Пропоную тут ділитись досвідом і посиланнями на закони й інші документи, які допомагають відстоювати свої права. Мене сьогодні послали.. Черговий раз. В ощадкасу платити 50 грн. на рахунок поліклініки. Почалося з того , що вирішила з дитиною піти в басейн. А там (от халепа !:xaxa, потрібна мед.довідка. Ну і пішла я в поліклініку. Перший раз з того часу як змінила місце проживання (не прописки). Почалося з того, що "наш" терапевт на лікарняному (вже 2 тижні до речі). Зайшла до іншого вибираючи по довжині черги (бо сина лишила в чоловіка на роботі), той перший-ліпший лікар виписав мені скерування на аналізи. І серед них - скерування на флюорографію. Типу без флюрки довідки в басейн мені не дадуть... Сьогодні прийшла з результатами аналізів (без флюрки і з готовністю відбиватись від неї до останнього), лікар відправила в реєстратуру оформляти картку. В реєстратурі мені повідомили , що адреса за якою я прописана не належить до ділянки, яку вони обслуговують (типу я не в курсі). А адресу, де я фактично проживаю обслуговують, але тоді мені треба написати заяву на ім"я головного лікаря і оплатити 50 грн. В зразку для заповнення квитанції в графі "призначення платежу" пише, що це "спонсорські внески" :shutup::shutup: І тут мене "осінило":cesored::cesored::cesored::cesored: На прохання показати згідно якого закону чи іншого документу я маю сплатити 50 грн. медсестричка дуже швидко видала щось типу " а я шо, нам принесли і казали то давати...Йдіть до головного лікаря!". Швидше і дешевше мені зробити ту довідку за місцем прописки, і від флюрки відмовитись теж там легше. Але принцип то така річ... Отже, шановні форумляни - поясніть мені - чи то справді я зобов"язана сплатити тих 50 грн., тому що прописана за іншою адресою, чи маю право вимагати обслуговувати мене безоплатно. Покидайте ссилками на закони будь-ласка.
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Я заплатила 200грн "спонсорських" внесків, коли на облік по вагітності ставала. Платила в руки лікарці. Зрозуміло, що усі ці "внески" - справа добровільна. Suzi, якщо для вас не платити - справа принципу, то головному скажіть, що будете звертатися в міське управління охорони здоров"я. думаю, дохтІр тоді ще вам доплатить, аби ві пішли поскорше.
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Платити треба на рахунок в банку.. Розумієте, справа навіть не в тому , що я не маю чи мені шкода (а таки шкода!), а в тому, що це подається як необхідність! Я ПОВИННА. Зробити флюрку, сплатити спонсорський внесок. І все це підноситься таким чином, що Я їм ВИННА. Лікарі так само себе поводять....Вона тут працює, а я їй заважаю. :umbrage:
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Розумію вас. При вході у медустанови я "надягаю" на обличчя вираз понагліше і спілкуюсь з лікарями так, ніби мій тато - міністр охорони здоров"я. (зрозуміло, що лиш у випадках, коли треба якусь дурнувату печатку чи як вам - брєдову довідку). Якщо ж з ними по-людськи,то лаборантки, що кал-сечу носять, будуть до вас ставитися, ніби ви їм 100 баксів рік не віддаєте.
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Отож бо....Людоньки , пошліть почитати якісь закони, щоб аргументовано сперечатись з гол. лікарем. Сама щось нічого путнього не знаходжу в гуглі...
