"Щедрик": найвідоміша у світі українська мелодія

Тема у розділі 'Дівоче радейко', створена користувачем Liliyah Romanova, 15 Січень 2011.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Знайшли на "Правді" оцю публікацію.

Зимові свята наближаються до закінчення, але ще так хочеться вхопити веселого настрою. Діти й дорослі продовжують колядувати й щедрувати: 13 січня було свято Маланки, 14 січня - Святого Василя і перший день Нового року за старим стилем. А 18 січня прийде "другий Святвечір" - напередодні Водохреща.

Ви напевно хоч раз у житті чули український "Щедрик", можливо, навіть в іншомовному виконанні - але це на 100% "найвідоміша у світі українська мелодія".

На Заході український "Щедрик" вже давно став невід'ємною частиною різдвяної культури. Пісню, відому там як "Carols of the Bells", можна почути і в кіно, і в магазинах, і на вулицях.

Насправді обробку народної пісні на початку 20 століття написав відомий український композитор Микола Леонтович. І вперше "Щедрик" виконав хор Київського університету - у 1916 році.

За океан українська мелодія потрапила у 20-х роках минулого століття. А в 1936 році Пітер Вільхоуський, який працював для радіо NBC, написав англійський текст до "Щедрика" і українська мелодія стала знана в західному світі як "Carols of the Bells".

Нині існує безліч переспівів та інструментальних варіацій на тему "Щедрика". Насолодитися деякими з них пропонуємо і вам!

http://www.youtube.com/watch?v=R-L56FIbPS8

http://www.youtube.com/watch?v=X61pFD6QP4I

http://www.youtube.com/watch?v=FKrx-4Awe70

http://www.youtube.com/watch?v=_Gp5Vd44AJQ

Переслухали з Натанчиком усі викладені виконання - аж мороз по шкірі! :girl_claping::girl_claping::girl_claping:

2. Ворон

Ворон Well-Known Member

Відповідь: "Щедрик": найвідоміша у світі українська мелодія

Тут варто зазначити що то не "другий Святвечір" а Щедрий Вечір, політеїстичне свято. Українська культура збудована не тільки на християнстві, якби то не старались перекрутити із різних мотивів.

3. levandivka

levandivka З яйцями...

Цікаво, а російська версія є? [​IMG]
    Чому? (риторичне)

4. Tanyunya

Tanyunya Well-Known Member

Переслухала викладене та ще з 10 варіантів - фантастична мелодія, не дивно, що власне вона найвідоміша.

5. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

І навіть виконували не раз :girl_cool:

6. La esposa

La esposa Moderator

моя мама недавно загнала співробітницю в глухий кут, спитавши, які в них є колядки :) А тато (він в мене росіянин) зі сміхом назвав одну: "Боже, царя храни" :girl_in_dreams:

7. nattsol

nattsol Well-Known Member

в чоловіка це зараз основний рінгтон:
    а в мене донедавна був такий, гатічненький (dark ambient):
    в домашній колекції маю ще одного гатічненького (gothic/ethereal):
    християнський метал (і таке буває :))
    блек метал (не лякайтесь :)):

8. Vittoriya

А ви вважаєте ,що це нормально,отаке "виконання" світлої щедрівки?............

9. Consuelo

Consuelo Well-Known Member

а мені всі попередні, крім блеку, дуже сподобались, я впринципі блек метал перестала слухати вже кілька років як...

10. nattsol

nattsol Well-Known Member

11. Vittoriya

та ні,я про попередні не говорила,ті досить такі непогані.У кожного свій смак,я то розумію.Але та остання,як на мене,то перебір.Я розумію.що хтось любить і такий стиль,але Щедрик для мене така світла музика....Вона ніяк не може бути такою темною,чорною,якоюсь злою,ще й з таким голосом...

12. levandivka

levandivka З яйцями...

Який Бог дав. :D
    Вітаємо ж усіх! І глухих, і німих...

Усе є відносним. І темрява теж. :)

http://www.youtube.com/watch?v=oMDdZnnipU4

Останнє редагування: 15 Січень 2011
  13. Vittoriya

вважати,що такий голос дав Бог то просто гріх...Як на мене...Бог нам дарує таланти,прекрасні,неповторні.Такий голос я не вважаю талантом...Кожен з нас може так верещати,але хіба як збожеволіє....

