Інформація чи плітка?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 9 Вересень 2009.

?

А ви любите плітки?

1. люблю послухати й сама часом попліткую

11 голосів
    25,0%
  2. люблю послухати, але сама не пліткую

8 голосів
    18,2%
  3. не люблю, але іноді доводиться слухати

24 голосів
    54,5%
  4. ніколи не пліткую й не беру в такому участі

1 голосів
    2,3%
  1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Коли ми говоримо про інших людей, межа завжди дуже крихка. Чи відчуваємо ми межу між передачею інформації та поширенням пліток? Де вона - та межа? Коли розмова про іншу людину є інформацією, а коли стає пліткою?
    І що нам цікавіше почути: інформацію чи плітки?

• Подобається Подобається x 7
  2. Consuelo

Consuelo Well-Known Member

Відповідь: Інформація чи плітка?

Мені часто доводиться слухати - бабусь наприклад, вони люблять побалакати, а слухаю з ввічливості. Я прихильник достовірної інформації, тому якщо мене щось питають, то говорю про людину лише факти, які є не конфіденційними, а все решта - дзвоніть і питайтесь в неї. Можу дати координати, але перед тим спитавши дозволу і пояснивши, кому вони.
    А плітки... Наприклад, "вона вийшла заміж" - це факт, "по любові, зальоту, через гроші" - плітки, бо в душу ніхто не може залізти. Плітками вважаю й те, коли "інформацію" "детальну" видає людина, яка ледь-ледь має відношення до обкту обговорення.
    Тобто для мене чомусь "плітки" це синонім до "брехня"

• Подобається Подобається x 4
  3. Сюзанна

Сюзанна Active Member

Информация - это правдивые данные полученные от источника информации. Сплетни - это искаженная информация. К сожаленью человеку приятнее слышать сплетни вследствии их более красочного преподнешения.

• Подобається Подобається x 3
  4. nattsol

nattsol Well-Known Member

чесно кажучи, мене дратує, коли хтось розповідає про якісь події і перекручує факти (на жаль, на це страждає багато хто), краще слухати правдиву інформацію, щоб потім не виглядати передавачем пліток, коли хочеш розповісти новину про когось із давніх знайомих, а то виявляється неправдою або перебільшенням (так як часом люди люблять сказати що хтось ся вженив бо залетів, ти думаєш що по часу в них вже мали б бути діти і готовий вітати, а воно виявляється далеко не так)

5. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Для мене також "плітка" - це "брехня".

Але не тільки...

Пліткою я називаю і правдиву інформацію про людину, але котра спрямована на те щоб показати цю людину з негативної сторони.
    Наприклад:
    -А ти чув, що Васю звільнили з роботи за крадіжку??!!!
    -Та ти шо. А я думав він такий чесний, ще й до церкви ходить...
    І пішло поїхало...

Інформація правдива, бо Васю дійсно звільнили з роботи за крадіжку.
    Але чи по-Божому ми говоримо?
    Той бідний Вася може уже сто разів покаявся за це перед Богом, і Бог уже давно простив йому цей гріх, а ми продовжуємо показувати цю людину іншим людям в негативному світлі...

• Подобається Подобається x 6
  6. Consuelo

о, я сьогодні якраз думала над цим питанням Лілії Романівни, і подумала, що мабуть плітка для мене це ще й та інформація, яка є інтимною (не лише в плані сексуальних стосунків), а в плані будь-чого, що не прийняте або не має виходити за межі людини, двох (в залежності від інформації)

7. nattsol

nattsol Well-Known Member

цілком згідна!

• Подобається Подобається x 1
  8. Гелена

Гелена Well-Known Member

я розрізняю плітки і критику
    а "інформація" то більш загальне поняття, стосується і того і того

плітки, я вважаю, це умисне додумування, перекручення тощо інформації про когось чи про щось
    а критика - це намагання дати оцінку комусь/чомусь

а межа між ними... якщо поза очі - це плітки
    якщо відкрито - це критика
    якось так, приблизно :)

9. Siania

Siania Love Life

:haha:)))))))))))

10. Liliyah Romanova

І я так кажу. Я Олегівна. :xaxa:
    Мені здається, що плітки - це інформація, яку неможливо перевірити. Ну, і з перекручуваннями обов*язково.

А такий приклад. Якщо хтось каже "наші сусіди розлучилися й чоловік скоро з*їде з хати". Це інформація чи плітка?

