Ще одна тема про Миколая: розставляємо акценти

Тема у розділі 'Свята великі та маленькі', створена користувачем Олюнька, 9 Грудень 2009.

1. Олюнька

Олюнька Well-Known Member

Якось так вкотре задумалась над святкуванням цього свята - схоже, для більшості людей Миколай просто замінив (чи додався до) Діда Мороза, при цьому в кращому випадку той "Миколай" вдягає відповідне вбрання, в гіршому - той самий Дід Мороз приходить 18-19 грудня. Мене цікавить трішки інше питання: як проходить сама "зустріч" із Миколаєм? Так, як і з Дідом Морозом. Дітки розповідають наввипередки вірші чи співають пісеньку (трохи інші тексти), а за це отримують подарунки.
    Чи справедливо, коли бешкетна, .... , дитина відважно "відпрацює" перед "Миколайом" свій подарунок (або навіть більше подарунків), а в той час інша дитина в силу свого характеру чи обставин з трудом наважується або ні виступати на публіку.
    Питання, що мене цікавить - чи правильно розставляються пріоритети в святкуванні дня Миколая?
    Суть цього свята (може, я неправильно розумію), що Миколай приходить до чемних дітей. Тобто це є певна подяка, схвальна оцінка хороших вчинків дитини, своєрідний помічний засіб у вихованні дитини.
    Безперечно, в кожній дитині можна знайти те "добре зерно", і кожна дитина заслуговує на подарунок. Пригадується один епізод зі сценки святкування дня Миколая в книжечці, надрукованій у ще довоєнний час: Юрчик був дуже нечемним, погано вчився, ....., його мама, сестри (й він сам) були певними, що Миколай пришесе йому лише різочку. Але коли прибув Миколай, він (чи чортик) вручив Юрчикові різочку, тоді Святий сказав: твій Ангел-хоронитель розповів мені, що є одна річ, яка заслуговує на схвалення, і про яку не знає навіть твоя мати - ти щодня по дорозі до школи заходив до бідного Івася і віддавав йому свій обід, який мама готувала для тебе. За це ти також отримаєш ще й гарний подарунок....
    ????????????????????????????????????????

2. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Відповідь: Ще одна тема про Миколая... ;) - чи справедливо, що ....... ?

Подарувати "нечемній" дитині, котра все ж таки визнала, що поводилася недобре, подарунок - такж непоганий виховний момент.
    стимулює дитину аналізувати свою поведінку, визначати помилки.

3. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Ну, взагалі-то, це Дід Мороз замінив Миколая, знову ж таки завдяки радянській владі.
    А вже як хто Миколая сприймає і святкує залежить не від садочку, а як то поставлено вдома. Якщо батьки навчили, що то день, коли всі тобі щось дарують, то так і буде. А якщо заглиблюються, розказують, пояснують, то це сприймається на вищому рівні, ніж подарунки.

4. Олюнька

Як я вже зазначила, в кожної дитини можна знайти те хороше, позитивне, навіть те визнання поганої поведінки, "постанова поправи" вже заслуговує на якийсь "подарунок". Тільки чи усвідомлює це дитина, чи акцентує на тому "Миколай" ? Тільки тоді воно може бути виховним.

---------- Додано в 12:07 ---------- Попередній допис був написаний в 12:03 ----------

Так, спершу Дід Мороз Миколая, а тепер навпаки.
    Я перечитувала розповіді про святкування Миколая (спогади з дитинства), бачу і чую, що розповідають про святкування тепер, мене цікавить саме "зустріч" з Миколайом. Віршики, пісні - то не є погано, але він мав би кожній дитині сказати про її хороші діла, позитивні сторони, схвалити це, підтримати, вручаючи подарунок.

5. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Вже десь писала.
    Як була мала, батьки домовлялися з колєгою, який як Миколай приходив з Ангеликом і Чортеням. Мене серед ночі будили. Я розказувала віршик. Потім казала чи була чемна, що зробила добре, про що шкодую... І тоді отримувала подарунки + повчання, похвалу....
    Як на мене, то так і має бути і свому малому планую таке організовувати.
    А про садочки - не знаю, я як ходила, то ще Лєнін висів, то певно не було Миколая...

