Інститут шлюбу: історія становлення

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Багіра, 31 Січень 2011.

1. Багіра

Багіра Well-Known Member

Надихнула тема про вагітну наречену і відповідно дошлюбні гріхи.

От цікаво, де ті першоджерела виникнення і як з них ми прийшли до того, що зараз маємо... тобто становлення інституту шлюбу..

2. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Відповідь: Інститут шлюбу: історія становлення

а для чого Бог сотворив Єву? Думаю треба почитати цю главу, це і є першоджерела.

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

"Покине чоловік батька й матір і приліпиться до жінки своєї, і стануть обоє вони одним тілом". ;)

4. bilo4ka

bilo4ka Well-Known Member

а батьки ніяк не хочуть відпускати ту молоду пару ) Мене завжди цікавила ота межа, наскільки чоловік має покинути батьків і наскільки в буквальному смислі того слова це написано!

5. Багіра

Багіра Well-Known Member

ха, йдеться не про ті першоджерела... я мала на увазі церковний шлюб... Важається, що шлюб законний, якщо освячений Церквою. Христос говорив самарянці: «Ти п’ять мужів мала, але й той, що тепер маєш, не є тобі муж» (Ін. 4, 18).
    Тобто з якого часу проводяться церковні шлюби, хто і коли мав можливість передати, донести волю Божу на те, що союз жінки і чоловіка має отримати Церковне благословення?

6. Маруся-мама

доречі до жінки це також стосується. Жінка також має іти за своїм чоловіком і відірватись від мами-тата.

7. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

ооо,мене питання це також довший час мучить.:) Я одразу зрозуміла,що мала на увазі Багіра,але все якось не збиралася дописати.Коли почали відбуватися шлюби в церкві? Чому саме після церковного шлюбу дві людини стають сім'єю(ну чи як правильно висловитися)?

8. Маруся-мама

Вікіпедія видала багато цікавої інфи про історію подружжя. Виявляється що до 1545 року вистарчало пообіцяти один одному - я на тобі одружусь і це вже був шлюб. Свідчення священника або свідка не вимагалось. Це був так званий шлюб адвербум.
    Треба буде ще почитати що хвільозофи пишуть.

9. Liliyah Romanova

Дуже буквально. Без того - нема щасливої Божої сім'ї. Те саме й жінка має зробити.

Це було рішенням молодят - перший крок. А далі вони оголошували це перед цілою громадою.
    То радше схоже на наші заручини.

10. zetta

zetta Well-Known Member

Лiлю, тобто в бiблii про церковний шлюб не йдеться ? в тому сенсi як про сам ритуал? iншими словами церемонiя шлюбу набута людьми? вибачте з смартфону важко цитувати.

11. Vittoriya

Vittoriya Well-Known Member

Ну так значить саме проведення шлюбу у церкві придумали люди7 То звідки нам знати,що це правильно? Мені взагалі здається,що шлюб у церкві це не залог доброї сім'ї.Ми всі бачимо скільки є ролучень.Тут більшу роль відіграє власне відношення тих двох людей до цього.Повага і любов до Бога і клятва бути разом попри усякі незгоди.Але чи для цього потрібно брати шлюб?Хіба може шлюб для того,щоб мати змогк висловити клятву перед священником і рідними і від того мати якусь відповідальність .Хоча я чесно,часом не розумію, чому саме так,а не по-іншому.Я думаю Бог зводить людей і все вирішується вже до шлюбу.Хто дійсно має бути разом буде,маючи шлюб,чи ні..

12. Liliyah Romanova

Не візьмуся відповісти так зразу. Ніколи цього питання не досліджувала.
    Але багато обрядів так виникли, що люди щось робили. Однак ніде не сказано, що то зле, що вони є. Христос своє перше чудо зробив на весіллі.

Цікаве формулювання. Що значить придумали? То для сучасних людей то звучить, як "придумали". А для людей, чиє життя тисячі років будувалося навколо церкви, це було цілковито природньо й зрозуміло, інакше й не могло бути.

