Дослідження Біблії "на дому"

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 8 Червень 2009.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Мені цікаво, що мається на увазі, коли кажуть "я сам/сама дослідив/ла Біблію". Це читання тексту й пряме сприймання написаного чи щось більше?
    Наскільки компетентним є таке дослідження, якщо воно проводиться без жодних посібників та інших книг?
    Який результат воно дає? І чи варто таким узагалі займатися чи вважати це "останньою інстанцією"?

2. Adriasia

Adriasia Well-Known Member

Відповідь: Дослідження Біблії "на дому"

Це вже хто як і з якою метою читає. Хтось може читати Біблію, як хцдожню літературу, а хтось як Послання від Бога. То вже потреби і бачення читача. Коли я почала читати і дсліджувати Біблію то спершу читала, щоб ознайомитися зі змістом, другий раз, щоб бодай щось зрозуміти, третій раз я вже просто відкривала будь-де і починала читати і одбумувати прочитане. Скільки разів я прочитала Біблію після третього разу я не знаю, бо постійно читаю , досліджую і обдумую щось нове (декілька раз одне і теж саме)
    В першу чергу це суб*єктивне дослідження. І ще я вважаю, що якщо дляпрочитання Біблії були би потрібні якісь "посібники" та "інші книги" то були б додатки також "натхнені Богом і корисні до читання, до навчання...". Але Біблія - це самодостатня книжка (як книжка) і цілком дописана як Лист Батька до дітей.
    особисто я отримала багато. Я дізналася багато цікавого. Богато такого про що не говорять у церквіі багато з того про шо в церкві говорять виявилося лише словами які хтось собі вигадав і вирішив шо так має бути і шо всі в то мають вірити. Багато церковних доктрин і традицій я піддала сумніву і після тривалих досліджень все таки зробила свої висновки.
    Я вважаю що кожна людина яка вважає себе християнином має досліджувати Святе Письмо, інакше те що він називається Християнином те саме що учень називається учнем не знаючи шо таке школа.
    Це не буде суб*єктивна інстанція. Істина народжується в діалозі, а не власноінстанційних баченнях.

• Подобається Подобається x 3
  3. Liliyah Romanova

На чому полягає "дослідження"? Із вашого допису зрозуміло, що читаєте. А досліджуєте як і що? На чому це полягає?

І де ви бачите діялог, якщо читаєте самі? То ж так чи інакше ваше особисте й тільки.

4. Ольга

Ольга Well-Known Member

це щось нагадує мою сьогоднішню розмову - одна знайома вирішила не водити дітей до Причастя, бо вони не свідомі ще. То нічого, що в нас заохочують, щоб діти до віку першої сповіді причащалися. Вона собі інше вирішила, так собі дослідила сама...

Раніше читали Біблію з одним священником у малому товаристві, відразу отець пояснював деталі, значення деяких слів, чому саме це слово,а не інше і тд. І вже аж тоді, коли ми зрозуміли всі деталі могли зробити для себе висновок - про що йде мова в цьому уривку...Після читання виникає стільки запитань, що ми самі собі можемо хіба придумати якусь відповідь, а фантазія буває такою буйною, що так і до секти можна було дорости.

• Подобається Подобається x 4
  5. Adriasia

Лілю, а тут у нас що? не діалог? З мамою говорю, з одним товаришом... з тими людьми, які також досліджують.
    Я досліджую також шляхом пошуку історичних даних і звіряння іх з біблійними. Також мені було цікво звідкіля церква має ті чи інакші звичаї і я почала шукати відповідь у БІблії, не знайшовши - у міфології і там її знайшла. Я не вважаю шо моя думка то є єдиновірна думка. Абсолютно! Бо моя ціль пошук відповіді, а не її знахолджерння і утвердження як єдиновірної. Поки я шукаю відповідь я дізнаюся дуже багато цікавих фактів та даних. Для прикладу я знаю звідки виникла теорія про Трійцю і знаю шо її нема. І того не хтось мені сказав, а я сама ше в дванадцять років зрозуміла. Я сумніваюся над тим чи є пекло саме таким з сковорідками, вічним вогнем і вічними муками. Мені цікаво, що стається з людиною після смерті (ще так і не знаю, бо ще шукаю). Мені цікаво чому Господь який створив ВСІХ людей і ВСІ люди створені за його подобою обрав собі лише Ізраїльський народ, а всіх решти цурався і воював лише за Свій народ? Бог ж добрий і милостивий.
    І ще одне чому я спершу почала читати сама. Бо я не хотіла читати з думкою чиєгось вантажу, не хотіла чиїхось роз*яснень! Що є так чи інакше. Я просто почала неупереджено і незнаючи нічого.

6. Liliyah Romanova

Адріясю, а скількома мовами ви Біблію читаєте? Ну, раз досліджуєте, то мали би порівнювати різні переклади.

