Новий Рік - постимо чи святкуємо???

Тема у розділі 'Свята великі та маленькі', створена користувачем Hruska, 9 Грудень 2009.

1. Hruska

Hruska Well-Known Member

Новий Рік....
    Вогники, ялинка, прикраси, музика, вітання, шампанське....атмосфера свята...
    Але піст ще не закінчується....А лише на Різдво...
    Хочу Вас запитатися....чи святкуєте Ви Новий Рік, що супересить релігійним нормам???
    Дехто стверджує, що Новий Рік це - свято, яке штучно створене Радянською політикою для витіснення релігійного свята - Різдва.......
    Власне, для мене, є тільки плюсом - отримати додаткову порцію позитивних емоцій, радості, вітання...

Але чи правильно так поступати???

Я постійно над цим задумуюся, бо маю близьких, що весь час задають мені таке питання....

Тож, прошу.....приєднуйтеся....будемо обговорювати.....

2. Юкола

Юкола Ділова ковбаса

Відповідь: Новий Рік - постимо чи святкуємо???

Я не пощу, тому новий рік святкуватиму так, щоб аж "гай шумів":)

Як би дійсно дотримувалася посту, то все одно б святкувала, просто зовсім по іншому.

Новий рік відзначають не лише у пострадянських країнах, а у всьому світі. І більшість країн саме з 31 не перше.

3. Hruska

Hruska Well-Known Member

Попереджаю зразу - я не спорю...:)
    Просто в інших країнах святкують Різдво за іншим календарем...десь в районі 25 грудня, тому їхній Новий Рік збігається з нашим...і їхнє святкування не суперечить релігійним нормам...:girl_sad:

4. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Ну, в нас завжди святкували Старий Новий Рік, той якийбув ПІСЛЯ Різдва. А новий таки прийшов з радянською пропагандою. В цілому світі ж Різдво в грудні, а новий рік після того.

Ми трохи святкуємо, відпочиваємо, готуємося до Різдва.
    Але не постимо. (тільки перед Паскою)

5. Анута

Анута Well-Known Member

сподобалось як ви це написали :)

Так, більшість країн живуть за Григоріанським календарем
    і у них Різдво випадає на 25 грудня, а НР (Сильвестр) відповідно на 1 січня. У нас це є 7 та 14 січня відповідно. Звідси і вся різниця у святкуваннях. І відопвідно на 1 счня в Католицькому світі посту вже немає.

6. Hruska

Hruska Well-Known Member

От і я за це....вони святкують...а нам що робити???:sad:
    не буду лукавити...але я й справді далека від тих релігійних моментів...

Останнє редагування: 9 Грудень 2009
  7. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

А хіба в церковному календарі не пише, що на Новий рік, як і на День незалежності піст знімається?

8. Oriana

Oriana Well-Known Member

А нам якось священник казав, що на Новий рік піст знімається....

9. Зануда

Зануда Well-Known Member

Мені видається. що десь колись вже та тема піднімалась. Але ліниво шукати, бо може то було на ЛФі...
    В нас таких проблем немає, бо ми католики, але наскільки мені відомо, то глава УГКЦ дає на Новий рік диспензу від посту, щоб не давати людям зайвого приводу до гріха. Хоча деякі так святкують, що всеодно мали б з чого сповідатись насупного дня. :)

10. Hruska

Hruska Well-Known Member

Алго, справді не знаю...але чомусь здоється, що НІ...
    Якби знімався, то думаю...мої знайомі (постійно в церкві сидять)...мене би не мучили моїм же ж сумлінням...

справді?
    В якій то церкві?

---------- Додано в 12:36 ---------- Попередній допис був написаний в 12:33 ----------

Шкода..що не тут...:)
    Не маю аргументів....
    А так хочеться прикрасити хату до Нового Року....

11. Oriana

Oriana Well-Known Member

В рідному містечку дуже хороший священник, То він приходив святити хату і якось про це в нього спиталися...

12. olena

olena New Member

Хоч Новий рік це ще піст,ми святкуємо його завжди"по-повній".Нам взагалі важко дається піст,як це не прикро.Особисто для мене дотримання посту не складає особливих проблем,та чоловік без м'яса не може,а готувати на себе окремо теж не дуже хочеться.
    Старші люди практично не святкують Новий рік 1 січня,вони святкують його 14 січня,тобто вже після Різдва,але ,на мою думку, ця традиція потроху здає свої позиції і святкування Старого Нового року проходить більш скромніше,хоча якщо розібратися,то насправді Новий рік мав би бути після Різдва.

13. kitka

kitka Well-Known Member

Щось я ніяк не можу зрозуміти Вашої проблеми:confused:...

14. Virginia

Virginia Well-Known Member

15. Hruska

Hruska Well-Known Member

...чоловік каже, що то піст....на Різдво будемо все прикрашати і святкувати...:girl_sad:

16. kitka

kitka Well-Known Member

А поговорити і зробити так, щоб і вівці ситі, і вовки цілі:girl_smile:? Розтолкуйте мені хтось (бо я теж римо-католичка), чому не можна прикрашати на 31 грудня у вас?

17. Редвумен

Редвумен Active Member

Як це духовно обмежте!!!! навпаки , піст - це період ДУХОВНОГО ЗБАГАЧЕННЯ! А обмежувати треба якраз фізичні забаганки - звичайно, не обов"язково це має бути м"ясо!

18. Hruska

Hruska Well-Known Member

Мені, будь ласка також....
    не знаю більше, як говрити...піст, - каже...і тут ВСЕ!!!
    А на Різдво - будь ласка....:girl_sad:
    Просто не розумію, чому не можна отримати ще трошки святкового настрою....про ялинку я вже мовчу...лиш би прикраси по хаті...:girl_sad:
    Тому й питаюся форумчанок...може і ще в когось так як в мене і як вони виходять з тої ситуації...:girl_cool:
    П.С.: виходить я з такими проблемами тут одна....

19. Bonka

Bonka Well-Known Member

У греко-католиків на Новий рік посту немає, а у православних є.

20. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Чому суперечить? Церква завжди дає диспензу на цей день.
    Ми у Львові святкували. Не дуже пишно, бо в принципі то не надто велике свято. Найкращим Новим роком був той, коли в нас була Бородінка всім сімейством і наші куми. :girl_in_dreams:
    Надто пишні святкування в рестораціях чи інші схожі забави ми в принципі не признаємо, то й щодо Нового року ніц не міняється в тому плані.

А ми тепер не маємо проблеми з тим. Ідемо за новим календарем і Василя маємо 1 січня. :)