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Ви нікому і нічого не винні. Ви якщо маєте бажання і лишні кошти і з власної волі можете запропонувати внести певну суму як спонсорську допомогу. А ще якщо місце де ви фактично проживаєте буде місцем проживання довгий термін- йдіть до головного лікаря і пишіть заяву на те що ви виявили бажання обліковувтися в них так як на певний термін ви проживаєте у будинку що обслуговується у їхній поліклініці. І нехай він попробує заікнутися про внески. :tanksmile:ви спитайтеся чи давно до них в поліклініку приходили провірки? Знаєте я давно зрозуміла що з людьми певних категорій(а професія може бути люба) треба розмовляти на зрозумілій їм мові. Якщо люди розуміє нормальну мову-я нормально розмовляю, якщо ненормативну - я з радістю поспілкуюся на ненормативній:ninja:. І ще щоб не писати новий пост. розкажу власну ситуацію Одного разу коли я мала ангіну говорю не те що напівголосу взагалі шиплю як гуска і в такому стані мені конче треба було попасти на прийом в кабінет в податковій. Пришла я на обід, дочекалася доки прийде моя "фея" просиділа хвилин 15 поки з кабінету вийде її співробітник стукаю в двері і тихенько(горло ж слабе) питаю -Пані така-то можна увійти? Вона на мене як визвіриться -Двері закрийте у мене обід. В мене клямка падає і я голосом людмили зикіної кажу: -Пані прошу підняти свою задницю зі службового столу він не призначений для таких грузів, стулити рота, зменшити децибели вашого голосу до прийнятних меж і почати виконувати ваші службові обов"язки і далі в такому ж дусі..... Звідки в мене прорізався голос я не знаю, але я її так вздрючила що бідна дівчина зі столу злетіла і почала заікатися, певно дівчина подумала що я з відділу внутрішнього контролю:xaxa: Я взагалі людина дуууже спокійна, але як мене клинить то розрушаю все на своїй дорозі, очі кровью наливаються(телец по гороскопу :xaxa . Знаю по собі якщо не дати відпір на хамство і наглість потім ти сама себе будеш так їсти що то капец, настрій буде паршивий ще довгий час.
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Та от власне...Я настроїлась не псувати собі нерви, але ті 50 грн. мене вивели. В мене в мить пролетіло в голові, що я маю лишати дитину десь, бігати десь щось платити, і це все сприймається як належне.
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Найперший закон це Кнституція України 49, коментування зайві. Щодо медичного обслуговуання, то тут джерелом є зведений нормативно-правовий акт "Основи законодавства України про охорону здоров'я"ВР України, від 19.11.1992, № 2801-XII Згідно нього Ви маєте право: кваліфіковану медико-санітарну допомогу, включаючи вільний вибір лікаря, вибір методів лікування відповідно до його рекомендацій і закладу охорони здоров'я; Лікуючий лікар може обиратися безпосередньо пацієнтом або призначатися керівником закладу охорони здоров'я чи його підрозділу. Обов'язками лікуючого лікаря є своєчасне і кваліфіковане обстеження і лікування пацієнта. Пацієнт вправі вимагати заміни лікаря. Лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо останній не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров'я, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров'ю населення. ст.34. На практиці це виглядає так - якщо вам не підходить ваш лікуючий лікар, ви пишете заяву на імя головного лікаря про заміну лікуючого або знову-таки заяву на імя керівника того закладу, де хочете лікуватись. Нач.мед розгядає і надає віповідь. Відмова має бути мотивована і може бути оскаржена вищестоячому керівництву. Оскільки позитивна відповідь залежить від головного лікаря. от він і просить "спонсорську допомогу" Згідно "Основ" ст.18 Всі заклади охорони здоров'я мають право використовувати для підвищення якісного рівня своєї роботи кошти, добровільно передані підприємствами, установами, організаціями і окремими громадянами, а також з дозволу власника або уповноваженого ним органу встановлювати плату за послуги в галузі охорони здоров'я. Отже внески мають бути добровільними!
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Так, з дозволу власникм медичної установи. Власником комунальних мед. установ (поліклінік) є Львівська міська рада. Уповноваженим органом - міській відділ охорони здоровя. Плата за послуги в галузі охорони здоров'я має бути відображена у статуті, що затверджується власником або уповноваженим ним органом.
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Я не юрист, але якби то було законно, тоді б писали призначення - за обслуговування в лікарні (чи щось подібне),а не спонсорська допомога!!!