6. kitka

kitka Well-Known Member

Я не знаю, в кого як, але в мене би рука не піднялася покласти своїй дитині в чобіт різочку, навіть паралельно з подарунком:umbrage:. Навіть хай вона сто разів на то заслуговує. Я взагалі якось не можу поєднати "виховний процес" і "прихід Миколая". В мене є інші методи, інші важелі... А говорити дитині, що "не будеш чемним, то не прийде Миколай":confused:,....ну інколи кажу, але змісту не бачу.
    Миколай - то є завжди радість для дітей. То виходить, що треба ще окрім доставленої радості отримати навзаєм хорошу поведінку:girl_smile:?
    А може бути Миколай "безкорисний" (чи як укр. сказати):girl_flirt:?

7. Tsokotukha

Tsokotukha Well-Known Member

В цьому дописі гарно викладено пояснення.
    Як на мене, то має бути певний аналіз щоб дитина усвідомлювала переваги хороших вчинків.
    Ми зараз і нашого татка "шантажуємо" словами "помий будьласка посуд - Миколай ж все бачить, то і Тобі принесе подарунок".

Я виросла в середовищі де прихід Миколая був виключно родинним і чимось таємничим. Відповідно і обговорення вчинків-подарунків відбувалось лише в сім"ї. Ніякого шоу віршиків-танців-співів з Миколаєм не влаштовували. Мені воно чомусь попахує радянським дідом морозом. А про садочки - це зовсім інша розмова.
    Вас цікавить думка про ранки дошкільних навчальних закладів чи про "прихід" Миколая як родинне свято?

8. Олюнька

Напевно, я так вже погано вмію висловитись. :sad:.
    Мова не йде про те, чи дитина повинна отримати подарунок взагалі , чи ще й різочку (до різки в мене було зовсім інше ставлення, спокійне,....),
    а про те, як зараз організовують саму "зустріч із Миколаєм"., і на що тоді розставляються акценти.
    Невже Вашій дитині, вам, не було б приємно, якщо б Миколай вручаючи їй подарунок, сказав не загальне "будь чемна/для чемної...", а для Марійки, яка любить мамі допомагати, або яка гарно освоює шкільні предмети, або який провадить за собою в хороших справах, або яка вміє підтримати і розрадити, або який завжди безкорисливо допоможе, ................... ?
    Повторюсь, кожна дитина - це особистість, в кожної дитини є те "добре начало", яке варто виявити, схвалити і підтримати.

---------- Додано в 12:32 ---------- Попередній допис був написаний в 12:28 ----------

Саме про це й мова.
    Зараз зустрічі з Миколайом проходять не лише в садочках, і, на жаль, багато "родинних", домашніх зустрічей виглядають схоже
    (або, знову ж таки, в своїх дописах на цьому моменті просто не акцентують уваги, все зводиться до свята, що "попахує радянським дідом морозом" (дуже влучно сказано). Акценти не ті.)

9. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Я вважаю, що зустрічі як такої взагалі не повинно бути, бо то ж має бути вночі і сюрпризом зранку, от я завжди хотіла його підгледіти і ніколи не вдавалось, так і вірила дуже довго :)

10. Олюнька

Ми теж таких "зустрічей" не мали, хоча кілька разів очікували, що може прийти перевдягнений на Миколая священик, якщо встигне до нас добратися (район особняків на околиці Львова).
    Взагалі був "чіткий" розподіл: "справжній Миколай" приходив уночі, а звечора міг хтось символічно ходити в ролі Миколая.

11. irushka

irushka Well-Known Member

Мене мала питалась сьогодні чи Миколай не любить нечемних, що їм різочку приносить. Я сказала, що Він любить усіх, і чемних і не дуже, а різочку дає їм для того, що вони зрозуміли, що вчиняють погано, бо ж самі собі шкоду роблять, а Миколай хоче, щоб всі дітки були добрі і від того щасливі.
    А віршик до Миколая вчимо, бо до нашої церкви Миколай "прийде особисто" і то треба буде виявити йому свою шану і подяку, а не для того, щоб за віршик подарунки отримати ( хоча, підозрюю, що в дитини інша мотивація).

