Експеримент, що змінив погляди на виховання

Тема у розділі 'Діти-квіти', створена користувачем Liliyah Romanova, 29 Березень 2012.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Вже довший час пробую почати цю тему, але все якось слів бракує, аби її сформулювати. Ну, таки спробую, бо дуже цікаво почути думки інших.

Отже, вважалося колись (і далі є прихильники цієї теорії), що дитину не треба тримати на руках, що вистачить погодувати, а тоді треба покласти її в ліжечко, аби вона сама себе забавляла. Те саме із присиплянням. Виселяти дитину радили з батьківської кімнати або одразу, або в 2-місячному віці. Ну, і дозволяти виплакатися, якщо дитина починає кричати. Вона покричить і сама заспокоїться (це коли потреби типу їди та сухості, тепла задоволені).

А тут один чоловік почав проводити експерименти (доволі жорстокі) над маленькими мавпочками.
    http://www.youtube.com/watch?v=hsA5Sec6dAI
    Він відлучав манюнь від мам і тримав їх в окремих клітках. Вони могли бачити одна одну, але не мали ніякого контакту. Тоді він зробив для них "маму". Мумія, накрита теплим коциком, мала вмонтовану пляшечку. На ній малятка й живилися. тоді він вирішив розділити функції. Поставив двох "мамів", одну з пляшечкою, а другу - з коциком. Експеримент показав, що мавпочки понад 22 години на добу проводили на теплому коцику, а по їду відлучалися на дуже коротко.

Оцей експеримент і перевернув погляд на виховання дітей. Психологи почали говорити про те, яким важливим для дитини є тепло мами, дотик, відчуття її близькості.
    Проаналізувавши ж попередню теорію, дійшли висновку, що з того виховання люди отримують серйозні моральні рани, через що потім мають проблеми в дорослому житті. Відповідно до того є виділені 4 типи особистостей. Правда, кожен тип є менше або більше виражений. Нижчі описи є описами чітко виражених типів.

Перший - "незахищений". Така людина повністю непевна в своїх почуттях та почуттях інших людей. Вона боїться довіряти, боїться показувати свої почуття, живе страхом і недовірою.
    Коли мами нема поруч, дитина постійно шукає її тепла, її охоплює страх, що мама більше не повернеться, в результаті розвивається саме такий психологічний тип. Вона боїться знову довіритися мамі, бо боїться, що та знову надовго зникне.

Другий - "занепокоєний". Така людина не має певності в собі й постійно шукає в інших прийняття, похвали, гарантії, певності тощо. Вона постійно перебуває в залежності від інших, їхніх слів, думок, поглядів тощо. Лише завдяки чиїмось словам вона може вірити в себе, або ж навпаки, геть зневіритися у собі через чиєсь умисне чи ненавмисне слово.
    Коли мами нема поруч, дитина починає шукати тепло не лише в ній, а в будь-кому. Вона все життя перебуває в пошуку того тепла, яке неоотримала в дитинстві.

Третій - "відкинутий". Така людина дуже самовпевнена, самодостатня з одного боку, а з іншого, вона дуже уникає чужих почуттів, не вміє давати себе любити, не вміє показувати свої почуття, уникає їх також.
    Коли мама виходить і не повертається на дитячий крик, дитина закривається в собі й певною мірою байдужіє, штучно байдужіє. Вона ніби каже: раз я тобі не треба, то й ти мені не треба. І перестає шукати тепло.

Четвертий - "захищений". Цей тип є впевненим у собі, впевненим в інших людях. Не нав'язується нікому, не боїться любити, вміє любити себе й дозволяти іншим себе любити також. Така людина є внутрішньо збалансованою, вміє думати про інших та дбати про них.
    Цей тип є наслідком "нової теорії виховання", де дитина отримує якомога більше материнського тепла, дотиків, де дитина почувається захищеною, любленою та безпечною.

На підставі оцього поділу дуже багато психологів працюють із сімейними парами. Усе починається з наймолодшого віку, а наслідки того проявляються в моделях сім'ї, які ми створюємо. Відповідно до того виходить, що деякі чітко виражені типи не можуть ужитися разом, бо просто не вміють знайти точок перетину. А, як каже один місцевий психолог, любов - це суцільні немовлячі речі: дотик, ніжні слова й відчуття комфорту та безпеки.
    Правда, тут не лише про сімейні відносини йдеться, то все відбивається на кожних відносинах, які ми маємо з іншими людьми.