11. Consuelo

ну дуже перепрошу... я ж студентка, читаю перші і останні букви лише)

імхо, просто констатація факту. От про чоловіка - це вже ближче до плітки, бо сусідка ж точно не знає, чи то правда і як подружжя вирішило НАСПРАВДІ. Ну і будь-які наступні подробиці - чому, як, хто винен - плітки, бо це "розписування за інших" чи "інтим" як я писала в попередніх дописах

12. Liliyah Romanova

:lol: :lol: :lol:
    Цікава студентська риса. :xaxa: То не страшно. :)

А якщо "а ти чула, що сусіди розлучилися?"
    То ж факт непідтверджений і його не перевіриш, хіба піти до сусідів питатися.

13. Consuelo

ну от власне, це не факт, це вже взагалі видумка, відповідно - плітка. Зрештою, навіть така констатація факту, правдива, як "сусіди розлучилися" теж є пліткою. Бо яке відношення ви маєте до сусідів чи я, щоб про них говорити?

зате, якщо ви балакаєте, а тут виносять наприклад меблі, і ви питаєте "а що діється" - а у відповідь "сусіди майно ділять" - це вже не плітка, подальше обговорення- плітка.

14. Siania

Siania Love Life

В мене на роботі працювала жінка - справжній пліткар. Не дай Боже комусь таке попадеться на життєвому шляху.
    Вона як вампір висмоктувала у всіх інформацію, а потім використовувала її як їй вигідно.
    Я коли приходила з наради, вона постійно випитувала про що там говорили (хоча знала що це не можна розголошувати). Про мене говорили що я пишу любовні смс-ки шефу (не 100% що це вона, але все-таки думаю вона до того причетна). І мені вона про всіх переповідала, і правду і плітки. Коли я її розкусила почала уникати, бо так неприємно то все слухати, приймати в тому участь:bad:

15. Гелена

Гелена Well-Known Member

хм... є багато оціночної інформації, її теж не можливо перевірити
    але ж то не можуть бути все плітки?
    скажемо так: не всяка інформація, яку неможливо перевірити є пліткою
    імхо :)

звучить як твердження, тобто так ніби людина знає точно, бо їй особисто чоловік чи жінка це казали

якщо це так, то просто інформація
    якщо до того додається ще щось типу "а я думаю це тому що вона не вміє варити їсти" - це вже плітки
    неможливо точно знати хто чому розлучився, завжди додумують самі, ще й поза очі
    значить то вже плітки
    а факт розлучення, якщо не вигадний, то не є плітка

а сказати "а в мене сусіди одружилися вчора" можна чи ні?
    чи то теж плітка і нема права сказати?

Останнє редагування модератором: 10 Вересень 2009
  16. Consuelo

Ви так мене процитували, ніби я щось комусь забороняю)
    Я вище писала майже схожий приклад. Звісно ні. Ви ж просто кажете те, що є правдою і що Ви точно знаєте і бачите.

17. Гелена

Гелена Well-Known Member

ні, я зовсім не це мала на увазі :)
    просто хотіла спитати чому всяка інформація яка стосується чужих людей вважаєтся пліткою?
    народження, одруження, розлучення, смерть - акти цивільного стану
    це відкрита інформація

якщо просто повідомити комусь але не додумувати, то я не вважаю що це плітки
    я це мала на увазі :)

18. Consuelo

а, ну перепрошую, не зрозуміла)
    Цілком з Вами згідна! це ж і констатація факто, тобто просто розповідь. А особисте, почуття, причини - те, що абстрактне, і на що часто сам винуватець не може дати відповіді - то чужа людина тим більше знати не може.

19. Oddly

Oddly Well-Known Member

мені доводиться слухати плітки (мимоволі) - інколи навіть цікаво - бо мені це завжди відкриває багато чого в тій людині, яка розповсюджує ті плітки - і особливо тоді, коли я сама знаю правдиву інформацію - цікаво спостерігати, в який бік та чи інша людина крутить факти (і тоді думати, чому)

20. Відповідь: Інформація чи плітка?

Мене добре мати за сусідку:ніколи не цікавлюся чужим життям.Сусідова мама образилась за те ,що я не знала,що її син вже 6 років розлучений і живе з нею...Плітки слухати доводиться,але переносити і перекручувати--ТАБУ!!!Не люблю людей ,які плітки переносять,для мене вони стають меншовартостними,якщо можна так сказати.Треба пам*ятати,що плітка донесена з певною метою:отримати реакцію на плітку і віднести її назад до першоджерела,виходить гра в пінг-понг.