Проект "Дитячий малюнок" - думка матусь

Тема у розділі 'Що у світі чувати?', створена користувачем truskaffka, 8 Лютий 2014.

1. truskaffka

truskaffka Well-Known Member

Дорогі форумлянки, а головне - мамусі-форумлянки!

Перед тим, як поставити запитання і почути ваші відгуки, короткий вступ..

Розправа над Ю. Вербицьким стала однією із тих крапель, що переповнюють чашу терпіння мирних, спокійних, нормальних людей. Зокрема в день похорону, коли зібралися тисячі львів"ян, щоб попрощатись із не сильно примітним, але тихим і добрим чоловіком Юрком - науковцем і альпіністом, другом і батьком - обурення вилилось у одну ініціативу. Українські науковці (а пізніше і представники інших професій) згуртувалися під назвою "Сотня Юрія Вербицького" та із гаслом "на місце одного прийде сто інших, бо нас не залякати". Більше півтисячі людей із більше 20 країн світу підписались під петицією, а понад 60 людей висловили бажання активно включитись у справу. У чому ж полягає "справа"?

Було вирішено діяти в трьох напрямках: допомагати Майдану (матеріально, підтримувати бажаючих їхати у Київ, тощо), проводити просвітницьку діяльність (долучитись до "Вільного університету", залучати експертів та збирати їх судження, проводити наукові заходи...) та здійснювати певного роду пропаганду - долучитись до заклику "пробудити у собі громадянина", що стосується як просто нейтральних чи байдужих людей, так і бійців ВВ, тощо. Звичайно, діяльність не є супер-оригінальною, але ідея в тому, що кожен маленький мазок може стати фінальним у картині "наша перемога" :). У такий час люди найбільше схильні до переосмислень і переоцінок, тому заклики завжди є актуальними.

Серед ідей "пропагандистського" проекту є дуже різні, починаючи від перекладу різними мовами новин та аналітики і до створення відео-рядів. Одна із ідей - залучити матусь з дітками. Не в сенсі якось використати їх, але відкрити можливість додати і свою крапельку до океану. Наші львівські малята і їх матусі вже організовували багато акцій, свій дитячий євромайдан, постійно на ДП відчувається активність - збір коштів, речей, навіть пошиття тих же балаклав :). Ви такі молодчинки усі тут!

Отож вже ближче до питання. Хотілось би порадитись із Вами щодо такої ідеї - оголосити збір дитячих малюнків на задану тему (ідеї щодо тем нижче) і використати їх у візуальному ряді як свого роду соціальну рекламу або навіть додатковий спосіб вплинути на ВВ. Відразу оговорюсь, що тим самим ні в якому разі не варто було б наводити дітей на певні стереотипи, а просто дати змогу виразити своє абстракте бачення.

Наведу кілька головних міркувань:

- якщо дітки малюватимусь малюнки на 2 теми, наприклад: "захисник добра" та "захисник зла", то потім чергуючи їх, можна поставити питання "а на якому боці ти?" (вагомий недолік - дітки не мали б малювати негатив....)

- можна використати фрази, які самі по собі звучать у цей час, наприклад, "мамо, а що зараз війна?" або "татку, я не хочу, щоб люди билися".... Мабуть, зараз часто такі речі доводиться несподівано почути з уст дитини - і це як лакмусовий папірець, вони дуже щирі, прості, але водночас складні. Може, їх можна зібрати і теж помістити десь у візуальний ряд?

- якщо задати тему "моя щаслива країна" чи щось у тому роді - можна зібрати малюнки з різних регіонів України та потім показати, що на відміну від зіпсутих на дорослих, діти чітко бачать щасливе майбутнє фактично однаково, чи то у Львові, чи в Одесі, чи в Маріуполі.

- якщо охопити діток різної вікової категорії, то може вийти дуже цікаво спостерігати і "дорослішання" поглядів

Наразі ідея зовсім "сира", потребує кваліфікованої, але конструктивної мамської критики :). Чи взагалі варто в такому напрямку щось вигадувати? Чи є потенціал зібрати матеріал? Які ще ідеї можна було б використати?

Цікаво почути Вашу думку, дівчатка.

Слава Україні!

2. tiramiska

tiramiska цинічна бандерівка

Відповідь: Проект "Дитячий малюнок" - думка матусь

Мабуть, було б добре організувати якийсь клуб по брейнстормінгу для активних євромайданівок. Або навіть форумвки. Просто для людей, які хочуть щось робити, але не можуть поодинці скоординуватися. Можна було б обговорювати якісь нові ідеї, ділитися. Навіть той же таки бойкот потребує завжди рук ідей і розголосу.
    Щодо ідеї з малюнками, то вона дуже добра. Але я б напевне не давала якихось філософських тем, а більш конкретніші. Напр "що таке Євромайдан", чи про той же таки бойкот малюнки були б дуже корисні, бо незнаю чи законно таке розміщувати на біг-бордах.

3. barvystyj

barvystyj New Member

Мені здається ідея дуже гарна. Було б чудово зібрати малюнки дітей з усіх куточків України. Думаю можна спробувати залучити дитячі мистецькі студії (як, наприклад, студія Софії Огородник у Львові, можливо вони якось контактують з іншими студіями в різних містах...)

Тут є малюнки дітей з Івано-Франківська http://firtka.if.ua/?action=show&id=47146.
    Ще я бачила малюнки дітей, чиї батьки на майдані, на жаль не змогла знайти, щоб показати. Діти якщо і не розуміють, то відчувають.

4. truskaffka

Саме тому і думалось давати якусь тему, яку дітки розуміють, але у кожному віці по-своєму. Думаю, якщо зараз просто сказати - "намалюй свою країну", то малятка малюватимусь хатку і маму :), але старші школярики однозначно намалюють щось про Євромайдан. Просто не хочеться підводити дітей свідомо до чогось, а просто подивитися, який є відгук на прості речі.

5. Ная

Ная Well-Known Member

Моя дитина (6р.) тепер всі хатки малює з жовто-блакитним прапором на даху :), і львівський майдан я впізнала в одному з її малюнків.
    Підтримую вашу ідею щодо дитячих малюнків, а також євромайданівок і форумівок.

6. barvystyj

barvystyj New Member

Дівчата, малюнки дійсно потрібні!
    Український дім потребує картин і світлин на національно-революційну тематику: http://www.maidanhelp.org/2014/02/2350_17.html

Я думаю вони б з радістю виставили групу дитячих малюнків, якби мали. В кого діти малюють (а може вже і мають готові малюнки на тему революції), надсилайте фотографії на мейл вказаний на сайті! Або можна зібрати малюнки тут, і найкращі відправити. Що скажете?

Мої діти наразі малюють виключно каляки-маляки :) тому ми не можемо взяти участі.

7. truskaffka

Бачте, актуальні ідеї витають у повітрі :). Давайте спробуємо тоді щось зібрати? Не пропоную слати на сайт, бо може ми б змогли використати малюнки для гарного відео :), а потім можна було б і туди відправити...чому ні.

Я пропоную збирати малюнки на такі теми:

для малят: "моя щаслива країна"
    для старшеньких: "захисники добра", "добро переможе зло"
    + всі малюнки на майданівську тему ("на вільну тему", але які пасують)

Пропоную надсилати їх на електронну скриньку sotnyav@gmail.com із темою:
    До проекту "Дитячий малюнок". Прохання вказувати вік, місто та, якщо мама не проти, ім'я.

Було б також дуже класно, якби матусі пригадали собі якісь запитання або вислови діток, що стосуються сьогодення - їх теж надсилайте на вказану адресу.

:)

Якщо будуть якісь пропозиції щодо вдалих тем - пропонуйте!