Липкі рученята

Тема у розділі 'Маленькі бешкетники', створена користувачем Liliyah Romanova, 2 Грудень 2009.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Бачила, що є тема про жадібність, але вирішила таки виділити окрему про дитячу клептоманію.

Я часто чула історії про те, що діти не розрізняють, де чуже, а де своє, відповідно ми постійно Даркові пояснювали ці речі й пильнували, аби він не кидав до кошика те, чого ми не плануємо купувати, або щоби не брав із магазину речі крадькома.

Якось зловила його на тому, що пхав забавку в наплечник (при тому, що ми прийшли в магазин купити щось саме йому). Мали тоді довгу розмову про те, що то неналежна поведінка.
    Вочевидь, того було мало, бо в останню п*ятницю Дарко нас щиро здивував.

Коли прийшли із закупів додому, Дарко приніс похвалитися закладкою, яку, я була певна, ми не купували. Довго розпитувати не довелося й він зізнався, що закладку вклав не до торби на касі, тільки ще в магазині до кишені. Ми були надзвичайно шоковані.
    Розмова була довгою. По-перше, я йому розповіла про те, що ці речі хтось робить, і робота коштує. А якщо він краде річ із магазину, то когось будуть сварити за те, що зробив саме він, і та людина не отримає грошей, за які могла би купити своїм діткам щось смачне. По-друге, вирішила трохи візуальним образом повпливати й сказала, що коли ми чинимо зло, наше серце стає чорним. То хіба на нього найбільше вплинуло...

Тоді ініціятиву взяв наш татко й ми разом поїхали назад до магазину (о 10ій вечора). Там Дарко показав нам, де саме взяв закладку. А тоді ми знайшли менеджера й Дарчик повернув їй закладку зі словами, що він дуже перепрошує, що вкрав це, й хоче повернути. Пані йому подякувала й попросила, аби він більше ніколи так не робив. У той момент я сама мало не розревілася, таку бурю емоцій переживала моя дитина.
    Коли ми сіли в машину, чоловік спитав дитину, чи він відчуває полегшення. На той момент Дарко вже заспокоївся й справді відчув полегшення. Сказав, що тепер його серце знову червоне.

Аби довершити виховний урок, ми вирішили попросити Миколая, аби приніс Дарчикові ту закладку в подарунок із карточкою, на якій писатиме "більше ніколи не кради".

Отакі ми жорстокі й суворі батьки. :girl_smile:

А ви вже стикалися з такою поведінкою? Як на це реагували чи реагуєте?

Останнє редагування: 2 Грудень 2009
  2. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

Відповідь: Липкі рученята

В мене особисто був такий випадок і то я добре пам"ятаю.ми з однокласницею збирали наклейки барбі. і внеї було дві однакові,якої не було в мене.чомусь тоді вона не хотіла ні міятись, ні поділитись.і я її вкрала....спочатку так цікаво було ховати ту наклейку в рюкзаку, щоденнику, дома. а потім стало так погано і незручно!!я ту наклейку викинула, бо вона ніби пекла мені! Зараз дуже шкодую, що не відділа їй чи принаймні не підкинула таємно! І от не можу зрозуміти того поступку ніяк!

3. Ніколь

Ніколь Well-Known Member

Так ....таке трапляється і Лілю, я впевнена що ваш Дарко знав що робить погано...але в нього напевно був якісь мотив. Мож думав що ви йому не купите як він попросить а йому дуже хотілось? І я впевнена що якби ви не повернули її в магазин, та навіть якщо і повернули, він про це буде довго памьятати.
    Я тут зізнаюсь.... в мене в житті було два таких випадки..... один десь може років в 6... а інший років в 14... і я кожен з них памьятаю в найменших дрібницях.
    Перший - це значить приблизно 86 рік... ще ті часи коли в продуктових магазинах цукорки стояли на прилавках а таких вазах... і в одній з них було жуйки, наші, вітчізняні, просто обгортка і жуйка.... мені та жуйка снилась а батьки чогось не купляли. І не тому що не мали можливості а зякоїсь іншої причини. І от я така фагні мала...крутилась буля того прилавку...крутилась.... а потім взяла одну жуйку і в кішеню поклала.... я страшенно боялась що мене хтось побачить..... я зараз пишу а по спині аж мурашки бігають від згадки про ті відчуття...... але жуйку тим не меньше я назад не поклала . Батькам теж сказала - але вже коли жуйка була спожита....вертати було піздно....
    А другий раз.... не знаю чи можна назвати це "липкими ручками".... вчилась я в школі і іздила на другий кінець міста в школу.... і от якось було в мене 40 коп. лише в кішені і їсти насправді страшенно хотілось. І була перспектива або купити булочку і йти пішки ( орієнтовно з Замарстинівської на Новий Львів), або їхати автобусом але голодною. І от я стою біля прилавку в булочній...розмірковую... в той час підходить жінка, кладе біля каси 40 коп, бере булочку з корзинки на прилавку і йде собі, продавщиця того не бачила, потім повертається до мене бачить 40 коп, питає чого мені - я кажу "мені булочку" вона мені її дає і я щаслива жую булку і їду маршруткою додому. Знаю, поступила не гарно, і теж мені зараз про це шкода, і того не варто було робити...але тоді.... я це зробила, про що памьтаю дотепер і ще довго буду памьятати.
    І ще прікол... якось в супермаркеті..... після каси на тих штуках які дзвенять на не зняти ярлички магнітні... проходив мужчина з хлопчиком, мужчина нормально а хлопчик "дзвенить" його вже і так і сяк общупали, і в карманах подивлись... а виявилось він той ярличок собі на светр наклеєв десь збоку і забув. )))

4. Liliyah Romanova

Я думаю, що саме завдяки тому, що повернули, й буде пам*ятати. Якби не повернули, вийшло би, що йому то зійшло з рук.

До речі, він нам зізнався в той вечір про ще одну крадіжку. Маленького літачка -шатла вкрав у моєму улюбленому магазинні рукоділля. От лиш я ніяк не пригадаю, аби там таке продавали. Він просив, аби теж іти й повернути, але у той вечір магазин уже був закритий, а крім того невідомо, коли то сталося. Тому я ще не вирішила, що з тим робити. Хіба взяти той літачок зі собою і най Дарко за нього перепросить і заплатить, бо вже понищився. Не знаю, що з тим робити. Наразі літачок сховала й бавитися не даю. Я взагалі була переконана, що то Марусині малі забули в нас свою забавку.

5. Ольга

Ольга Well-Known Member

у цій темі я вважаю таке завершення єдиноправильним. Поки дитина сама не віддасть і не перепросить тоди не зрозуміє негативу вчинку!

6. Liliyah Romanova

Власне ми до такого висновку й дішли після півгодини розмов. Але ви би бачили, як він то пережив. Мене досі трусить, як згадаю всі ті емоції. Після того, як пані пішла покласти закладку на місце, він довго плакав у мене на плечі. Ми себе заспокоїли тим, що це для його ж добра. І я маю щиру надію, що це більше не повториться.

7. Ірена

Ірена Well-Known Member

в мене такого не було і моя дитина... чужого не брала, але позичила собі із глечика в хаті копійки...
    зате подруга (патологічно порядна дівчина) розповідала як в дитинстві із дівчинкою з двора "тирила" в крамниці цукерки. думаю, що то суто дитяче і швидко минає.

8. Liliyah Romanova

Та я теж так думаю. Наш кум вічно мав з малою приколи. В нього зір поганий, тому він не зауважував, що поки вони їхали по базару, мала собі у возика збирала то яблуко, то грушку. :xaxa: Але їй було які 1,5-2 роки. Наш Дарко теж нераз так робив, але ми то на вході виявляли й поверталися заплатити.
    Проте цей випадок був зовсім інший, ніж усе досі. Він не лише заховав до кишені, а ще й сказав, що то було в наших торбах із закупами, і намагався усіляко вигородитися неправдою, переконати нас, що закладка дуже гарна й варто її лишити. Так що оця суміш крадіжки з брехнею нас порядно застановила й насторожила.

9. Ума

Ума Super Moderator

Лілю, дякую за тему!!! я аж просльозилася як читала про Дарка!!! уявила собі його почуття!!! Ви молодці і він теж дуже правильно вчинив і буде пам"ятати це!!!

Я малому завела таку скриньку, щось на зразок прозорої банки з кришкою, як в скарбничці. Накупила різнокольорових гудзиків яскравих - квіточки, метелики, жучки і прості круглі і багато темних - чорних, коричневих, темнозелених, темносиніх і тп. І за кожен його хороший вчинок ми разом кидаємо до скриньки гарний яскравий гудзик, а за поганий (вдарив когось, непослухався і тп.) темні гудзики. І потім в кінці тижня наглядно бачимо, яких гудзиків більше. На разі, більше яскравих, бо то за все треба дати "цукерку", але всі свої чорні гудзики пам"ятає, коли я йому показую і він мені нагадує, що то "Аню бум-бум" :) Я про такий підхід колись в книжці прочитала і він дуже підходить до трохи старших дітей, з яким можна обговорити причини/мотиви різних вчинків, але я вже його привчаю до такої наочної моделі виховання. То щось на зразок вашого серця чорного/червоного!

я в дитинстві теж робила пару крадіжок :sad: через то певно всі проходять

10. Ірена

Ірена Well-Known Member

ви вірно вчинили, Лілю. якби було більше таких уважних батьків, то й суспільство було б інше.

11. irushka

irushka Well-Known Member

У нас була така ситуація коли малій був 1рік і десь 7-8міс. Ми вийшли після заняття на Батальній, дійшли до зупинки, аж тоді я помітила, що в Каті в кишені кільце від пірамідки. Хоч як мені важко було тоді з нею ходити, бо після заняття вона була втомлена і постійно лізла мені на руки, та я їй пояснила що це поганий вчинок і треба повернути чужу річ, і ми вернулися, Катя віддала кільце, а педагог тоді дуже хвалила Катю, що вона віддала. Я навіть раділа, що виникла така ситуація, і дитина мала такий урок. От тільки не думаю, що вона то пам`ятає, бо ще мала була.
    А ще недавно Катя взяла за моду в гостях брати якусь цяцьку і готувати собі "додому". Постійно питаю чи хотілося би їй, щоб хтось брав собі додому її забавки, це змушує її залишити річ. Але коли чоловік їде з малою сам до своїх рідних, то мала таки привозить звідти кожен раз нову річ, і скільки би я не пояснювала їм чому я проти цього, відповідь одна: "та то ж дитина...". І як тут правильно вчинити?

12. Liliyah Romanova

У нас такого в школі було багато. :girl_crazy: І на другий день завжди віддавав і перепрошував. І вчителька в тому співпрацювала також. Але то трошки інше. Там дитина знає, що всі забавки до її послуг. Коли бавляться всі разом, інші дітки можуть говорити "то моя забавка, я хочу бавитися", відповідно там межі трохи розмиті. Даркові десь рік часу взяло, аби почати розуміти різницю, що шкільні забавки - то не хатні.
    А ще було, що хтось йому вкрав його перезувне й він тоді теж зрозумів, наскільки неприємно, коли забирають твою річ. Так що зі школи бере лише те, що дають - книжки. І зі школою легше впильнувати також, бо вчителька зразу помітить, та й наплечник разом розпаковуємо, дивимося, що нового приніс...

О, ви мені пригадали. Мої батьки теж завжди пильнували, аби Дарко своє брав додому, а чуже на майданчиках віддавав. Ну, але й ми зіткнулися із таким "то ж дитина". Після одного разу, коли йому дозволили взяти чуже, ми довго працювали над поверненням до свідомості, що то було погано, навіть якщо бабуся тоді дозволила й сказала інакше.
    Ох ті добрі бабусі, часом ніц наперед не думають. :girl_crazy:

