Гора подарунків - яка з неї користь?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Liliyah Romanova, 26 Листопад 2009.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Погоджуюся з Фіяною, що ці питання вартують окремої теми.
    Як на мене, хорошим гаслом є "не конче купувати подарунок, аби його подарувати".
    А ще не раз бачу, що батьки "розтягують" подарунки на довший час. Тобто подарунки на Миколая чи Різдво від родичів дозволяють відкривати щодругий день, аби дитина поцінувала кожен подарунок. Бо якщо дати багато подарунків одразу, вони всі втратять цінність...

Аби було логічно, до теми перенесла дописи, з яких почалася ця тема.
    Дійсно гору, чи то ви так гіперболізуєте? І який вік дитини?

Останнє редагування: 27 Листопад 2009
  2. Vika

Vika Well-Known Member

Відповідь: Чи приходить до ваших дітей Святий Миколай?

дитині 4роки.а подарків виходить дійсно гора:від нас з татом,від двох хресних і двох бабусів.і ще з колежанкою ввійшло в традицію дітям обмінюватися подарунками.і складаєм що влізе під подушку а решту біля ліжка.

3. Liliyah Romanova

Буду занудою, але який у тому позитив?

4. Фіяна

Фіяна Творча муза 2013

О, таке питання може і на цілу тему потягнути…

От власне я дуже часто задумуюсь над цим (бо сама часто не можу вчасно зупинитись з подарунками) – де є розумна межа в цьому питанні? Чи подарунків справді може бути забагато і чи можуть мати вони якусь шкоду?

Подарунок (іграшка) – це справді прекрасний інструмент для розвитку уяви дитини, її внутрішнього світу.
    Подарунок – це однозначно одна з мов любові, можу погодитись, що для деяких людей та дітей мова подарунків – основна мова любові. На мою думку, мова подарунків – все ж найменш важлива мова любові, найбільш важливі – слова, дотики та час, котрий батьки приділяють дитині.

Шкода від подарунків на мою думку має місце -

коли подарунки – метод «відкуповування» від дитини або метод «загладжування провини» – матеріальна увага замість духовної уваги

коли подарунки – не вияв уваги та любові, а конкретне потакання усім примхам

коли подарунків вже настільки забагато, що дитина вже абсолютно ні про які не мріє…

коли подарунок – не омріяний – дитина розказувала батькам про свою мрію мати червону вантажівку, а їй подарували синій кабріолет…

коли батьки нагадують дитині про подарунки у виховних цілях – «ми тобі подарували, а ти…» - подарунки, як і любов мають бути безумовними…

коли емоції дитини, спосіб її оцінки та оцінки інших людей вже напряму стають залежними від подарунків та матеріальних речей – так народжуються майбутні «стресові» шопоголіки

коли подарунки отримує тільки дитина, а інші члени родини – дещо обділені – є ризик виховати справжнього егоцентрика, котрий буде думати що весь світ «крутиться навколо нього» - тому подарунки (як і зрештою увага) мають бути в розумному балансі відносно інших членів родини

Ну і у випадку з Миколаєм – якщо дитина отримує суттєво більше подарунків ніж хтось з її друзів – вона може задати питання – «Невже я був настільки чемнішим за …» - а це, в свою чергу, може породити достатньо егоїстичні висновки…

Також прийшла до висновку, що батькам дуже часто подарунки, котрі вони дарують, потрібніші, ніж власне дітям, - бо по-перше, - любов батьків до дітей – асиметрична, а по-друге, - це спосіб компенсації іграшок собі (через можливий брак у їхньому дитинстві).
    Інколи дитина взагалі не потребує подарунків-іграшок, - це коли вона зовсім байдуже реагує і ними в результаті не бавиться.

тому, думаю, в кожному окремому випадку слід знайти розумний баланс увага до дитини - любов до дитини - подарунки - реакція на подарунки

5. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

В нас також буде проблема, бо я планую доці купити щось одне, але цікаве, ну і мандаринки, але що робити з подарунками від всіх членів сімї та друзів. Як їм то виглядатиме, я не заню,але напевно потрохи поховаю, і витягуватиму потрохи.
    Мрію про той час, коли доня зможе оцінити певні подарцнки тривалого характеру, от як Ольга писала про передплату на дитячі видання чи щось такого типу, але на все свій час :)

6. Даніелла

Даніелла Well-Known Member

Відповідь: Гора подарунків - яка з неї користь?