12. Олюнька

Все вірно! Власне, не розсталяються правильно акценти, і в першу чергу, дорослими! (а це не лише мама з татом, ще є зовнішній, "позасімейний" дорослий світ)

13. olena

olena New Member

У нас в родині Миколай- це втаємничена особа,архангел з небес і побачити його неможливо.Весь смак в тому, що Він прийде уночі тихою ходою і ніхто того не почує і не побачить.
    А от Дід Мороз-це вже хтось,кого можна побачити,помацяти,розповісти йому віршика чи заспівати пісеньку і за це отримати подаруночок .

14. Юстина

Юстина Well-Known Member

Розкажу про себе. Я в Миколая вірила дуже-дуже довго. Приходив вночі, коли всі сплять. Для мене святий був уособленням чогось таємничого, доброго, світлого. Питання "прийде-не прийде" не стояло, бо я була надчемною дитиною (аж занадто, як на мене).
    За мого навчання в школі, "А" класи вважалися найпрестижнішими, у них вчилися діти партійних працівників, працівників торгівлі, тобто верхівки тогочасного суспільства (як я туди потрапила, маючи діда - ворога народу - воїна УПА і безпартійних батьків - не маю поняття). До тих бідних діток Миколай, відповідно, не приходив. А я вигадувала, що він насправді є, я його бачила і т.д. Одного разу, коли батько забирав мене зі школи, на нього налетіли мої однокласники з криками, що я вигадала якогось Миколая, його нема і т.д. Батько тоді всіх запевнив, що Миколай справді є і я пішла горда додому. Як прикро потім було дізнатися, що всі ці ляльки-ровери-лижі-санчата "ховалися" і "тьоті Олі на 5-му поверсі"... Ковзани, про які я кожного року просила Миколая, але забувала сказати мамі, перший раз взула на "Медику" кілька років тому...
    Як буде з Юсткою... Дуже би хотілося чим довше зберегти для неї усю таємничість свята, особливий запах мандаринок в цей день, і віру у щось надзвичайне, від чого приємно лоскотало в животі...
    Дід Мороз? Дід мороз - це переодягнений вчитель фізкультури або старшокласник, пережиток совеєцького минулого.

15. Фіяна

Фіяна Творча муза 2013

Відповідь: Ще одна тема про Миколая: чи справедливо, що ... ?

також вважаю що показових зустрічей з Миколаєм влаштовувати не варто,

натомість до приходу Миколая слід готуватись з дитиною заздалегідь - ми з доцею читаємо про життя святого, читаємо та вчимо віршики, співаємо пісні, пишемо листа до Миколая, а також аналізуємо "добрі діла" - робимо торбинку "добрих діл", в які складаємо листочки, на яких записуємо хороші вчинки, наприклад, цього року Юстина восени зробила з татком годівничку і занесла її у парк, тепер носить туди корм для пташок, возила діткам в дитячий будинок подарунки, допомагає мамі з побутовими справами і т.д.
    Також аналізуємо погані вчинки, вчу її робити висновки на майбутнє...

16. Грильяжка

Грильяжка Кавоманка

До мене одного року коли я була ще зовсім мася, прийшов Миколай з ангелом і чортякою, не знаю хто тоді переодягнувся, але я так налякалася того чортяку, що проплакала весь вечір і наступний ранок:girl_cray:...З того часу Миколай приходив до мене пізно вночі і найбільшим страхом для мене було щоб вони знов бува не прийшли:girl_sad:тому спати я лягала дуже швидко...І вірила у що Миколай їздить по небі на санчатах. Вдивлялася у вікно аби їх побачити:girl_curtsey:..Намагалась в період святкової метушні бути чемною, бо знала що чемні дітлахи отримують гарні подарунки)))
    А Дід Мороз для мене то був герой мультика і іграшка під ялинку, якій я розрізала маминою пилочкою рота і нагодувала землею з вазона:girl_haha: Зараз слово Дід Мороз викликає в мене асоціацію з "підгулявшим" мужичком під костюмом якого ховаються сині з смужкою рейтузи з радянських часів і пляшка "водки"...