13. дашулька

дашулька Well-Known Member

Ой,Лілю,ви дійсно так мудро вчинили-я б напевно не здогадалась дати дитині самий такий урок. Думаю,що всі дітки в дитинстві через таке проходять,але себе не памятаю... до речі,десь читала,що в малечі під час крадіжки йде потужна хвиля адреналіну й ейфорія внаслідок присвоїння собі чужої речі,а потім через здійснене у дитинки зявляється почуття провини,яке дуже мучить її,на жаль,не всі дітки зізнаються у скоєному,тим паче - батькам,бо бояться покарання. Але то почуття провини залишаєься з ними усе життя...:girl_sad:
    Був у нас один кумедний випадок рік тому.:girl_crazy:працювала я колись мерчендайзером,дуже модне слово,але робота заключалась у тому,щоб ходити вішати ціннички на певний товар,плакати...й залишились в мене з минулої роботи стопка різнокольорових цінників,яка там десь лежала на полички й про яку я вже забула. Прийшла сусідка під Новий рік зі своєю донею,якій тоді було 4 роки. Ну,ми сидемо ,розмовляємо,чаї п*єм,ніби дивимся,що дитина робить...на наступний день дзвонить сусідка й каже ,щоб я зашла на хвильку. Я нічого не підозрюючи,захожу,дивлюсь-а в них стоїть у залі ялинка в цінничках,які були помальовані маркерами,олівцями та фарбами-такі собі новорічні іграшки:girl_crazy:.Перша моя реакція була - сміх! але коли подивилась на ту дитину,вже було не до сміху:girl_sad:-стояла майже зелена,напевно мама добре виписала...Сусідка почала штовхати її у бік й казати,щоб та вибачилась,а малеча мовчала. Я сказала,що нема нічого страшного,просто в наступний раз спитайся,чи можна щось брати,тоді тебе мама не буде сварити.(якщо чесно,сама не знала,як в такій ситуації треба вчинити). зараз ,до речі,до сіх пір,коли приходять у гості й дитина щось бере,мама починає виріщати,щоб та поклала на місце.
    Але,як згадаю ту ялинку плачу від сміху:girl_crazy:!!! вот то фантазія у дитини пацює!!

14. Liliyah Romanova

Трошки дивна мені реакція вашої знайомої. Ми криками на таке не реагуємо. Та й покарання (особливо фізичне) змиває вину без глибшого усвідомлення. Так що у нас, або покарання, або розмови. А за правду не караємо з принципу.

Мені сподобався метод Уми, але Дарко вже завеликий, аби таким займатися, на жаль. Та й у школі йому сумні чи веселі смайли ставлять за різні частини шкільного дня, тому якщо ще й вдома, то буде занадто.
    Шкода, що я раніше про таке ніде не прочитала. Треба буде з наступною дитиною так спробувати. :girl_smile:

15. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

мені також ідея дуже сподобалась і зразу запропонувала її дітям, дітям дуже сподобалось ізразу найшли коробочки і вже навіть почорному гудзику заробили (треба спати, а вони балакають). Мені не здається, що вони завеликі для того.

згадала, як мої брати ще були маленькі, десь 3-5 клас, і взяли з дому гроші (гроші в нас завжди лежали, всі знали де вони (навіть діти) ніхто не ховав і не смів брати). Так от, вони взяли десь пів зарплати напевно і пішли на всі гроші накупили жуйки, тоді турбо були модні. Я приходжу зі школи, а вони порозкладали фантіки по ковру, цілий великий десь 3 на 5 м був закладений тими фантіками, штук 300 напевно, роти не закриваються, румигають як корови, аж з рота вивалювалось. ну це все закінчилось вихованням ремінцем, але "прали" їх, після того ще мабуть місяць був домашній арешт. Але гроші після того не пропадали більше ніколи.
    А я памятаю у свому житті теж один випадок: заставили нас, кілька учнів в школі прибирати бібліотеку і ми знайшли коробку з ручками і олівцями і це все поділили між собою, забрали. Після того я дового не могла спокійно проходити біля бібліотеки, а потім пішла і тихенько підклала. Нікому нічого не казала. Мені здається, в кожної дитини має бути такий урок, головне зробити так, щоб діти зрозуміли, що це не правильно і не гарно, і на власному почутті стиду і вини запамятають, що так робити не можна.

16. Liliyah Romanova

Гм, тоді треба спробувати. :)
    А я щось згадую, згадую... ніц такого про себе не пам*ятаю. Хіба батьків розпитати.

17. Ума

Ума Super Moderator

я не пригадую, скільки мені було років, то десь перші класи, бо я ще не знала хто де живе з однокласників. я загубила ключі від дому, а то була зима, батьки прийдуть після 18ої. було дуже холодно і я стояла в під"їзді, а моя коліжанка-сусідка десь поїхала з батьками, то я й не мала до кого піти. і ТАКА голодна була. Поруч був в нас "супермаркет" Чайка. Там тоді був відділ із самообслуговуванням і я пішла і вкрала булочку за 3коп :) Чесно, дуже боялася йти через касу (тоді ніц не пікало), але та касирка на мене так дивилася, ніби знала що я щось потягнула... і я на стільки боялася, що їла ту булочку не по дорозі, і не в під"їзді, а так обійшла будинок свій, інший (сліди заплутувала певно :) і потім в сусідньому будинку з"їла :)
    Я про ту історію, взагалі вперше комусь розказую, батькам не говорила, бо боялася що сваритимуть, та й якось ця таємниця живе зі мною й досі. Хоча тоді для мене було дуже боляче якби мене піймали і привеслюдно висварили!!! я би певно в той магазин більше б ніколи не ходила через сором. А потім як стала старша, то якось купувала в тій же Чайці булочки (вже були не по 3коп) і взяла 9 замість 10, а заплатила за 10 - то так мене та історія мучила і так ніби себе реабілітувала...

18. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Щей як стикались. І неодноразово. Юліана неодноразово брала з магазину жувачки, адже вони лежать на її рівні прямо перед її обличчям і вона нераз брала в руки і навіть нам не показувала а ховала в кишеню.
    Один раз зловила її на тому в магазині - сказала покласти назад і не купила нічого що вона хотіла, бо так робити не можна. Довго їй потім пояснювала що так не можна робити бо то є крадіжка і за таке гнівається Бог а щей поліція може арештувати. Трохи в неї з тим стало спокійніше, хоча тягне жувачки при можливості і кидає мені в кошик, на що я витягаю кладу назад і кажу, що я такого не купую. Але якщо вона використовує свої гроші, ті що зберегла від перекуски в школі, і хоче купити за 25 центів жувачку - то я їй не перечу.
    А ще був випадок з Андріаною. Ми пішли купувати бублики і пампушки, і поки я купувала малеча вхопила дірки від пампушка як стояли спереду. Я не побачила, а зауважила вже тоді як ми вийшли на двір. Вона була дуже голодна і я їм дозволила тоді то забрати, але дала Данилові гроші аби той побіг, вибачився і заплатив за річ.

А я була така що в віці 4-х років залізла в мамину скриньку і знайшла перстень з найбільшим каменем і взяла його з собою до садочку, похвалитись. Правда вихователька відібрала і батькам віддала. Не пригадую чи мені що за це було, може тоді ще ні. А так більше мама не нарікала що я щось з хати виносила.

19. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Дуже добре пам'ятаю один випадок з дитинства. Мама нас з сесрою послала в магазин. Ну ми прийшли, я була ще досить мала, не пам'ятаю, чи було 5 років, чи навіть менше. Сестра щось там дивилася на те,що сказали купити, я собі своє, а посередині магазину була чи то сітка, чи що з круп'яними паличками( не знаю, чи правильно я їх назвала). Я вирішила взяти пачку,але чомусь не догадалася сказати про це сестрі , а вона не замітила. Ось так ми вийшли з магазину-з кульком куплених продуктів і з паличками в моїх руках. Нас наздогнали вже надворі, пам'ятаю, як всі на нас дивилися, продавщиці противні, люди, кричали на на, обзивали крадійками, а я ж просто не знала ще тоді, що то треба платити. Сестру шкода найбільше було, вона ж все-таки старша і вже добре розуміла про що вони. За палички ми їм заплатили, але в мене чомусь ще досі в супермаркетах шалений страх, щоб не задзвеніло помилково, бо так неприємно, коли на тебе витріщається купа людей з таким виразом обличчя, ніби я щось вкрала... Добре, що тоді ми прийщли додому і мама нас не насварила, а навіть пошкодувала, що так не гарно обійшлися дорослі жінки з дітьми.Можна ж було просто наздогнати і тихенько сказати, щоб заплатили...:confused:

20. Panadolka

Panadolka Well-Known Member

Ірусь, у нас аналогічна ситуація з чужими забавками. Одного разу я забирала Діму з садочку і він дуже захотів взяти собі машинку Боді :)). Я йому намагалася пояснити, що це поганий вчинок. І що машинка не його, а інакшого хлопчика. Намагалася донести до нього те, що якби він приніс якусь іграшку свою в садок і якась дитина б її забрала, то йому було боляче і образливо, що хтось забрав його річ. Всі мої старання пояснити, йому не допомгли. З плачем пішли додому. Але за пару днів, Діма пішов в садок з одною найулюбленішою машинкою... і хтось з діток її забрав. Всю дорогу додому ми з ним говорили на цю тему і він плакав і питав, чому хлопчик у нього не питав дозволу. Дійсно, я бачила що йому було дуже шкода, що забрали його машинку. Після цієї ситуації Діма чижух іграшок додому не бере. І коли я його приходжу забирати з садка, він всі іграшки повертає або на місце, або діткам :)