2. taniarz

taniarz Active Member

Відповідь: Експеримент, що змінив погляди на виховання

Як на мене, то дитинку треба леліяти, і побільше маминого тепла і ласка. Мені здається, що від отого покидання дитинки самою з криком, на підсвідомому рівні в діитини, навпаки, розвивається страх, агресія, боязнь і т.д. А ті ,що купаються в теплі і любові, лагідніші ,добріші, і впевненіші в собі люди виростають. Хоча на це впливає ще напевно багато факторів , як гени, характер, і подальше виховання, але все-ж-таки... Це моя така думка, стосовно цієї теми.

3. Liliyah Romanova

Власне, що вони кажуть, що характер і гени тут не грають ролі. Почуттєва рана, яку дитина виносить із дитинства, є цілковито наслідком виховання й отриманого чи недоотриманого в дитинстві. І поки людина в собі ту рану не розпізнає й не зцілить її (якщо така потреба є, звичайно), вона не зуміє будувати відносини з іншими людьми на здоровому фундаменті.

4. taniarz

taniarz Active Member

а як ви, Лілю, вважаєте??? подальше виховання, мені здається, теж велику роль відіграє, хоча не в кожному випадку.

5. Liliyah Romanova

Ну, власне я теж вважаю, що психологічні рани є виключно наслідками виховання, а не генами чи вродженими рисами характеру.
    Я в попередньому дописі помилилася, мала написати гени й характер, а написала гени й виховання. Вже виправила.

6. Зануда

Зануда Well-Known Member

Минулого літа мала на дитячому майданчику дискусію з іншою мамою на тему "спартанського виховання". Вона гордо повідомила, що навчила дитину самостійно заспокоюватися "ну бо нема чого привчати дитину до рук" і все в такому ж дусі.
    Я щиро зізналася, що вважаю такі методи садистськими. Спокійно чекати, поки твоя дитина захлинається від плачу, бо їй потрібна мама, то не є нормально. Діти виростуть швидше, ніж нам би хотілося і коли захочеш обійняти свого сина чи доньку, то невідомо чи це бажання буде взаємним, то чому ж відмовлятися від цього вже зараз? Я не знаю чи змінила вона свою думку, але задумалася над моїми словами це точно.

7. Nata

Nata Well-Known Member

Я не знаю чи можна спостерігати спокійно. Мій дядько так виховував свою доньку, часто вони приїздили до нас у гості, малу ввечері кидали в ліжечко, виключали світло, а дитя плакало, поки не засинало. Зайти до кімнати і забавити дитину заборонялося будь-кому. Мені тоді було 11 років, але той крик ріже мені душу дотепер.
    Мені своїх дітей завжди шкода. Я би так не змогла. Може я егоїстка, але я отримую від них стільки любові і тепла взамін, що тулила би безперестанку.

8. Liliyah Romanova

Ні, це не егоїзм, це турбота про дітей. Дуже природня турбота!
    Навіть дорослим потрібна ласка й тепло, а що вже про діток говорити.

9. panikvarts

panikvarts Well-Known Member

По собі скажу, що в дитинстві швидше належала до типу третього - "відкинутий". Я справді боялась показувати свої почуття і боялась тих же почуттів від інших. Не скажу, що мене не любили в сім'ї, але все це так відбувалось дистанційно, не пригадую, щоб мені часто говорили, що люблять мене, щоб обнімали, бажали добраніч. Все якось формально. Ніяких дотиків, обіймів. І це не могло не позначитись на мені тепер. Ніхто зі сім'ї не навчив мене турбуватись про когось просто так; тепер при зустрічі з батьками я ніколи їх не обнімаю і не цілую, мені некомфортно сказати, що я їх люблю (якось стидно чи як?), просто зателефонувати і спитати як справи. У нас немає близькості. Я з тим змирилася.
    На щастя, згодом в підлітковому віці "вулиця" і приклади чужих родин дали мені зрозуміти, що так не повинно бути і так неправильно. Зараз в своїй сім'ї стараюсь робити все, аби дитина отримувала любов, тепло, дотик постійно, аби вона не почувалась покинутою. Якщо в сім'ї панує любов і повага, якщо в сім'ї турбуються одне про одного, то в такому середовищі і дитина хороша виросте і проблем не буде.

10. Зануда

Зануда Well-Known Member

Я ще забула дописати, що поруч з нами під час тієї розмови стояла інша мама, яка дитину з рук не випускала :) - така собі повна протилежність. Вона мені пізніше розповіла, що її друзі після такого "антиручного" виховання не вилазять з дитиною від психологів та невропатологів. От так.
    П.С. Не уявляю, як то не взяти дитину на руки і не притулити, коли то малятко таке від тебе залежне, так любить тебе і потребує. Нашим дітям не потрібні більшість речей, якими ми їх оточуємо, бо вважаємо, що так треба - нашим дітям потрібні ми самі. Навіть моїх донечок хочеться ще на ручки взяти, хоч вже не двигну :) і їм хочеться, щоб їх притулили, погладили.

11. Нут

Нут New Member

в американській версії тб шоу суперняня є описаний момент, як привчити дитину спати саму. Там йшлось про сім"ю з кількома дітьми, в якій дворічна дитина ніяк не хотіла спати окремо і це заважало батькам елементарно відпочити. Суперняня порадила таку технологію: сісти біля дитячого ліжка на підлогу і не підходити до дитини і не повертатись в жодному разі, сидіти, дивлячись на вихід. Перший раз дитина вечещала десь годину що вона вмирає і плаче, другий раз менше, врешті малюк засинав швидко і не просинався серед ночі взагалі. Потім батько спробував цю техніку, але замість того, щоб сидіти на місці, повз помалу до дверей і в результаті те засинання тривало більше години і абсолютно не було спокійного сну вночі. Суперняня прокоментувала це так, що малюк бачить, що мама сидить на одному місці, що вона присутня і він не один і врешті заспокоюється і спить, відчуваючи, що мама і далі сидить (хоч вона давно вже пішла спати), а коли батько рухався до виходу, то малюк не мав впевненості, що хтось далі біля нього є і це змушувало його весь час знову і знову прокидатись і перевіряти.
    як на мене, метод непоганий, бо батьки є не тільки мамою і татом, але і чоловіком і жінкою з відповідними потребами хоча б просто виспатись.

12. nattsol

nattsol Well-Known Member

мені це нагадало, як моя доня перші кілька місяців була дуже неспокійна, заспокоювалась не від циці, а від того, що я її носила-колисала і щось розповідала, наспівувала. мама мені тоді ще дорікала, що тим привчанням до рук я лише гірше роблю, бо як так за першим писком хапати дитину і тулити до себе, потім вона буде тим користуватись (мовляв, будуть ще істерики з качанням по підлозі).
    зараз дивлюсь на свою доцьку і бачу, що вона дуже весела, активна, тягнеться до спілкування з іншими, пізнає світ широко розплющеними оченятами, час від часу оглядаючись на мою реакцію; коротше кажучи, всім виглядом показує, що вона задоволена життям :)

13. pchilka

pchilka Member

Аналогічна ситуація, тому свою дитину стараюся виховувати зовсім по-іншому, багато пещу, обнімаю, цілую, відразу заспокоюю коли плаче, може навіть забагато дозволяю. Часто навіть чую від своїх батьків, що так робити не треба. А ще цікаву інфу психологів прочитала про те, що до 1,5-чного віку дитини найбільшу роль відіграє мама, і поведінка матері, її любов, ласка чи навпаки строге виховання вже в той час формують особистість в майбутньому. Кажуть, батьки намагаються дати дитині того, чого самі колись недоотримали...

14. Liliyah Romanova

Взагалі-то до 3-річного. 1,5 - то вони щось суттєво применшили. Тільки у 8 місяців дитина розуміє, що вона є окремою від мами особою.
    Гм... Є ще один експеримент. Називається експеримент "нерухомого обличчя".
    Переглядайте ролик із другої хвилини.
    http://www.youtube.com/watch?v=cHbGxFNacO4
    Я щось важко уявляю, яким чином має хтось із батьків сидіти й дивитися на вихід. І емоцій не проявляти?? На дитину не дивитися? :dntknw: То ж також відбувається емоційний розрив!

15. Нут

Нут New Member

я так зрозуміла, що ніяк не реагувати то є дуже важливо. Я не пам"ятаю, чи спочатку треба було поцілувати дитину чи ні, але треба було точно сказати, що зараз час спати. потім сидіти біля ліжечка, але все ж направленим бути на вихід. Не знаю що гірше: чи емоційний розрив з дитиною, чи емоційне виснаження мами, яка кожну ніч носить дитину на руках або спить з дитиною, від чого страждає і тато також. Я також не пам"ятаю, скільки саме дитині, але те, що він вже ходив і міг проговорити "mommy I'm crying, mommy i'm dying" то це вже досить велика дитина і крім нього мама має ще дітей, які також потребують уваги і сил. Тут вже йдеться не про емоційний контакт, а про те, що дитина мамою маніпулює і насправді може спати окремо, але не хоче. Все було би добре, якби це не заважало відпочити. Ну але і мама з татом живі люди і мають право мати не тільки емоційний контакт з дитиною, але й право побути самі повноцінним подружжям.

---------- Додано в 00:48 ---------- Попередній допис був написаний в 00:46 ----------

http://www.youtube.com/watch?v=NguW2qS3L1Q&feature=relmfu
    ось воно

16. Liliyah Romanova

Тоді це звірство й нічим не відрізняється від жорстоких методів "покласти й нехай кричить" і "не привчати до рук".
    Емоційний розрив із дитиною - це найгірше.
    Якщо дитина раптом заважає батькам бути повноцінним подружжям, значить щось вони у власному підході пропустили, а на дитину спихають.
    Дитина багато до чого звикне, але щоби полагодити ту шкоду, якої завдадуть через отакі методи, доведеться потратити дуже багато часу й зусиль.

17. Мар'яся

Мар'яся Moderator Команда форуму

маю чомусь таку підозру, що в такому віці дитина маніпулювати в дорослому розумінні ще не вміє. І якщо чомусь не хоче, значить, тому є причина. Чомусь в описаному вами прикладі беруться до уваги лише потреби мами, потреби дитини відкидаються в сторону. Які наслідки для дитини може мати таке насильне приучування спати окремо?

Мені здається, що якщо мама розуміє причини поведінки своєї дитини, то адекватніше реагує на такі прояви її потреб.
    Плюс сприйняття дитини як зайвої, як перешкоди подружжю не сприймаю.

18. Liliyah Romanova

То типово для американських психологів старої закалки. Я натрапляла на сайти з цілковито протилежними порадами. Одні власне за цим експериментом, про який я написала в першому дописі, а інші - жорстокі й холодні. Дитина - як песик, якого треба привчати до всього у відповідному часі, бо інакше батькам, а особливо працюючій мамі буде дуже зле. Виховання "цвяшків системи". (((

Ми Дарка відселили у 2 роки в окрему кімнату, бо в нас була не спальня, а вітальня. Завжди були гості, часом засиджувалися допізна, дитина мордувалася. Ну і комп гудів ночами, бо або хтось працював на ньому, або бавився.
    Але відселяли ми його зовсім не такими методами. Сиділи й книжку читали, поки не засинав. Як засинав, то я ще під дверима в коридорі стояла хвилин 5. І якби раптом прокинувся й кликав, я верталася до нього й сиділа гладила по голові або по спині. Рано ми забирали його до себе й кілька годин ми ще досипали разом. Пізніше він сам почав до нас приходити. Але в нас не було ГВ з 7 місяців. Якби було ГВ, про відселення би навіть мова не йшла.

19. Liliyah Romanova

Переглянула я ту програму. Люди, то звірство вищої міри!
    Щоби дитина плакала 33 хвилини й кликала маму, аж поки не відключиться?
    Я би такої допомоги в житті не хотіла. Замість того, щоби подивитися в корінь проблеми, що жінці просто треба трохи інакше поводитися, трохи інакше присипляти дитину, не пробувати постійно лишити дитину саму в кімнаті, як вони робили щовечора, вони кинули дитину в таку прірву. Просто маразм! Дитина, яка постійно спить з батьками, ніколи в житті би не створювала проблем зі сном. А дитина, яку постійно пробують відселити, щовечора, звичайно ж буде захищатися, бо вона вже чується загроженою й боїться бути покинутою. І якщо ті батьки виснажені, то нічиєї вини, окрім їхньої власної, в тому нема. У мене глибокий шок після перегляду!

20. nattsol

nattsol Well-Known Member

я не можу нормально спати, якщо чоловік затримується на роботі на цілу ніч - я ним теж маніпулюю? адже я можу спати без нього, але не хочу :)
    знаєте, є така передача по mtv, Хати. там доволі часто герої передачі, заходячи до спальні, кажуть: "а ось тут дива не відбуваються, бо наші діти сплять з нами, лишаючи нам от стілечки місця", - а потім додають щось на зразок: "дива трапляються в інших місцях. наприклад, для чого ще вдома потрібен ліфт?" :)
    чесно, мені щось не схоже, що це нещасливі сім'ї чи неповноцінні подружжя.
    про себе можу сказати, що мені з чоловіком теж ніц не заважає.