Етикет - пафосно чи природньо?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Consuelo, 21 Вересень 2009.

1. Consuelo

Consuelo Well-Known Member

не знаю, чи в цей розділ, але ось така була з коханим дискусія:
    як я розповідала у прозі і врочистості повсякдення, сьогодні вечір провела в компанії доволі поважного француза (нагадаю, пану років 50 і коло знайомств в нього від послів до всяких принцес). Був він і було нас 4ро панянок-студенток. Я зауважила таку річ - коли хоча б одна з нас вставала і йшла, а потім приходила - він вставав. Коханий каже, що це пафосно і вимахування, а я переконана, що він це робив на автоматі, тобто так навчений і вихований.
    Отже, як Ви ставитеся до подавання руки, відкривання дверей - отакої поведінки, яка була колись "по замовчуванню", а тепер стала диковинкою? Чи справді такі риси виховання вже непотрібні і смішні? Чи свідчить те, що чоловік відрив двері про приниження жінки і її слабкість, чи про те, що він хоче справити враження з корисливих цілей, чи про повагу до жінки?

• Подобається Подобається x 20
  2. DolceVita

DolceVita Well-Known Member

Відповідь: Етикет - пафосно чи природньо?

Просто вся інтелегенція виїхала з Укранїни за кородон,а основне населення змінило сільське. І той хто з такого сміється і вважає це понтами просто людина бідна духовно (ні кого конкретного не маю на увазі!).
    Це дорого і шикрно проявляти повагу до оточуючих тебе людей і особливо до жінки.
    тому як жінка істота ніжна,слабка і в той самий час на ній тримається сім'я і вона настільки сильна що може витримати муки продовження роду того самого чоловіка.

• Подобається Подобається x 5
  3. Orman

Orman Модератор-бомба

дуже позитивно.

І вставати коли жінка заходить чи виходить це не вимахування, а добре виховання.

• Подобається Подобається x 10
  4. Kasia

Kasia Well-Known Member

погоджуюся

• Подобається Подобається x 6
  5. Багіра

Багіра Well-Known Member

этикет чоловіки використовують для різних перелічених вами цілей... то вже залежить від чоловіка... я поважаю і мені подобається як поведінка з этикетом, так іноді і вільна поведінка.. залежно від обставині, настрою, оточення і тд...
    встати коли виходить жінка це природньо.. і те що ми це не зовсім розумієм, не означає, що вони вимахуються...
    можливо для когось витерти рот рукавом нормально, а ми зі своїми серветками вимахуємся:)

• Подобається Подобається x 9
  6. Un.Known

Un.Known Well-Known Member

Етикет - це НОРМАЛЬНО.

І я буду цьому вчити свого сина.

Тим не менше, у наведеному Lady AD прикладі, поведінка пана була цілком природньою. Коли ви сидите з друзями коло пива в барі, то вставання кожного разу, коли вам потрібно відійти - то вже пафос. )

І уявіть собі, добре виховані хлопці у нас є. І навіть в Стрию. )))) Декілька років тому (мої теперішні друзі) так і робили, коли я виходила з-за столу.

Тепер ми бавимось більш неформально. Але я завжди буду пам"ятати, що з цими людьми не прийдеться червоніти, потрапивши у ситуацію, коли прийдеться знати хоча б заклади етикету.

І приємно знати, що вони поводяться з жінками відповідно.

До речі, ті, що називають етикет зайвим пафосом, самі просто не знають його елементарних правил. Або ж отак себе виправдовують.

• Подобається Подобається x 8
  7. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

Мій коханий завжди подає мені руку, відкриваає двері і т. п. а ще часто цілує мене в руку. Це нормально!!!!

8. Siania

Siania Love Life

Я обожнюю коли чоловік вміє себе поводити коло жінки. Хоча коли цього забагато - набридає.
    Мій колишній завжди казав що коли чоловік відкриває двері машини жінці - то або нова машина, або нова жінка. Я не розуміла чому йому так принципово ніколи не відкривати мені дверця від авто, понести мою сумку, і т.д. Закомплексований тип:umbrage:

• Подобається Подобається x 9
  9. loreniya

loreniya Well-Known Member

є етикет так би мовити в крові - хтось тут писав "на автоматі" - то я вважаю дуже позитивна риса.
    А є "чув дзвін та не знаю де він" - руку то поцілував, а потім витерся хустинкою... Шо то було - важко зрозуміти... Враження що в тебе руки брудні... По етикету гості не обов"язково мають перезуватись в тапочки, але чого сантехнік який в бруднючих кросовках прийшов ремонтувати кран /при тому ж не безплатно.../ вважає себе моїм гостем то я вже не знаю...
    є ще простіший, щоденний етикет - до чужих на ви говорити, до підлеглих з повагою ставитись... От де вся складність!!!

• Подобається Подобається x 7
  10. Orman

Orman Модератор-бомба

звичайно, що коли компанія валяється перед телевізором і дивиться футбол, то вставати кожен раз не треба, але на те ї є вихована людина, що вона відчуває, що і коли є доречним :)

Про цілування рук: руки цілують тільки заміжнім жінкам, і це не є поцілунок - чоловік просто нахиляється до руки. Руку жінка подає так щоб кисть була нижче плечей і вище таліїї (щоб чоловік не нахилявся так, що попа вище голови :))

• Подобається Подобається x 12
  11. Sokolova

Sokolova Well-Known Member

Мій чоловік теж з ряду мужчин "поцілувати руку, відкрити двері, встати з-за столу", але в дома його такого не вчили, всі його вчинки робляться автоматом. Напевно, все ж таки це внутрішній стан людини. Культура або є, або її нема.

• Подобається Подобається x 4
  12. Consuelo

я мабуть романтик або мала жити в іншу епоху - але на мене така поведінка чоловіка справляє шалене враження!
    був колись випадок, давно, ще за війни, бабця розповідала про маму своєї коліжанки.. мабуть, наступне можна віднести в тему про вчинок чоловіка, який вразив, проте і сюди він підходить. Значить заходить вона в поїзд, а у вагоні самі солдати сидять з генералом і ніхто не піднявся. Через кілька хвилин встав генерал і уступив їй місце. Автоматично встав весь взвод, адже з них ніхто не має права сидіти, коли стоїть генерал. Отак всю дорогу усі стояли, крім тої жінки.
    Навіть зараз - заходжу в маршрутку, самі хлопи сидять... я розумію, що не стара, проте також буваю стомлена і як не як - молода жінка! чому араби чи іноземці автоматично підскакують, а наші - навіть не моргнуть? я вважаю, що тут частково вина і українського жіноцтва є... Можливо, коли чоловіка були більш свідоміші ролі жінки в їхньому житті? чи все була лише гра, диктована тодішньою модою? Чи це ознака слабкості жінки в наш час?

• Подобається Подобається x 10
  13. Oddly

Oddly Well-Known Member

я думаю, що таких речей не треба зауважувати - вони не повинні привертати зайвої уваги, а бути цілком автоматичним НОРМАЛЬНИМ проявом вихованості.
    звичайно, що у кожного випадку - свій етикет, але він повинен проявлятися, і завжди до теми
    серед моїх знайомих чоловіків різного віку є такі, що зазвичай цілують дамі руку при зустрічі, привстають, коли дама встає і т.п. а є й такі, яким ніколи цього на думку і не спаде, хоча, звичайно подадуть руку, відкриють двері - і робитимуть інші нормальні речі як прояв своє вихованості.
    але - думаю, головне, це сприймати їх такими, як вони є, цінувати конкретну поведінку кожного і не вимагати від усіх такого чи іншого шаблону поведінки тільки тому, що саме вам так подобається чи не подобається.
    це і є вихованість і не суперечить жодним правилам етикету - ні строгим, ні вільним

я думаю, що це все-таки відгомін радянського виховання, коли "усі рівні"і т.п., і коли цей заклик до рівності сприймався і пропагувався вже аж занадто буквально - жінку на трактор, на цілину і нема чого їй місце уступати - вона ж рівна з чоловіком - типовий випадок підміни понять
    за кілька поколінь це обов"язково зміниться!

14. loreniya

loreniya Well-Known Member

є ще такі "етикетчики" що умудряються руку розвернути і поцілувати зап"ястя!!! це вже досить інтимно

15. Зануда

Зануда Well-Known Member

Сумку із закупами так - нести повинен чоловік. Але, жіночки, не змушуйте ваших чоловіків нести за вами вашу сумочку. Заважає? Не треба було брати, а взяли - несіть самі. Мужчина з дамською сумочкою, то не по етикету. :) (та й смішно це, погодьтесь)
    Чоловік може потримати торебку, поки ви защіпаєте гудзики пальто, яке він вам перед тим подав і все - далі він вручає ваше вам, подає руку і пішли. :girl_curtsey:

• Подобається Подобається x 15
  16. Багіра

Багіра Well-Known Member

а я якщо подаю руку в знак етикету то просо подаю її, а мужчина вже собі нею регулює - підіймає вище талії, нище плечей.. як йому зручно по росту... а якщо коханому, то суну руку йому під сам ніс, а він тішиться, що я комедіантка:)

17. Orman

Orman Модератор-бомба

це не етикет - це людське ставлення і трохи виховання.

Етикет - це правила, які треба знати, бо часто просто інтуїції може бути замало. Наприклад куди класти серветку, якщо виходите з-за столу, але ще збирааєтесь повернутись? Чи куди ставити сумочку?

Про потискання рук - в нис це труба повна. Молоді чоловіки пхають руки першими до старших, чоловіки - до жінок. Може це всі знають, але напишу - першою руку чоловікуподає жінка, якщо хоче, а не мусить. Те що ви подаєте чоловікові руку є виявом вашої прихильності і поваги, а як немає ні першого, ні другого, а "воно" (бо переважно, то таки"воно") тягне свої граблі ... :girl_mad:

по етикету - не має права

18. Consuelo

смішно, коли з театральною.. Я по собі знаю, що з хати можу вийти з більш-менш нормальною, а після пар - вертаюсь з втричі важчою. Дуже вдячна Коханому, що йому байдуже на оточуючих і він мені помагає. Але і з Вами згідна - я без потребу сумку йому не віддаю.

Мабуть, варто й наступне питання додати - де є межа, коли на етикет не зважати? крім випадків, коли з друзями наприклад. Я вважаю, що бувають кризові ситуації, коли не те, що забуваєш про етикет, а на нього немає часу..

• Подобається Подобається x 3
  19. Orman

Orman Модератор-бомба

навіть кризові ситуації бувають різні

дивилась уривок з фільму і дуже мені сподобалась одна фраза: "невже ви думаєте, що якщо будете неввічливими, то вийде швидше?"

Часом таки виходить швидше, але в нас і з авралу на роботі можуть зробити таку прблему, ніби хтось помирає, і починають ледве не матом "стимулювати" працівників.

20. Siania

Siania Love Life

ну звичайно що він не повинен регулярно її носити))) деколи руки хочеться запхати в кишені бо холодно, а сумка спадає...прошу понести - ні, я не клоун...от такого я не розумію, що в першу чергу думає що про нього подумають люди, а не про те що мені в руки холодно.
    І не виглядає це смішно, я радію за парочку коли таке бачу, а не насміхаюсь:)

Останнє редагування: 21 Вересень 2009