Кремація vs. Поховання в землю

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Consuelo, 14 Березень 2010.

1. Consuelo

Consuelo Well-Known Member

вчора зайшла мова власне про похорони і видатки повязані з цим. Я вже давно думала про те, які переваги має кремація - економія землі, компактність, мобільність, плюс якщо нема кому за могилою доглядати чи нема можливості урну можна мати в хаті, тощо. Не подумайте, що я якась черства, аж ніяк, просто не раз виникала думка, що я була б непроти, якби мене кремували.

АЛЕ ми з Коханим ніц не знаєм про релігійну сторону цього питання, от і вирішила для себе взнати, як до кремації ставиться Церква і релігія (вмирати ще не збираюся :girl_wink:)

2. Vitaminka

Vitaminka Well-Known Member

Відповідь: Кремація vs. Поховання в землю

і мене цікавить

Ще за совєтів у Брюховичах недалеко від цвинтаря розпочали будувати крематорій. Населення Львова тоді динамічно зростало і порахували, що десь незабаром львів"ян стане мільйон. За той час, мовляв, ми добудуємо крематорій, який належиться усім мегаполісам згідно згаданих вами нормативів. Будову затягували, затягували ... Так крематорій не добудований і досі Хоча готовий був відсотків на 80 уже. Розглядалися навіть якісь проекти, що би то там таке зробити, адже майже готова споруда.
    Але мабуть ніхто не хоче вкладати гроші в приватизацію будови, яка була запланована як ворота на той світ. Так воно і досі стоїть в брюховицькому лісі. (чи я помиляюсь? може я не знаю кінець цієї історії)

3. Tanyunya

Tanyunya Well-Known Member

4. Музик

Музик Мартуська

і я за кремацію:girl_emo: :sad: . краще нехай у вогонь, ніж потім черв'ячки їстимуть:bad: і родичі проклинатимуть через довгу дорогу до могилки:confused:.
    зрештою як казали древні слов'яни - вогонь спалить тіло і вітер віднесе душу на небо, а коли її в землю заховати, ну самі розумієте куди ближче

5. Virginia

Virginia Well-Known Member

Я теж ЗА! кремацію. Питала про це в свого родича, який вчився в Італії в духовній сумінарії, то він сказав, що церква нічого не говорить про кремацію, топто ні не за, ні не проти! (Хоча думаю, що тут є люди, які скажуть по іншому!!!)
    А на рахунок крематою, не розумію, чого його не хочуть добудувати, це ж мега прибутковий бізнес (хоч як це не страшно звучить)!!!

6. Пупсик

Пупсик Well-Known Member

Хоч це і дико звучить, але звичайні поховання - це теж потужний бізнес. Місце зараз теж не дешево коштує.

7. algo

algo СуперМодератор) Команда форуму

В мене мама страшенно за кремацію. Вона боїться, що не помре, а засне летаргічним сном

8. Музик

Музик Мартуська

в принципі так, коли наступає летаргічний сон, мабуть, найстрашніше - це прокинутися похованою, але я десь читала, що мертве тіло теж відчуває муки через спалення (дурня як на мене, про бальзамування не відчуває, а при кремації - так), то хто його знає як краще

9. kati

kati Well-Known Member

ото дівки гоните собі:girl_haha::girl_haha:...а я не хо ні в п"єц ні в землю, я житииииии хочууууу:girl_blum:

• Смішно Смішно x 1
  10. Consuelo

Consuelo Well-Known Member

ну ну, я теж жити хочу, тобто не збираюсь нікуди. Скажем мова йде просто щоб знати, зрозуміти, обговорити. Крім того, як я писала, вчора молода дівчина померла... В Коханого дід ледве дихає, тому й вчора щось задумались...

бо я подумую про те, щоб хотіла мабуть, щоб мій попіл розвіяли десь і просто молились за мою душу.

Тому й цікавить релігійна точка зору особливо, тому що у практичній кремація виграє.

---------- Додано в 17:26 ---------- Попередній допис був написаний в 17:25 ----------

а я нині бабці побажала здоровячка, щоб її вистачило на бавлення правнуків :girl_wink:

11. Музик

Музик Мартуська

12. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Я вам скажу, що стосовно цього думають отці, котрим доводиться похорон відправляти.
    Вони чітко висловлюються за те, щоби кремувати ПІСЛЯ відправи. Правити похорон над урною з порохом вже не має сенсу. Тим більше, що після кожної кремації ніхто не чистить старанно тої печі, відповідно невідомо, над ким правиш той похорон: над Іваном, і ще там трохи лишилося Марії, Петра, Василини й Миколи. Так що вони завжди просять родичів проводити кремацію після, а не приносити урну на відправу похорону.
    Щодо розвіювання пороху треба буде розпитати в отців, але мені виглядає трохи на те, як у гітлерівців було. Аби добро не пропадало, то порох розвіювали по полях, як удобрення. :girl_crazy:
    Якесь дивне у вас поняття про душу й тіло. А дух узагалі забули...
    З чого людина постала, туди й повертається. Кремація не пришвидшує переходу до іншого стану душі, і нічого в принципі не міняє для духовного світу, хіба для цього, фізичного. Небо не є на небі, у значенні неба, яким ми його бачимо. Бо що є небо? Стратостфера чи атмосфера? Небо, пекло - це стан душі, а не конкретне фізичне місце.

Я не буду проти, якщо мене колись кремують. Взагалі думаю, що складу заповіт і там про це попрошу.
    Вічно будете жити?
    Я про смерть не боюся ні говорити, ні думати. І жити мені ці думки й дискусії не заважають. Смерть є частиною нашого життя, її неможливо оминути, ані забути, ані обійти 10-ою дорогою, все одно до смерті прийдете.

13. Музик

Музик Мартуська

можливо дивне, але я не вірю в церкву, а лише в Бога, тому про такі умовності думаю мало, є різні люди, різні бажання і різні уявлення про душу. я не кажу, що вона ув'язнена в тілі, я просто процитувала слова, записані колись арабськими мандрівниками ще до хрещення наших предків.
    про те, що небо не на небі, а пекло не під землею я знаю.
    щодо розвіяння попелу - трохи дивну, ану ж тебе хтось вдихне:girl_sad: і частинка твого спаленого тіла вічно житиме в чиїхось легенях, а з іншої сторони не ставити ж урну з попелом на стіл:confused::confused:

14. Liliyah Romanova

Я в Церкву теж не вірю, але віра в Бога без діл - що то є?
    Тут багато можна говорити, але то марна справа.У вас Бог - то якесь збірне поняття з різних релігій, принаймні таке враження складається. Відповідно й розуміння кремації тут буде збірне, що не має відношення до інших релігій, хіба до течії Нью Ейджу.

15. Музик

Музик Мартуська

так і є, мені трохи буддисти, трохи індуїсти, трохи язичники імпонують, в мене своє розуміння Бога і ми з ним знаходим спільну мову

16. Liliyah Romanova

Всі із тих, кого ви перерахували, ходили й ходять до храму. І то дуже ревно. :girl_wink: А слова "не вірю в церкву" не ви перша кажете й корені цих слів давно відомі.

17. Музик

Музик Мартуська

ні, в церкву в нашому розумінні - коли замість піти в храм - послухати проповіді, помолиттися - ходять подивитись хто в чому, сто скільки на церкву дав і коли вуостання до сповіді ходив. в таке посередництво між Богом і людиною я не вірю. і ритуали як на мене деякі теж зайві, а про те що зараз поклоняються вже не Богові, а іконам і говорити важко.

18. Liliyah Romanova

Як на мене, кожен сам ставить рівень і поняття в тому плані. Для мене Церква НІКОЛИ не буде асоціюватися із тим, що ви написали.
    Ну, це ви вже взагалі дурницю написали, але говорити про це тут нема сенсу, бо тема про кремацію.

Останнє редагування: 16 Березень 2010
  19. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

а ви вірите в Бога якого? Будду (бо він до Бога ніц не має спільного) чи Крішну? Якщо таких то вам взагалі не треба переживати за кремацію чи поховання адже ви всеодно потім будете комахою якою або деревом. То яка різниця що буде з вашим тілом чи пташки поклюють чи хробачки з*їдять?

http://www.youtube.com/watch?v=h5fFM5VdfGI

Я для себе хочу аби моє тіло було придане землі. Не маю ніц проти кремації але щось воно мені не дуже імпонує.

Останнє редагування: 16 Березень 2010
  20. Galysik

Galysik Well-Known Member

Як на мене, то не важливо, що саме стане після смерті з тілом. У різних націй різні традиції щодо цього.
    Мені здається, в першу чергу треба дбати про душу. Тіло тлінне, і помираючи, людина скидає його як старий одяг, що уже відслужив. То чого так перейматись способом поховання? Чи спалять, чи закопають, яка різниця? То ж уже не людина, (бо дух із неї уже вийшов), а лише рештки людини.
    З точки зору гігієни, звичайно, кремація - більш прийнятний і цивілізований спосіб, який у нас не популярний через нашу бідність (кремація - дороге задоволення). Це також дозволяє економити територію і не забруднює підземні води на сотні метрів навколо, тому я розглядаю кремацію як крок до цивілізації.