Украінський народний стрій

Тема у розділі 'Вишивання', створена користувачем Пупсик, 29 Травень 2014.

1. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Україна велика країна. В усіх відношеннях. Кожен регіон має своі характерні особливості. Цікавить багатство украінського строю. Які особливості, чим відрізняються між собою вбрання різних регіонів. Але цікавить автентика. Бо зараз можна зустріти купу всього нараз. Може маєте спогади, як ходили в місцевості звідки ви родом.
    Сподіваюсь тема буде цікавою не лише мені.

Я родом з Бережанщини. Зараз звичайно одягають всяке-різне-вишиване, але з моіх спогадів з дитинства жінки в нас одягали сорочку з розшитими рукавами, на неі розшитий кольоровим бісером горсет чи то камізельку. Горсет був оксамитовий, або з сукна. До нього в комплекті вишивали таку ж запаску. І шаленова спідниця.

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Відповідь: Украінський народний стрій

Моя мама з Поділля. То на довгу сорочку багато вишиту чорним (кажуть, були пожежі якісь страшні й відтоді жінки почали так сорочки зашивати) вдягається гобортка, яку тримає широка крайка. Крайкою просто обмотувалися й або лишали один кінець звисати, або не лишали жодного. І ще сорочки на кожен день були з конопляного полотна, а на свято з лляного.

3. Liliyah Romanova

Знайшла ось таку картинку.
    У моєї бабусі з весілля фото є, то вона там дуже схоже вбрана. Трошки головний убір був інший, але теж зі стрічками. А плелося на голові щось таке дуже закручене, що молода мусіла тиждень (стільки тривали святкування) спати дуже обережно, аби то не зруйнувати, і впліталося вінок із барвінку під коси на самому тім'ї.

4. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Треба знайти словничок термінів:) для мене довгий час такі слова як плахта, крайка та ін були не відомими. А на створення теми надихнуло бажання вишити собі сорочку. От думаю яку. Отих сучасних не хочу. А автентичні в кожного регіону, а часом і села своі. І крім сорочки ще до строю входять речі, які традиційно вдягають в тому чи іншому поєднанні. Словом для мене то купа невідомого. От наприклад плахти. Вони ж різні мабуть бувають.
    Можна звичайно по нету пошукати, але думаю інформація буде корисна не тільки мені, дп ближчі по духу. Ну і єьв нас тут справжні спеціалісти в питаннях украінського строю (Цокотушці привіт)

5. Liliyah Romanova

А в кого, крім гуцулів і верховинців, ще є плахти? Буковина ніби теж із гобортками.

6. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

О, чим відрізняється плахта і гобортка?

7. Samhayne

Samhayne Well-Known Member

горботка вважалась повсякденним вранням, а плахта святковим. Та і крій трохи відрізнявся.
    Ось тут порівнюється традиційний одяг України, московії і Білої Росі.
    http://pereplut.net/texts/text/30 і ще http://swordmaster.org/ukr_14_17.html