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Ви абсолютно праві! Я напевно переборщила з нормами :xaxa: Якщо б лікарня мала дозвіл надавати платні послуги, то вони б писали у квитанції "платні послуги", бо поліклініка може надавати лише окремий вид платних послуг, бо Конституцією гарантується безоплатна медична допомога. А щодо саме цієї ситуації, то можливо я повторююсь, але змінити мед. заклад можливо лише з дозволу головного лікаря цього закладу, от вони і зловживають "спонсорськими внесками", щоб прийняти позитивне рішення, вимагають грошей.
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Стикалась і я з такими штучками,наприклад не хотіли робити електрофорез бо треба заплатити у касу поліклініки я пообіцяла,що на другий раз заплачу і так і не платила,чи то вони забули чи повезло ,ну і таких випадків було безліч!! Я ніби доросла і розумію все,тобто майже все,працюю в серйозній установі де не роздають тел.працівників направо чи на ліво,а от вчора стикнулась з хамством-прийшовши у свою сімейну амбулаторію хотіла забрати карточку малого.що б на слідуючий день іти до лікаря у поліклініку,мій педіатр на курсах,телефона до нього я не маю(вона мені його не дала) і у випадках коли щось мені потрібно я телефоную до лікаря яка була при родах!!!!!! Карточки не можуть найти і тел.до лікаря не дають,кажуть,що не можна, бо виявляється я буду надзвонювати!!!Так я ж не сусіду буду телефонувати,а лікарю,який закріплений за мною. Ви собі таке уявляєте,а коли щось треба від лікаря то потрібно оформляти виклик,тобто,якщо,якась проблема,то я повинна подзвонити і викликати лікаря,а не турбувати його по моб.чи стаціонарному тел!!!! І це лікарі? Це хамство і настільки обурливо,що мене досі трясе!!!!
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Щодо зміни лікарів чи закладів, не всюди вимагають щось платити. Моя дитина перші пів року обслуговувалась в поліклініці іншого району (не за пропискою). Лікар сама виправила адресу на карточці, і ніяких оплат. Зараз, якщо наша лікар відсутня, то викликаємо чи йдемо до того, хто спарено працює з нею (заміняє). Таке повідомляють в реєстратурі. Наскільки знаю, у кожній поліклініці є юрист (у нашій точно), і можна звертатись зі скаргою до нього. Офф. був випадок, коли психічно хвора людина, яка інвалід і ніде не працює вимагала лікарняний, а коли лікар відмовив, то були розбори з юристом поліклініки.
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Тобто гол. лікар має таки дати дозвіл на обслуговування мене в цій поліклініці?
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість буду знати цього тижня цю процедуру достеменно, якраз тим займаюсь, тоді і напишу. А то наша поліклініка на Симоненка не має педіатрів, а тільки прекрасні сімейні лікарі (тобто колишні терапевти) - а у них дози ліків просто чудесні і що з тим немовлям робити то їм також не дуже відомо:8: Мене недавно шокувало - ото рік тому моя сестра подавала док-ти на отримання допомоги на дитину - їй рахунок в ощадбанку відкрили за день а далі просто виготовляли якийсь час карточку. Отже я 5-го травня цього року написала заяву на картковий рахунок, а мені сам номер рахунку!!!!!!!!!!!!!!!!!! виготовляли 7 робочих днів (вдумайтесь яке неподобство, у травні чуть не кожен другий день - вихідний!!!!!!!!!) і в результаті мені гроші в травні не нарахували, оскільки бракувало того номеру рахунку. А вже тепер аж в другій половині червня нарахують Я після таких ситуацій все думаю, що навряд чи то можливо, казати, що в цій країні зміни на краще можливі...
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Напишіть будь-ласка. А мені карточку робили 2 тижні, тобто я отримала карточку і всі реквізити через 2 тижні Я пішла в інше відділення і відкрила собі ще звичайний рахунок - без карточки, і отримала всі реквізити через 5 хвилин Правда з того рахунку, щоб забарати гроші, треба йти саме в те відділення, де відкривали рахунок.
Відповідь: Мене послали....або про бюрократію і наглість Так має!!! На підставі нормативного акту, наведеного мною вище. Якщо відмовить, то відмова має бути МОТИВОВАНА!!!