А я собі купила книгу пояснення до Старого Завіту. Почитала трохи й зрозуміла, що досліджувати Біблію самим її читанням - це самообман. Це ж треба тодішню історію та культуру знати, принаймні. Там стільки нюансів цікавих. Те саме з Новим Завітом. Як-не-як Біблія писана в певному часі, через людей з обмеженим часом розумінням багатьох речей, що також відбивається у написаному.
    Чого вартувало пояснення щодо зміни імені Аврамові!..
    Ну, та й багато чого. От тому мені й цікаво, як можна дослідити, не читаючи правдивих дослідників?

Адріясю, до вас одне зауваження. Ваш антиклерикалізм не конче на кожній гілці анонсувати, можна й без того спілкуватися. Якщо можливо, звичайно. Так би було цікавіше, без агресивних ноток. :)

А пекло зі сковорідками, ангели з крилами... Ну, ви насмішили...
    А Старий Завіт описує Землю якою? А світ, а уклад світу? ;)

Так, важливий нюанс. Людина створена на образ І подобу. І подобу вона втратила, коли згрішила й була вигнана з раю.

А взагалі цікаво буде тут про різні нюансики поговорити. Тому би я хотіла не мішати сюди антиклерикалізм.

А про Трійцю в деяких перекладах Біблії сказано, хіба ні? ;)

7. Зануда

Зануда Well-Known Member

Adriasia
    О! То у вас ціле наукове довариство! :) ;)
    Adriasia
    Це було зроблено до вас. Не обов"язково знову і знову винаходити колесо - можна скористатись вже існуючим. Нічого поганого у тому не буде, а користі може принести значно більше.

• Подобається Подобається x 2
  8. Liliyah Romanova

Кому цікаво. Ось тут зображено те, як уявляли світ старозавітні автори.

9. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Особисто для мене це є не пряме читання тексту - це щось більше, і набагато більше..., то як їжа для мого духа і віри!!!!
    Дух Святий є моїм наставником і вчителем у цьому:
    Утішитель же, Дух Святий, що Його Отець пошле в
    Ім'я Моє, Той навчить вас усього... Iван.14:26

Звичайно, що я читаю крім Біблії різні інші кижки, проповіді слухаю..., але основним для мене є особисте щоденне читання Слова.

• Подобається Подобається x 1
  10. Ука

Ука Добрий волонтер із поганими нервами

Власне, оце "дослідження на дому" у мене часто викликає посмішку. Адже дослідження тексту, а ще й такого, з такою історією, вимагає дуже грунтовних знань. Люди дисертації захищали на основі лише маленьких розділів, а ми беремося зі своєю нехай і вищою (далеко не завжди!) освітою досліджувати.
    ІМХО, тут просто некоректно вжите слово. Тоді вже кажіть: читати, роздумувати, аналізувати врешті решт...
    А дослідження Біблії має таку кількість складових, що користуючись лише нашим багажем і дискусіями з друзями нічого не дослідиш. Якщо, звісно, не користати з накопичених знань. Адже це надзвичайна праця текстологів, археологів, знавців мов (і не тільки грецької!), знавців культури різних періодів і народів.

11. L e v k o

І шо Ви пропонуєте робити людині котра дуже хоче знати Бога, але закінчила тільки, наприклад, школу, котра не має можливості здобувати теологічну освіту, захищати дисертації...- склад розуму не дозволяє...?

12. Ольга

Ольга Well-Known Member

Біблійних шкіл, наук і семінарів при кожній церкві тепер проводять достатньо багато. Долучіться до такого товариства, L e v k o.

13. Adriasia

Абсолютна вірність у словах. Щоб розуміти деякі нюанси знання історії дійсно необхідне. Але в основному Біблія написана простими словами (будь вона писана в наші часи то її тра би було певно зі словником різної термінології читати) і для всі людей. Хто захоче прочитати, дослідити, зрозуміти і хто того молитиме і проситиме той те і матиме. За буденними клопотами, хатніми обов*язками, роботами іт.д. багато людей просто позбавлені можливості досліджувати Біблію. І тому так багато просто ходит до церкви і думає шо того Богу має хватити, тому багато навіть дома Біблії не мають.
    Десь в Ісаї чи Псалмах (зараз довго шукати, трапиться на вочі то процитую, бо гет забула де точно написано) то пише жи Земля кругла і ся крутит.... Ну з того шо прочитала я то таке написано. А самі люди в різні часи мали різне уявлення.

А хто саме є "правдивими дослідниками"? Як вони вирізняються з поміж інших.Я прочитала багато наукових праць і можу сказати шо нічого нового окрім "розжовування" мало не кожної букви не зовиділа. При чому розжовування було суб*єктивним. Якщо люди з ним погоджувалися то воно набуло об*єктивності і люди починали у те вірити і самі вже не вдаватися до думання та дослідження, бо це вже зроблено.
    Так багато хто чого робив до мене. Згідна. Але кожна людина має свою думку, своє розуміння і свої бачення. Я не їду на розкопки і не вчу латинь (хоча хотіла би), не замаюся таким глибоким дослідженням якби хотіла, бо інакше нічого окрім цього би не могла робити і то би було моєю роботою. Але я читаю і досліджую в міру своїх можливостей.
    Кожне речення можна перекрути і пояснити на свій лад. саме тому тра читати і дивитися вкомплексі. Контекст є дуже важливим.