Не уявляю цю щедрівку ні в якій навіть відносній темряві. Бог подарував композитору талант для створення такого шедевру,але не думаю,що Леонтович хотів би почути її в такому виконанні...

14. Ворон

Ворон Well-Known Member

Ню, щедрівки як і колядки пішли від свят Кроніа присвячених Богу Кронусу і Діонисії та Ленаї (для дівчаток) присвячених Богу Діонисію. Пізніші римські сатурналії і вакханалії походять від цих свят але в уже більш темному відтінку.

Варто зазначити бакханалії (вакханалії). Ориґінально засновані на півдні Італії вихідцями із Ґреції ці фестивалі були виключно для жінок. Чоловіків почали пускати тільки пізніше. Стали відомими своїми політичними інтриґами за що були заборонені Сенатом в році 186 до народження Христа в "Senatus consultum de Bacchanalibus".

Але повертаючись до саме Кронії тяжко їх охарактеризувати як виключно світлі святкування. Сама постать Кронуса із серпом яким він кастрував свого тата Урануса і пізніше зжер всіх своїх дітей окрім наймолодшого Зевса, якого переховали, недуже є вже аж такою "світлою". Не кажучи вже про заточення сторуких Гекатонхірісів і однооких Циклопів в Тартарії (Московії) де вони не могли побачити світла.

Ну знову дивлячись який Бог. Але тут йдеться про інше я думаю. Тяжкий метал виник як неополітеїстичний спротив протиприродному спрямуванню жидо-християнської теолоґії (особливо певних течій протестантства але не виключно) . Сатанізація природи цею теолоґією породила дух протесту в формі музики яка говорить "так, ми природа і ми Сатана". Природа не є світлом, природа не є добром, природа не є талантом. Спротив проти насильного накидання подібного (а насилля є набагато гіршим злом і безталанням) якраз дуже відповідають духу Кронії і щедрівок. Хоч можу зрозуміти що це не кожному може подобатись. Зате є вихід - не слухати. ))

А Володимир Ілліч Ленін в якому виконанні би хотів її почути? )
    Тут не варто забувати що щедрівки не були створені Леонтовичем або навіть християнами і право на свою інтерпретацію мають всі навіть "Кельтські Женщіни" які мені до речі не дуже подобаються бо надто солодкаві. Можу теж згодитись що металічне виконання надто "темне". Але це вже не обрядові пісні Кронії а їх далекі обробки, тому тут тільки питання що кому подобається. )

15. Liliyah Romanova

Тільки поганські колядки збереглися хіба в гуцулів. От щедрівок охристиянізованих практично нема.
    Бог є ОДИН.
    А ти сплутав музичну тему з релігійною. :girl_wink:

16. Ворон

Ворон Well-Known Member

Факт що вони всі вийшли з дохристиянських часів. Зараз сперечатись не буду(треба буде пошукати) але напевне знаю що політеїстичні колядки таки збереглись і не тільки в гуцулів, бо їх записували ще в до сувітскі часи які винищили нехристиянські традиції в Україні з набагато більшою жорстокістю чим християнські.

Не правда Богів БАГАТО. Ось три, хоч для прикладу

Та пісня то ж релігійна і не я питання Богів в цій гілці піднімав. А раз арґументують реліґійно то я і відповідно відповідаю. Наша пісня, політеїстична. Із передісторичних часів. О! Горжуся. :radist: :umbrage:

-------------------------------------

А та файна чорно-метальна варіЯнта мені сподобалась. Тільки там треба фото рож Януковича повставляти і якраз буде новорічне привітання від президента. "Вессселого, весселого Рождєства!"
    :mocking:

Останнє редагування: 16 Січень 2011
  17. Liliyah Romanova

Нарід, а що ви думаєте, про кліп Олега Скрипки?
    Що то за місто?

http://www.youtube.com/watch?v=JPDnjq9fTLw

18. Ворон

Ворон Well-Known Member

Місто? Мгг. Нагадує якесь американське але тяжко сказати котре. Може збірне? Ненаю. Трохи може Чікаґо, але там багато не був. Може і НЙ місцями але не дуже. Ще й форма у поліції не НЙ.

А виконання супер! Сподобалось.

19. levandivka

levandivka З яйцями...

Оттава? [​IMG]
    Файний кліп, сумний...

20. Liliyah Romanova

Мені радше на Нью Йорк подібне. Нашому селу до таких будинків ще рости та рости. :xaxa: