським жінкам, зараз їх місце зайняли румунки і болгарки.Та й багато українців закінчили тут вищі наукові заклади, залишаються працювати, багато лікарів , інженерів.Тому можливо питання звідки я родом , вже не викликає таких негативних емоцій. Я, в принципі , розумію, що Німеччина трохи важка в тому питанні країна , і в Італії чи Великобританії , чи Голландії трохи краще .
    На рахунок одруження: можливо це буде звучати дивно, але мама мого чоловіка так і померла минулого року, так і не дізнавшись, що він одружився.А одружені ми вже 7 років. А чому? Спочатку він не хотів, щоб вона його переконувала, що це було неправильно, потім, коли хворіла, боявся, що розхвилює її. Раніше так ображалася на нього, мені було дуже не приємно , а потім навіть не знаю, у всьому іншому нормальна людина, любить мене, допомагає у всьому.На наступний день після маминої смерті оголосив свою "таємницю" братам і сестрі, вони були в " шоці". В нас тут маленьке село...

19. Багіра

Багіра Well-Known Member

та важко стати своїм на чужій території, але незважаючи на загальнопоширені ситуації, не у всіх емігрантів одинакові ситуації.. хтось все життя простим робочим там тяжко працює, а хтось займається бізнесом і багатіє (хоча дійти до того - клопітка праця), або хоча б займають на фірмах більш-менш достойні посади (це я говорю про тих, хто поїхав працювати не по професії... бо як є можливість власне продовжити карєру, то вже інша ситуація)
    так само як є люди, які не можуть зжитися з "чужаками" і ті, що з будь-ким знайдуть спільну мову
    окрім того і країни є, де барєр не такий суттєвий - Іспанія, Америка, Австралія.. звичайно, ніде не чекають з розкритими обіймами, але там настільки багато приїжджиш з інших країн, що на тебе ніхто пальцем не покаже)))

20. famenlviv

famenlviv Well-Known Member

В Америці по суті майже всі емігранти, хтось емігрував ще в 18-19 століттях, а дехто в 21.Але люди такі є по своїй натурі, що все чуже, незнайоме сприймається в штики.Тому до новоприбульців відносяться з обережністю і пересторогою.Та і в Україні бачу не інакше, людей з чорною шкірою і розкосими очима теж не люблять.
    Я не кажу, що не можна стати багатим, відкрити свою фірму чи знайти престижну роботу, я про те, що нашим людям на посадах інженерів чи інформатиків платять все одно менше ніж корінним жителям , і так у всьому.
    Навіть , якщо я сама буду думати, що життя вдалося, питання, чи будуть мене як " свою " сприймати жителі , які тут народилися і жили все своє життя.
    Скажу навіть більше, чим людина освіченіша, тим більш відкрито вона ставиться до "незнайомців".. Але " основна маса" не така.

Не буду далеко ходити, зустріч в родині на Різдво. Сестра мого чоловіка розповідає про " шефову " жінку, яка народилася в Чехії , розмовляє з помітним акцентом , але граматично правильно:" Говорити вона вміє, але писати ще не навчилася. Ні, справді, вона хороша, приємна, але дурна". І всі за столом підтакують.
    Можливо це ще й заздрість, тому що шеф з дружиною відпочивають 2 рази на рік на Маледівах, мають там свій будиночок. А сестра мого чоловіка не може собі таке дозволити.
    В нас тут старші люди в лікарні відмовлялися від лікування в пакістанського лікаря, бо він - не німець.