Пробачити образу.....

Discussion in 'Філософські та релігійні посиденьки' started by marife, Jul 21, 2013.

1. marife

marife Member

Як пробачити образу коли тобі дуже-дуже боляче, коли важкий камінь на душі і ком в горлі, котрий душить немилосердно вже три роки?
    Страшно і соромно таке писати, але бувають моменти в житті коли я люто ненавиджу цих людей. Тоді проходить час, знову вибачення, примирення і ніби пробачається і забувається, та все ж відчуваю, що не зможу ніколи їх пробачити.Страшно мені від того, бо не по християнськи це, але нічого вдіяти не можу, тай поговорити мені тут нема є ким. Як відпустити цю біль, образу і лють?..

2. Hermi

Hermi Well-Known Member

Відповідь: Пробачити образу.....

для мене це також дуже болюче питання...Можливо дійсно найважче є пробачити. Дещо пробачається легко, а дещо...Можна забути, можна не звертати увагу, а от пробачити...Допоможе молитва, розрада у Бога і час...Забути не вихід, бо рано чи пізно воно саме нагадається, а от пробачити то треба вміти. В самої десь глибоко на душі затаїлась образа, і можливо я не така хороша християнка і не так духовно розвинута, щоб могла пробачити. Стараюсь, стараюсь як можу, зараз образа ховається у прірві забуття.
    А для себе зробила висновок, краще я нікого не буду ображати, щоб їм не так було важко мене прощати, як мені зараз...

3. Consuelo

Consuelo Well-Known Member

о, як актуально...

я настільки ображена і зла на свою потенційну свекруху, що готова розірвати стосунки з коханим і тікати від тої образи... я навіть на своїх батьків, які мене кинули, не тримаю зла, і по натурі толерантна, але в даному випадку інколи ловлю себе на страшних думках, і не щнаю, що робити... гірше того, що я не хочу пробачати таке....

4. marife

marife Member

От і я стараюсь, і спілкуюсь з тими людьми, бо мушу,вони мабуть думають, що все минуло і забулось, але ні.ні.ні.......неможу, мабуть я справді

---------- Додано в 12:35 ---------- Попередній допис був написаний в 12:33 ----------

Не хотіла писати, та власне в мене така ж ситуація, але в мене+ свекор. І хоча вони зараз в Мадриді, в Моїй квартирі, на Моїй роботі, вони просто зживають мене з цього світу.Іноді мені здається, що я як та свічка, от от і догорю........
    а можливо я дійсно не хочу їх пробачити

5. Hermi

Hermi Well-Known Member

мені один отець сказав - "не святі горшки ліплять"
    потрібно духовно розвиватись. Колись питання "пробачення" було дуже дивне...А зараз зрозуміла що справді пробачити зможе не кожен. І Ви вже на вищому щаблі духовного удосконалення, якщо це для Вас стало проблемою, яку Ви хочете вирішити!

6. marife

marife Member

Хочу, дуже хочу. Але ось тільки згадала то все, почала писати і мене вже трясе від злості на них,сльози котяться від спогаді минулого, серце шалено колититься, та всеж щодня молюсь за них і прошу Бога терпіння і мудрості

7. Hermi

Hermi Well-Known Member

якщо у Вас виникло це питання, то хочете, от вони не хочуть піти на зустріч, не робити Вам боляче.
    Може варто якось поговорити з ними на цю тему...Знаю що це важко, але в такому випадку треба усувати те що рбить Вам боляче. Можливо якщо Ви мовчите, то думають що Вам і так добре...

8. marife

marife Member

Я не мовчу і не мовчала. Ці люди були "надзвичайно добрими" до мене коли я прилетіла в україну, коли вирішила тут жити. Та ця доброта була для того, щоб просто скористатись мною. Іноді мені здається , що вони справді не сповна розуму, голова відмовляється розуміти речі які вони роблять

9. Hermi

Hermi Well-Known Member

Вам потрібно виговоритися! Можливо тут, можливо з найкращою подружкою, чи з взагалі не знайомою людино, священиком чи навіть Богом. Має стати легше. Я в таких випадках завжди щось пишу, можна просто на листочку виписати все що Вас мучить і потім його поравати спалити, вилити всю свою лють туди. Це проблему не вирішить, але на душі стане спокійніше. Відчувається що Вас ці всі "негаразди" розривають з середини, потрібно їх випустити, це недопоможе пробачити...

---------- Додано в 12:48 ---------- Попередній допис був написаний в 12:45 ----------

а можете в них поцікавитись для чого вони це роблять? сказати що Вам це не приємно. Це важко, але дуже спрощує життя. Але не завжди легко знайти сил отак "в лоб" піти на проблему:sad:

10. marife

marife Member

Хіба що тут

на жаль я її так і не знайшла тут

Говорю з священником постійно, допомагає, але на деякий час.......і знаєте, мені здається, що навіть священникові моторошно від тої моєї ненависті

---------- Додано в 12:51 ---------- Попередній допис був написаний в 12:49 ----------

Не допомагає. Люди від цього отримують задоволення. Це вже тепер по трохи я дізнаюсь, що ці люди і тут такі були, жодного хорошо слова про них я не чула. Дякувати Богу чоловік мене підтримує, бо знає які вони є і принаймі не захищає їх

11. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Staff Member

Молитва "Отче наш" дуже допомагає: і прости нам довги наші, як і ми прощаємо довжникам нашим..."
    А ще молитва за тих, кому не можете пробачити. І моліться за них так довго, поки не пробачите.

12. marife

marife Member

Молюся, за них і за себе. Але ж наскільки довгий цей шлях до пощення?

13. Liliyah Romanova

Довгий. Нема швидких вирішень на такі складні проблеми.
    Молитва відкриває очі на власну грішність і немічність і те, якою ж то великою є Божа любов до нас, а молитва за інших вчить подивитися на іншу людину Божими очима, бо Бог любить ту людину також, дуже сильно любить, як і вас.

14. marife

marife Member

Ой Лілю. Мені б Ваше терпіння і розуміння. Дякую Вам дівчата. Як бі то не звучало, але мені дійсно стало легше, просто від того, що я тут написала......

15. Neverland

Neverland Well-Known Member

Довгий. Але якщо чекати, що якось само пройде - безкінечний. Ви писали, що священник допомагає, але на деякий час. Зверніться до іншого священника. Просто різні люди мають різний духовний рівень. Дехто може просто не могти допомогти в певних випадках. Але є священники, які і не при такому допомагали. Їдьте на святі місця і моліться там. Моліться довго-довго і вірте, і пройде. Я сама мала багато образ, і лиш зараз вони пішли. Але без допомоги вони б ніколи не зникли.

16. Liliyah Romanova

До мене воно теж не зразу прийшло. :yes:

17. ckorpionsha

ckorpionsha Well-Known Member

А якщо людина тебе тричі "образила", ти їй простила третій раз подумки і уникаєш цю людину повністю, навіть якщо вона йде на примирення...то погано?

18. Liliyah Romanova

Якщо людина йде на примирення, треба дати їй шанс, але просто мати чуйність та обережність щодо неї.

Щодо священика. Він не може допомогти, якщо ми над собою не працюємо. Проблема не міняється, вона та сама, відповідно й поради не можуть дуже різнитися. Міняти щось треба в собі. А зі священиком говорити й не думати про те, як він на вас дивиться, чи що про вас думає. Швидше за все, це лише ваші домисли, думки, які підсуває диявол, щоби поставити перешкоду між вами й Богом: страх і недовіру.

19. ckorpionsha

ckorpionsha Well-Known Member

але вона вже два рази нанесла конкретну образу, показала два рази свою сутність...і дуже негарними висловами "нагадила" в душу знову, включаючи мого померлого батька згадала....

20. Liliyah Romanova

Як дивиться Бог на грішника?
    Ісус дуже однозначний в тому, що ми маємо робити:
    Мене колись один мудрий чоловік навчив не дивитися на людину через її погані вчинки, а дивитися на саму особу, на те, якою вона може бути доброю, на її потенціял, але водночас нічого не сподіватися, тільки посилати цій людині любов і добро через себе.
    Цього навчитися дуже непросто, але можливо, маленькими кроками, потрохи, і це почне вдаватися.

Бог любить цю людину й приймає її, і завжди дає ще один шанс. Ми колись теж спіткнемося, то чи не хотіли б і ми отримати той ще один шанс?