Із того, що знаю, первісні християни оголошували перед громадою, що вони хочуть бути чоловіком і жінкою, і так власне й ставали подружжям. Решта речей наклалося й склалося і обряд поступово. Обхід навколо тетраподу - це танець. І в деяких церквах молодята зі священиком дійсно танцюють навколо нього.

13. Маруся-мама

Йдеться, думаю в книзі Левіта і Дедудерономі (нумери здається) є написані правила що до шлюбу. Треба тільки пошукати конкретно в яких главах. Як буду мати час то візьму свою міліканську Біблію і пошукаю, бо там є посилання де шукати за конкретним словом, типу весілля чи шлюб.

Англійською про першоджерело шлюбу, не церемонії

Знайшла цікаву статтю. Думаю варто переглянути.

Останнє редагування: 1 Лютий 2011
  14. Liliyah Romanova

Треба собі усвідомити одну річ - шлюб не є приватною справою. ВЗАГАЛІ.
    Бо молодята є частиною спільноти, Церкви, і жити будуть далі в тій спільноті, а не виїдуть десь на безлюдний острів.
    Не завжди Бог зводить людей. Інколи Йому не дають це зробити, вириваючи з Його рук несвоє. Бога треба вміти слухати. Зараз люди чим далі, тим більше слухають лише власного "я".

Книга Левітів описує трохи інші речі. Про подружжя там є тільки приписи, хто з ким може, а з ким не може побратися. Обряду не описують.
    А пошук за словом відсилає до слів про нерозривність подружжя, про те що воно встановлене Богом тощо.

Останнє редагування: 1 Лютий 2011
  15. Маруся-мама

Так автора теми цікавив не лише обряд й історія шлюбу як такого. Тому я і написала що про це в Біблії написано і установлено.

Якщо говорити лишень про обряд і звідки він у християнстві, то те посилання на статтю гарно описує. Чому перші християни запровадили обряд весілля.

16. Liliyah Romanova

Я щось зосередилася на обговоренні обряду.
    Якщо не лише обряд, тоді книга Буття в першу чергу, а потому Євангелії та послання.

17. Viktorina

Viktorina New Member

Я щось таке знайшла,але воно не зовсім вказує на те ,хто саме започаткував таїнство вінчання.
    ВІКІПЕДІЯ. Значення та історія таїнства вінчання
    Церква надає велике значення цьому таїнству, небезпідставно вважаючи, що кожна благословенна церквою сім'я є її символом. Православне богослов'я вважає, що утворення шлюбного союзу можливо тільки в Церкві з благословення єпископа чи священика. Згідно такої точки зору, церква своїми священнодіями і молитвами прикликає на наречених благословення Боже. Шлюб починається з церковного благословення і продовжується протягом всього життя подружжя. Вважається, що Дух Святий наділяє християнське подружжя ласкою, щоб вони могли вірно виконувати свої обов'язки і разом служити Богові, заслуговуючи собі на вічне життя.
    Апостол Павло порівнює Таїнство Шлюбу з тайною єднання Христа з Церквою і говорить: «Ця велика таємниця…» (Еф. V, 32). «Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, і стануть вони одним тілом» (Буття II,24), — так визначає Господь суть цієї тайни.
    Древня Церква в ті часи ще не знала спеціального чину вінчання. Тодішнє таїнство шлюбу полягало в благословенні та короткій молитві єпископа, спільну участь нареченого й нареченої в Святій Євхаристії. Окремий чин вінчання є досить пізнього походження та відомий не раніше IX століття.

---------- Додано в 21:14 ---------- Попередній допис був написаний в 20:33 ----------

За часів Петра I і до 1917 року для православних мешканців Російської імперії, а в ній й більшої частини України, дійсним проголошувався шлюб, освячений церквою. Якщо ж молоді не були обвінчані, то їх діти були незаконнонароджені.