Коли дитина має багато подарунків, вони не йдуть в користь дитині. Вона повинна заслужити и цінити! Тому цього року прийде Миколай з мінімальним набором, і то корисні речі.

7. La esposa

La esposa Moderator

А мені завжди дарували щось "потрібне" - колготи, рукавички, капці... Переважно одяг чи книжки. Тому я дуже любила, як приїжджав мій хресний чи сестра - вони мені завжди (поки була мала) дарували щось цікавеньке. Потім, коли я вже підросла, і почала хотіти щось "таке", сама не знаю яке, він і всі решта дарували мені гроші, крім солодощів - і це було дуже добре, бо я собі складала, і потім щось файне купувала. Тому дуже ціную подарунки як "подарунки" - так приємно їх отримувати, наче у дитинство повертаєшся :)

8. Анута

Анута Well-Known Member

в чоловіка теж такі спогади, тому страшенно не любить діткам дарувати "корисне". Пам"ятає як з дитинства хотів щоб це були іграшки

9. Масік

Масік Well-Known Member

Мені теж здебільшого дарували корисні речі, хоча коли я отримувала якусь забавку , то тішилася їй значно більше ніж якімось там супер модним джинсикам чи светрикам . Тому як на мене у дитинстві подарунок має бути і справді цікавим для дитини ! Ну невже 3-4 річне дитя буде тішитися з того що мама купила теплі колготочки чи шкарпеточки ? Як на мене ідеалним є поєднання корисного з приємним. Це може бути власне елемент одягу, але обов"язково і якась іграшка (хай не супер дорога) чи цікавенька книжечка.

10. Радість

Радість Well-Known Member

Може корисного і нічого в цьому нема, але ж скільки задоволення! Це ж зимові свята. І в дітей асоціюються вони з подарунками. І хай їх будуть гори.

11. cleonata

cleonata Well-Known Member

мені завжди дарували книжечки, а я хотіла музичний інструмент - любий, головне щоб на ньому можнабуло грати, отримала аж у 8 класі!!!!, памятаю, як витягувала тоненьку гумочку з гумки штанів, натягувала її і бринькала, або свистілі в пляшку, я думаю треба було раніше Миколаю мені його принести))), може б музикою стала б?

12. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Погоджуюсь. Я також проти ГОРИ подарунків. Мій чоловік то взагалі вважає що коли багато забавок то діти тим зовсім не бавляться. Корисне може бути не лише рукавиці а також можуть бути корисні забавки, ті які допоможуть дитині в вивченні нових фактів, букв, ітд. ітп. Все залежить від віку.

Мій також нічого не мав і залишився Грінчом, бо вважає що забавок не потрібно багато.:girl_haha::girl_haha::girl_haha:

13. Liliyah Romanova

Я проти практичних подарунків. Тобто я проти дарування шкарпеток, курток тощо.
    Подарунок має бути тим, що кожного дня не купуєш, чим особливим, таким, що запам*ятається. Я тому завжди кажу чоловікові, що не треба мені нічого до кухні дарувати чи ніц практичного, я такого не люблю. Те, що мені чи дитині, чи йому треба, ми купуємо тоді, коли це треба й оказій не чекаємо.

Проблема властиво не в тому, ЩО дарують, а СКІЛЬКИ. Якщо з малечку не навчити, то потому важче буде, а надмір - це завжди надмір, він не корисний ні в чому, в подарунках тим більше.
    Відповідно я за те, аби подарунки були або розтягнені в часі, або в незначній кількості, інакше дитина губиться в тому та й цінувати не навчиться.
    Колись Бородінка (якщо пам*ять не зраджує) мені підкинула чудову ідею: ховати частину іграшок на якийсь час, а тоді витягати їх, а інші ховати. Таким чином дитина не буде всі свої забавки закидати й вважати нудними.

14. Nata

Nata Well-Known Member

Я так постійно роблю. Спостерігаю чим саме зараз бавляться діти і решту ховаю на балконі.
    А перед дитячими святами ховаю більше забавок, бо знаю, що будуть нові. І діти тішаться кожним пакунком, отриманим впродовж дня.

15. Анута

Анута Well-Known Member

і я так роблю. КОли дістаю пакунок, то маємо море задоволення і кучу "нових" іграшок :)
    ви би бачили те Чудо, коли ми повернулись після 2-х тижнів у свекрухи ;) Перекладу зрозумілою мовою: Мама, моя машинка! А!! Мама, мій конструктор!!! ААА!!! )))))))))))))

16. olya_d

olya_d Well-Known Member

Крім наших, малий отримує подарунки від бабусів-дідусів, від хресних, то під подушку кладу йому найбажаніший - щоб був найкращий від Миколая плюс солодощі-фрукти, а решту через деякий час йому просто дарую. Минулого року так поступила - то було море щастя від кожного подарунка

17. Usmishka

Usmishka Well-Known Member

Сто відсотків, язавжди залишаю для гри декілька іграшок, решта в шафі, куди малеча не дістає, десь раз на три тижні провожу заміну, так само з альбомами, олівцями і нвіть з книжками, фарбами і пластиліном.

18. Анута

Анута Well-Known Member

колись читала рекомендації до розвиваючих іграшок (типу рамок-вкладішів) - вони не повинні бути доступні в будь-який момент. Їх треба дістати, побавитись з мамою і далі сховати. Щось типу спец.ритуалу.

19. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

Я також проти рукавиць і пантофлів. Хоча б тому, що це з категорії речей, котрі батьки б мали купити так чи інакше. Вийнятком можуть бути хіба речі для старших дітей - наприклад, моя Юля тішиться страшенно, коли отримає якийсь брендовий аксесуар, котрий я б їй просто так не купила.

А далі я буду нудна, бо буду говорити про свою улюблену драбинку цінностей - пріорітети і уподобання можна прищепити і дітям. Багато із моїх знайомих дивуються, коли я кажу, що дітям купила в подарунок на Різдво (в Чехії подарунки діти отримують на Різдво) книги або сімейні ігри.

Моя фраза про те, що Луцка серед подарунків буде мати дитячу Біблію винесла нашу сім’ю між релігійні фанатики. Хоча я вважаю, що Біблію, і в такій єретицькій країні, як Чехія, мав би прочитати кожний.

Веду до того, що подарунок мав би мати зміст. І подарунком можна виховувати, скеровуючи загальний розвиток у бажане русло, не порушуючи при цьому дитячих мрій.

20. Milka

Milka Moderator

Гора подарунків залежить ще від "товщини гаманця" у батьків. Хоч якби хотіли ту гору подарунків накупити але не вдається, стараються купити те що дуже хоче дитина, щоб не розчарувати її сподівань. Я теж проти корисних подарунків (типу шкарпеток, шапок і т.д.), але вважаю, що іграшка повинна приносити користь, не бути самою останньою китайською(ще здоровю можна нашкодити) щоб трохи послужила. Тепер малий трохи старший і я стараюсь сісти з ним поговорити щоб він хотів на Миколая чи ДН, він звичайно кричить МАШИНКИ (таку, онтаку), тоді ми розмовляємо що добре би було якби ми мали таку книжечку, потрібно навчитися читати тому треба якусь абетку, а то ми не зможемо розрізнити куму який подарунок приніс Миколай(цього року ми підпишемо подарунки для цікавості, бо кладемо під ялинку і в подарунковому папері), або компютер дитячий що має навчальні програми. Якщо хоче машинку то можна купити конструктор з якого складається машинка, чи можна її цілу розкрутити а потім скрутити ну і в такому дусі. До речі ми так змінили думку про санки Чук і Гек, бачу що малий дуже хоче от ми сіли поговорили, а він сам каже "Мамо а як буде моя сестричка кататися вона ще не вміє кататися на санках з рульом?" от я відповіла, що будем Миколая просити на наступний рік принести нам їх бо цього року гуляти з двома санками мама не зможе.:girl_cool: