Лікування чи антибіотикотерапія?

Тема у розділі 'Дитяче здоров'я', створена користувачем kraplynka, 11 Листопад 2013.

1. kraplynka

kraplynka реалістка

Дівчата, вирішила створити окрему темку присвячену власне лікуванню антибіотиками, бо маю таке враження, що наші лікарі знайшли таку собі панацею, і при найменшій нагоді перестраховуються саме антибіотиками.
    Моя мала (4 роки) часто хворіє на ГРВІ, які починаються високою температурою, і частенько переходять потім у шмаркання і кашляння. Це трактується як приєднання бактеріальної інфекції на фоні ослаблення організму вірусами грипу. Але чи то є прямим показом до застосування антибіотиків? Видається, що застосування таких препаратів мало б бути крайньою необхідністю, а не першочерговим препаратом. Адже вони теж мають свій негативний вплив на організм. Адже цей препарат також має побічні, з яких перше з чим більшість стикається це дизбактеріоз. А ще ж "б'є" по печінці, і тд. Знаю сім'ю, в якій в результаті частого застосування антибіотиків дитина тепер без них з жодної застуди "вилізти" не може.
    Та й взагалі достатнім показом для призначення антибіотиків стає умовна межа - більше 3-ох днів температурите - тре антибіотик. Без аналізу крові. Але ж кожен має індивідуальну імунну систему - може комусь і 4-5 днів боротися з вірусом треба. А антибіотик в такому випадку і не допоможе (бо ж причина ще у вірусі, а не у бактерії). У яких випадках ваші педіатри/сімейні лікарі призначають антибіотики? Чи насправді зараз віруси і бактерії настільки агресивні, що є потреба у такому миттєвому застосуванні антибіотиків з метою запобігання виникнення ускладнень? Чи відомо вам про випадки тяжких ускладнень від ГРВІ чи ГРЗ без чи з застосуванням антибіотиків?

2. Hexe

Hexe Well-Known Member

Відповідь: Лікування чи антибіотикотерапія?

в нас ще краще:) доні був 1 рік, мала температуру високу кілька днів(це було влітку), вночі сильно пітніла. я її по кілька разів перевдягала,. почала вже видужувати але на животі і спині з"являється сип. я логічно помисливши ставлю діагноз - пітниця:) але на всякий викликаю лікарку. вона прибігає з підручником(!) перевіряє симптоми кору, оглядає хвилин 10 ту сип і видає - "якщо до завтра не зникне, назначимо антибіотики". на моє здивування і питання чи це не може бути пітниця, ,бо дитина пітніла,я ще її повністю не купала, жарко, а може ще й аналізи здати, нащо взагалі антибіотики іт.д. іт.п.. Вона відповідає, що не знає яка в нас хвороба, каже прийти завтра і якщо сип не зникне, будем пити антибіотики. Я киваю головою, вона йде - я малу в ванну і швиденько з милом обмила - за день висипка зникла.

Взагалі мені дуже подобається про антибіотики та їх застосування в пана ЄОК
    http://www.komarovskiy.net/blog/antibiotiki-i-orvi.html

http://www.komarovskiy.net/knigi/antibiotiki.html

3. kraplynka

kraplynka реалістка

Я б згідно призначень нашого сімейного вже разів з 10 мала б дитині антибіотики дати, а давала лише раз, коли мали проблему з вушками. З одного боку і страшно так, але з іншого якось інтуїтивно бачила, що в дитини тільки горловий кашель і нежить, то навіщо зразу "важку артилерію"? Знаю, що бувають і інші ускладнення, але ж мають бути якісь ознаки, передумови до їх виникнення, чи єдиний спосіб просто "насліпо" перестраховуватися?
    Є ж імунограми, які відображають стан імунітету, і, відповідно, сприятливість до захворювань. І є ж якісь способи вплинути на ті показники, а не потім по факту лікуватися антибіотиками. То дослідження є платним, але ж і антибіотики недешеві?

