форма у школі: дисциплінує чи придушує індивідуальність?

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем маюнка, 3 Вересень 2009.

1. маюнка

маюнка Well-Known Member

доброго вечора усім ( чи то пак - ночі):girl_curtsey:

ось, перечитуючи щойно ЖЖ однієї зі своїх знайомих, натрапила на дискусію про ставлення дітей та їх батьків до однакової форми в школах... свою точку зору маю, але викладу пізніше.

що ви думаєте з цього приводу (обов"язкової однакової для усіх форми у школах)?

• Подобається Подобається x 6
  2. Сheerful

Сheerful Well-Known Member

Відповідь: форма у школі: дисциплінує чи придушує індивідуальність?

Думаю, що так, вона скоріше дисциплінує, ніж придушує індивідуальність і робить всіх учнів рівними, бо ж саме в школі, саме в молодших класах дуже сильно судять по одежині, і ту дитину, яка одягнена гірше не приймуть в свій колектив, будуть над нею збиткуватися, а це може стати великою травмою для цієї дитини, тому я за форму!

• Подобається Подобається x 12
  3. марта

марта Well-Known Member

зараз я за форму
    в школі була категорично проти :girl_smile:

• Подобається Подобається x 10
  4. Рибка

Рибка Well-Known Member

Теж вважаю, що дисциплінує (не дуже погоджуюсь з цим визначенням, радше прирівнює всіх), особливо зараз, коли є багато заможних, а якщо ще й розбещених дітей, які хизуються своїм гардеробом, мобілками, і інколи відверто насміхаються з простіше одягнених.
    А свою індивідуальність хай діти проявляють поза стінами школи.

Та й гарно, коли усі дітки акуратно одягнені, а не у потертих джинсах і розмальованих топах.

• Подобається Подобається x 16
  5. OxankaF

OxankaF Well-Known Member

І я тільки за форму, це так гарно коли всі дітки акуратно одіті, а не пестріють різними кольорами, що очі втомлюються від такої різнобарвності, а індивідуальність можна проявити у білій блузочці наприклад з гарним комірчиком чи ще чимось, зачісці і т.д., варіантів море.

• Подобається Подобається x 7
  6. маюнка

маюнка Well-Known Member

я частково свою думку виклала у ЖЖ тієї ж подруги, де наштовхнулась ан цю дискусію, тому наразі скопіюю просто те, що я написала там (хоча думка висловлена не до кінця):

• Подобається Подобається x 5
  7. kati

kati Well-Known Member

зараз вже давно не та форма що була в ссср:) Подивіться на фото красунь одрі і карапуза- такі гарненькі

• Подобається Подобається x 11
  8. маюнка

маюнка Well-Known Member

подивлюсь, якщо скинете лінк ;) (можна в ПП).

я закінчувала школу не так давно - 5 років тому - не можу сказати, що мені з формою пощастило.

9. kati

kati Well-Known Member

в маленьких чудах, за перше вересня:)

• Подобається Подобається x 2
  10. Knopka

Knopka Well-Known Member

Каті права, форма зараз є "до кольору до вибору", причому на дівчаток можна знайти настільки гарні фасони, що я б сама таке із задоволенням носила. Тому індивідуальність, при бажанні і наявності смаку в батьків і дитини це зовсім не придушує. Хіба що, на мою думку, взимку в спідничках дівчаткам не дуже тепло. Що стосується хлопців, то зараз від них вимагають носити лише піджак, а низ і штани - довільні. Тому багато хто вбирає джинси, сорочки, светри... Як на мене, то якщо дирекція лояльно ставиться до різних красивих "додатків" до форми і т.д., а не вимагає конче штанів з "стрілками" і білих сорочок на щодень, то нічого поганого у формі нема, навпаки...

• Подобається Подобається x 10
  11. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

дуже позитивно би ставилася якби та форма була одинакова.
    Мені дуже не подобалося у школі відсутність форми, бо чітко було видно хто і як вбирається і які у кого фінансові можливості. Були вискочки, фіфочки і т.д. З мене часто сміялися, бо мої батьки не вважали за потрібне мене одягати. З їхньої точки зору я була мала і протирати штани могла аби які.
    я за форму.

• Подобається Подобається x 9
  12. dieSonne

dieSonne Well-Known Member

Я теж не проти форми. Я навіть за. Але ви чомусь форму ставите в один ряд з роботою педагогів. Як кажуть, мухи в одну сторону, котлети - в іншу. Шкільна форма є частиною шкільного етикету учня, так званий дресс-код школяра. Шкільна форма не має нічого спільного з вихованням естетичного смаку, так як сама по собі може бути досить стильною і модною, виходячи з розміру гаманця батьків. Окрім того, шкільна форма це ще й своєрідне дотримання санітарно-гігієнічної культури в школі. В радянські часи форми і справді були паскудними, та й не хіба форми, весь одяг був безформенним (вибачте за тавтологію). На Заході студенти багатьох коледжів ходять у формах, не то що шкіл. Навчальний заклад це державна освітня установа, яка має мати все уніфіковане починаючи від форми і закінчуючи партами тощо. Так само і лікарі можуть сказати, а навіщо ж нам білі халати, тай взагалі халати, вони такі безформенні і не дають самовиразитися, може й медиків у джинси? Форма має бути. Мобілок не має бути, джинсів і кедів, торепок і косметики, бо це школа, туди йдуть вчитися а не обговорювати шмотки і інші "модні штучки". Я розумію, що все має бути в межах розумного, і фанатичні методи типу в 30-градусну спеку в піджаках ходити це занадто. Все має бути без фанатизму.

• Подобається Подобається x 13
  13. OxankaF

2 Маюнка:
    Я вас прошу, ото мене насмішили, це в якому році отаке? У нас в школі форма така: хлопці - чорні штани (любі: класичні, джинси, вельвети і ін.), сорочка і зелений піджак або жакет, дівчатка: блузочка чи сорочка і зелений сарафан чи плаття си піджачок. Ось і все...
    Мої діти не проводять більшу частину свого часу в школі, більшу частину вони проводять у сімЇ та на вулиці. І саме в сімї найчастіше формується смак, повага і інші життєві ціності. Так школа багато дає, але діти приходять туди з уже сформованими характерами і найчастіше "прносять в школу" ту поведінку, яку заклали у них батьки
    Ви хочите сказати, що якщо у школі не буде форми, в ці діти будуть по-іншому поводитись, чи то пак одіватись.
    Не скидуйте на форму ті проблеми, які носять зовсім інший характер

• Подобається Подобається x 12
  14. Sokolova

Sokolova Well-Known Member

я вчилась в такій школі, де більшість учнів були дітьми наших мєсних блатних дядьків:bazar:, тобто бізнесменів:cowboy:. Такшо в класі кожен день був показ мод і виставки нової техніки (якраз з"явились мобільні в старших класах). Майже в кожному класі було по 3-5 дітей з біднішої сім"ї, то ставлення було до них дещо іншим (ніхто на пряму не знущався, але й не дружили з ними). Тому я однозначно за форму в школах, шкода тільки, що матеріал та й сам колір не дуже:girl_mad:...

• Подобається Подобається x 4
  15. маюнка

маюнка Well-Known Member

я випускалась у 2004. після мене у моїй асоційованій школі ЮНЕСКО нічого не змінилось. низ - строго чорний, без усіляких цікавих деталей. верх - однаковий форменний піджак (не просто темнозелений, а саме шкільний - з емблемою школи).

хвала Вам і честь як дбайливій матері!:)
    а скільки дітей сидить на групах продовженого дня?.. може, у Львові це якось не так як у Києві - не знаю...

я хочу сказати, що після школи діти підуть в університети або деінде, де форми не буде - і на них чекатимуть ті самі нормальні і неминучі різниця в статках і статусі.

• Подобається Подобається x 3
  16. маюнка

маюнка Well-Known Member

підтримую Вашу думку. але... ну згадайте себе в школі. школа - це не просто і не тільки

це - чи не в першу чергу -середовище спілкування наших дітей.

17. kitka

kitka Well-Known Member

У нас мають бути штани+камізелька або штани +піджак. Сорочка або гольфик можуть бути довільного кольору. Але я таки куплю вже на кінець жовтня якісь класичні джинси без викрутасів, щоб підійшли до піджака, бо висидіти в класі при +14 градусах, поки увімкнуть опалення, буде тяжко. Загалом нововведення подобається, але була би та тканина ще якісна, а не 60-70 % синтетики. Хоча є в нас один магазин, де можна купити форму, пошиту за всіма стандартами, але вона і коштує відповідно 800 грн. Я такі гроші за неї не можу дати:girl_sad:.

• Подобається Подобається x 6
  18. OxankaF

Повторюсь ще раз, я не вірю, що дитина, крім школи нікуди не ходить.....
    А якщо вже справді нікуди не ходить, то треба таких батьків заарештовувати.....

19. OxankaF

Ну то й що.... Не треба нам таких друзів, які дружать тільки за гроші, хіба це настояща дружба. Коли я вчилась у школі, то більша половина дітей у класі одягалась краще, але зі мною дружили, а ті "багатенькі і розфуфирені з задертим носом" сиділи і плакали...

20. маюнка

маюнка Well-Known Member

хочу сказати, що створюючи тему, я мала на увазі саме ОДНАКОВУ повністю форму для усіх учнів однієї школи, яку шиють на замовлення від школи, а не купують за своїм смаком у прекрасних (без іронії) магазинах, що виставляють свою продукцію легкої промисловості для школярів.

я - так само прихильниця стриманого і охайного, наближеного за стилем до ділового, одягу в школах

• Подобається Подобається x 1