17. Abraira

Abraira Чорний пояс по хендмейду

Аналогічної думки :) Різочку і я колись отримала, висіла над ліжком, щоб пам"ятала, що треба бути чемною... але і подарунки були :) А от віршики - то ялинка на новий рік.
    Нема віри нема святого, як на мене, нема що обговорювати :girl_in_dreams:

18. Олюнька

Відповідь: Ще одна тема про Миколая: розставляємо акценти

Якось надибала в інтернеті на одну цікаву ідею - мені вона видається певним продовженням цієї теми.

Цитую:
    "Задум проекту – в тому, щоб не лише допомогти дітям (і їх батькам) написати листа до святого Миколая, але й трошки глибше пояснити малечі традиції свята, звернути увагу дітей на моральну сторону питання, а не чисто матеріальних подарунках, як воно часто буває.

Моя дитинця ще зовсім мала, і я особисто поки не маю досвіду в виконанні дитячих замовлень подарунків, але чула багато історій з інших сімей, які мене трохи насторожують. Наприклад коли малеча пише точний перелік іграшок і речей, які хоче отримати (блокнот Hello Kitty, машинка, яка перетворюється в гелікоптер, спідничка з блискітками і т.п.), а батьки потім “пудрять голову” як найточніше виконати все зі списку. Хіба суть цього гарного свята в банальному “замов-отримай”? ..звісно, для своєї дитини хочеться “зірку з неба дістати”, але це можна робити по-різному.

По-моєму, краще з самого малку намагатись вкласти в маленьку голівку не прив’язаність до конкретних матеріальних благ, а розуміння того, що в житті добре, а що погане. Не егоїзм і хибне враження, що варто тільки захотіти, і все “впаде з неба”, а вміння відрізняти важливе від другорядного, та здатність турбуватись про інших людей. Ну, це ж під батьківським наглядом і керівництвом дітки пишуть листи, правильно? Малеча сама не додумалась би що в великого святого Миколая можна просити блокнотик конче з Hello Kitty.. Мабуть, мама не пояснила якого плану бажання краще загадувати, і що Миколай може сприяти здійсненню значно грандіозніших життєвих бажань…

Тому цим проектом хочеться змістити акценти свята. Хочеться, щоб маленькі люди розуміли, що таке доброта, турбота, чому треба бути “чемним”; замислювались над тим, чим живуть близькі їм люди; вірили що вони самі здатні на маленькі “чуда” і що Миколай Чудотворець живе серед нас і, тим чи іншим способом, допомагає з найважливішими бажаннями всім, хто того потребує............ "

19. Orman

Orman Модератор-бомба

я щось не дуже розумію, що за "зустріч з Миколаєм". Це хтось переодягається чи що. Чи мова тільки про садочкових дітей?.

мені Миколай приносив подарунки вночі - я його не бачила. Переодягнутих дядьків так і сприймала, як актора який зображає.

плюсуюсь

Наголошувати на виховних моментах саме у свято своїй дитині навряд чи буду. Буду розказувати про життя Святого Миколая, сама його дуже люблю, знаю і історичні дані і легенди. Його приклад є достатньо красномовним.

20. рижик

рижик Well-Known Member

Моя мала теж продиктувала мені цей список, нічого надреального в ньому нема, але такі деталі як "браслет з ракушок", "колотки з русалкою" ... таки присутні і чесно буду намагатися "дотриматись списку", бо це свято, яке дитина чекає цілий рік, ця радість зранку, щира віра, що Миколайко до неї прийшов -цього вартують.
    Щодо виховного моменту, то коли писали листа я запропонувала від дечого відмовитися - бо діток багато і всі чекають подарунків, а ще є дітки, які не мають батьків і які потребують нашої допомоги і ми домовились, що підемо і віднесемо подарунок від нас на Фабрику святого Миколая.

Останнє редагування: 25 Листопад 2013