4. cjomcjomka

cjomcjomka Content - fairy

в чому вже трохи маю досвід:
    1) при вірусних інфекціях антибіотик - то так як бити воду молотком :)
    2) часом можна почути такий гон, як "антибіотик від температури". Так от, яка б не була температура, до аналізу крові - ніякої мови про антибіотик.
    3) мононуклеоз в нас теж дехто лікує антибіотиками :) логіки не розумію зовсім, слава Богу, що спокійно без сварок з лікаркою вдалось відстояти наше лікування без антибіотика (практично без специфічного лікування)

• Подобається Подобається x 1
  5. kraplynka

kraplynka реалістка

Дівчатка, події останніх тижнів знову спонукали написати сюди. Наче всі ми знаємо, що саме від стану імунної системи організму залежить сприйнятливість до захворювань та складність їх перебігу. От тому цікаво було дізнатися - яким чином ви піднімаєте імунітет діткам, а саме ваш позитивний досвід - тобто дітки приймали якісь засоби (вітаміни, настоянки і тп), і справді відчули ефект? Чи є у Львові якісь лікарі, котрі взмозі робити грамотні висновки і призначення на основі імунограм?
    Ну а тут те, що мене спонукало серйозно замислитися над тими питаннями

6. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Моїм основним засобом підйому імунітету дітям була відмова від звичайних аптечних ліків. Фактично повна відмова, за винятком дуже крайніх випадків, коли дійсно потрібна сучасна медицина. Відколи ми оминаємо різні сиропчики, свічки, таблетки тощо, відтоді діти майже не хворіють, а якщо хворіють, то це триває максимум добу, а при серйозніших хворобах типу грипу - 3 доби, не більше.

Треба дивитися в корінь проблеми. Якщо давати ліки при перших же симптомах, організм не навчиться боротися. Плюс додаємо побічні ефекти, що теж не сприяє загальному стану здоров'я, бо руйнується кишкова флора. Багато з побічних ефектів є довгостроковими й можуть вилізти пізніше. Якщо дозволити організму боротися самостійно, то він то з кожним наступним разом робитиме все краще. Ну і пильнувати, аби діти не вживали забагато цукру, чіпсів, всілякої фарбованої гидоти, бо то все також підриває імунітет.
    Лікарі зазвичай лікують симптоми. Зміцнення імунітету - це системний підхід і побудова сильного фундаменту, тобто лікування причини, а не симптомів. Все, що робить лікування симптомів - це просто заліковує на деяких час, але не вирішує проблему, бо її ніхто й не лікує.

7. Vesnyanka

Vesnyanka Well-Known Member

Непогані відгуки про настоянку воскової молі в темі про астму- алергію. Збиралася подавати, бо маємо часті сильні ларингіти. Але так як є ще аденоїди і п'ємо курс лімфоміозоту, то поки не давала . Але на фоні цього хелівського препарату теж поки ніби легше трохи. Подивимося, що буде потім.
    Аптечні ліки ми вживаємо, але не зловживаємо.

8. kraplynka

kraplynka реалістка

Ліліє, повністю із вами згодна. Ліків теж вживаємо мінімум. Харчуємося традиційними нежирними стравами, про чіпси і тп навіть мови немає. Мабуть взагалі б нічого не давала, але мала схильна до вірусних ларинготрахеїтів, коли через набряк гортані (а можливо й трахеї) починається безупинний кашель, який наразі без хімпрепаратів зменшити не вдавалося. А якщо такий кашель не зупиняти можуть початися серйозні спазми, аби дитина може почати задихатися. Хто знає дієвий засіб на такі випадки - буду дуже вдячна. Дихання парою, рясне пиття в таких випадках нам не допомагають (парити ноги теж не виходить, бо як правило маємо при тому високу температуру). Зазвичай ми обходимося без антибіотиків, і до тижня часу все минає. Та загалом все ж хотіла б з'ясувати чому мала так легко "підхоплює" різні ГРВІ і як із цим грамотно боротися.

9. Liliyah Romanova

У мене Мелася так підхоплює. Тільки трохи перепад температур і в неї зразу нежить, який потім переходить у кашель, захрипання. Я пояснюю собі тим, що після народження мала пневмонію і була 10 днів на антибіотиках. Зміцнити імунітет намагаюся, тому й на ГВ досі, при тому вона майже нічого такого не їсть особливо, ніяких овочів чи фруктів. Лікую виключно натуральними методами. Найбільше нам допомагали цього літа прогулянки сосновим лісом та ефірки з хвойних.

У знайомих донька в підлітковому віці була рік на антибіотиках, то це так їй зруйнувало травну систему, що бідна не може взагалі ніяких жирів їсти, і взагалі має жахливі харчові реакції та алергії. До того, як приймала антибіотики, того всього не було. В результаті то в неї вилазить у страшні хвороби зараз. Дівчині двадцять із гаком, а в неї м'язи починають відмовляти. :sad: Отаке от зловживання антибіотиками і наслідки того.

10. Vesnyanka

Краплинка, в нас теж. Нам ще допомогає небулайзер і Боржомі дуже. Але це не кожен раз. Обстежували, бо підозрювали якісь алергії. Результат- алергія на вірус, має перерости. Хоч лор і заперечив, але часто це починається разом із насмарком. І мені здається, що аденоіди ( в нас 1-2 ступінь) якусь роль в тому відіграють. Це чисто по спостереженнях моїх. І лікуючи їх, ми от другий раз той лімфоміозот приймаємо. Не знаю, чи то від того що трошки аденоіди зменшилися, чи від препарату ( ніби має ще імуномодуючі властивості), чи просто бо не сезон таких простуд, але ніби трошки легше. Можна було іноді обходитися просто но шпою, іноді ще з протиалергічними. Але без дексаметазону. І без високих температур було. Плюс імунолог рекомендувала три тижні відпочинку в сухому кліматі. Добре казала Крим південний берег. Чорногорія наприклад, по дитині дивитися. Або Закарпаття. Дуже рекомендувала Величковичі в Польщі ( соляні шахти). Ну і загартовувати.
    Лілю, в нас дитина зривається посеред ночі з шалено сильним надриваючим кашлем з характерним металічним відтінком. Дитина жаліється, що не може дихати. Іноді жодні методи не домопогають, а швидка констатує потім дуже лужне слабеньке дихання. Чекати в такій ситуації може щось зміниться вважаю недопустимим. А олійки власне в момент приступу можуть спровокувати ще гірший напад. Зхочеться коли той напад проходить, то потрохи в лампу капаємо. Якогось ефекту не побачила. Хіба коли ніс забитий, то трохи легше.

11. kraplynka

kraplynka реалістка

Але ж певно теж варто знати дозування і протипокази. Обов'язково почитаю про лікування цією настоянкою, дякую.

Ми були на ГВ до 2 років 8 міс. Та певно тільки цього недостатньо :sad:

12. Vesnyanka

Краплинка, лікар сам масаж не призначав. Але коли я два рази питала, то казав що дуже добре, особливо як маємо кваліфікованого масажиста.
    Дозування настоянки я на форумі для діток прочитала- по крапель ці на кожен рік. Бо всюди ніби є для дорослих. Але я ще детальніше не дізнавалася. Як буде зле далі, то таки спробую.

13. kraplynka

kraplynka реалістка

Нам теж одна педіатр радила придбати небулайзер і ним рятуватися. Але... інший теж хороший лікар рекомендує утримуватися від небулайзерів, які вважає за необхідне застосовувати тільки при хронічних станах і астмі. Це аргументує тим, що бронхи теж звикають, що їм мають "допомагати" справлятися із хворобою, і це теж не є добре. До речі, теж маю підозру, що в малої якийсь алергічний компонент додається при таких станах.
    Теж це знаю. А ще висока температура погіршує набряк, хоч я прихильник її не збивати (з метою вироблення інтерферону).

14. Vesnyanka

В нас це починається не з бронхів. А власне з ларингіту. Тобто це те місце вгорі, де зв'язки. Крім того було, що просто дихали Боржомі, замість відкашлюючого ( але це по стану треба дивитися). Вважаю краще подихати Боржомі, ніж пити ліки. Ну і власне при станах, коли вже треба той гормон, кажуть можна беродуалом подихати. Ніби він кращий буде за гормон. Це вже при дуже гострих станах. Поки не пробувала.
    При трохи легших, але коли доводиться все ж дати якийсь супрастин, то температуру їй не збиваю. Зазвичай в неї 39,2 тримається днів два. З періодами, коли трохи падає від пиття, якось свого режиму організму ( під ранок все падає).
    Ну і при температурі власне те Боржомі і можна тільки з простіших методів ( бо парити ноги не можна). Ще можна пити лужне пиття. От пити іноді радять нашу поляну замість Боржомі. ( з молоком як п'є дитина).
    Пити завжди багато теплого даю.
    І ще такий нюансик зауважила. Я суднозвужуючими загалом не користуюся. Але під час тих приступів називін полегшує трохи стан. Колись якийсь лікар наполіг, я таки спробувала.
    І на рахунок небулайзерів. Я вже дуже добре знаю коли щось буде. Це видно за два дні ( гірше спить, зранку може ніби підкашлянути і тд). Два рази було, що інгаляції просто фізрозчином полегшили стан і відвернули те наше продовження.

15. kraplynka

kraplynka реалістка

Лікар мав певно на увазі, що небулайзер розбиває препарат на дрібні часточки, які "долітають" до бронхів і легень. Тому ми все-таки втручаємося тим приладом у їх роботу чим би не дихали через небулайзер (або він має регульований розмір часточок, тоді можна налаштувати так, аби тільки верхні дихальні інгалювалися).
    Я температуру теж не збиваю, лиш лікар казала, що вона погіршує стан. Звичайно, я орієнтуюся за станом дитини. Як нежить з закладанням носа, то теж називіном рятуємося (тільки наніч).

16. Liliyah Romanova

А які побічні дії у тих усіх препаратів?

17. kraplynka

kraplynka реалістка

Побічні дії можливі в усіх препаратів, так само як і негативні наслідки ларинготрахеїту :sad:

18. Vesnyanka

В цьому випадку шукаєш де менше зло. Тому і шукаємо, що робити. Якби хтось навчив знімати ларингоспазми без ліків була б вдячна. Загальні поширені рекомендації знаю, не дуже допомагають.

Небулайзер ми придбали власне з регулюванням тих часток. Коли чую, що лише вгорі заклало, то вибираю найбільші частки, що йдуть горло- ніс. А от коли сильніше і глибше ( трахеіт), то середні. А вони і на бронхи діють. Зате до легень ще не мало б до літати. Ну і коли конкретний ларинготрахеіт, то треба відкашлююче вже сильніше, ніж травки. То наприклад амброксол ( те ж амбробене) краще в небулайзер- і швидше і краще діє, ніж як пити. Ну і діє місцево, не треба весь організм травити.

Краплинка, про імунограму і аналізи. Алергії справжньої в нас немає ніби. ( імуноглобулін Е був зовсім маленький, в панелі було ледь підвищений показник до коней і морських свинок, з якими ніколи і не стикалися, і ще якийсь фадіатоп інфант здавали який ледь не на мільйон процентів достовірний, теж негативний). І імунограма без відхилень.

19. kraplynka

kraplynka реалістка

В таких випадках певно вам кажуть - переросте. Але скільки на те піде хвилювань, і зусиль, аби правильно "переростати", не об'їстися непотрібної хімії, віднайти адекватного лікаря і дієвий спосіб допомогти організму ...
    Мені лікар порадила після видужання давати Біотроф 1 і Джерело (що при захворюваннях верхніх дихальних). Може хто щось із того пробував.

20. Liliyah Romanova

У гомеопатичних ліків бувають побічні дії?
    Мені цікаво саме те, які побічні в хімічних ліків.
    Те, що не реагування на хворобу теж має наслідки, я розумію.