14. Оля

Оля Well-Known Member

Моя думка. І до церкви треба ходити і там слухати Боже Слово і Біблію самому вдома читати. :) Як є можливість, то ще й Біблійні коледжі відвідувати.
    Але Біблію не читати просто, аби читати, а перед кожним читанням молитися, щоби Бог Духом Святим відкривав прочитане. Як так поступаю, то Бог такі ГЛИБИНИ відкриває, що ой-йо-йой! А наніч в ліжку, як читаю, то хіба, щоби поскоріше заснути. В нас такий вже жарт побутує серед віруючих - хочеш скоріше заснути, то читай Біблію! :)
    А ще в нас в церкві щосереди проводиться розбір Слова Божого. А я все роблю в середу на роботі. :sad: Хоча цієї неділі дала собі слово, що поставлю когось робити і таки мушу себе перебороти, щоби знаходити час ходити на розбір. Бо то буде і для збудови і для благословіння. А одної неділі мало для душі присвячувати.

Останнє редагування: 9 Червень 2009
    • Подобається Подобається x 6
  15. Liliyah Romanova

Не вивищуватися й не називативатися дослідниками Біблії. :girl_bye2: Бо це не дослідження, це приватне роздумування. Ука тут правильно каже.
    А дослідники домашні... ой, як каже моя свекруха - не такі ще мудрі були. Гріх гордості - то річ підступна. Зациклиться людина на своєму розумові й усе - гудбай розсудливість. :girl_crazy: Звідти й вивищення над іншими береться, якщо собі забагато приписати.

16. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

У нас в церкві є науки Святого Письма, тай отець в церкві щоразу на Проповіді читає нам уривки з Біблії а тоді пояснює і показує як кожне слово нас вчить щось цікаве і дуже важливе, незважаючи на таку давність цієї книги.

Я вважаю що читати Біблію вдома і обговорювати те що прочитав з іншими є важливо. Але мені набагато цікавіше і зрозуміліше було перечитувати Біблію після того як взяла клас релігії в коледжі. Було дуже цікаво. А ще у Біблії є дуже багато символіки. Дуже люблю слухати передачу одного Бруклінського равіна. Я від нього просто в захваті.

Так до чого я? А до того що повністю погоджуюсь з Олею.

17. L e v k o

Отже, якщо я до прикладу прочитаю якесь місце з Нового Заповіту і захочу подивитися хто і де ці слова сказав у Старому Заповіті, то я уже впав у гріх гордості і гріх вивищення?:xaxa:
    Чи що Ви маєте на увазі під дослідженням Біблії?
    Поясніть, будь-ласка, чим відрізняється "приватне роздумування" від "дослідження"?

18. Ука

А що Ви робите, коли хочете їхати ровером? Невже винаходите колесо, ланцюг, передачі? Чи користаєте з того, що хтось уже винайшов до Вас?

Для простішого сприйняття є семінари, навчальні заняття, підручники. Для глибшого - ті ж наукові праці.

Зрештою, ті ж "домашні дослідники", часто того не усвідомлюючи вже користають з отих праць, що були до них. Не думаєте ж Ви, що НЗ прийшов до нас у вигляді зошита, де все отак і було написано, як у Вас в Біблії, тілько грецькою? Хто займався відбором і укладанням текстів? Хто визначав, котрий з 10 варіантів 5ти різних перекладів однієї глави правильний? Хто визначав, що включати до НЗ, а що віднести до апокрифів? Цим всім займалися науковці впродовж багатьоїх століть. В тому числі такі ненависні вам католики. Так що, якщо Ви думаєте, що досліджуєте неупереджено, "власним розумом", не спираючись ні на чий досвід, то дуууже сильно помиляєтеся.

Та й до розуміння багатьох моментів доцільно таки користати з чужих знань. Для прикладу, не знаючи історії, не знаючи політичної в тому числі підкилимної ситуації в Юдеї часів Христа, годі осягнути вчинки Пилата, його спробу помилувати Христа на Пасху і "вмивання рук".

19. L e v k o

Сідаю на ровер та й їду...
    Так і зі Словом Божим- беру читаю і застосовую на практиці, те що було відібрано, укладено давним давно...
    Все це добре, але простій людині не дуже то цікаво "хто займався відбором і укладанням текстів", "хто визначав, котрий з 10 варіантів 5ти різних перекладів однієї глави правильний", чи політичну ситуацію в Юдеї за часів Христа...
    Їй серед цього жорстокого життя важливіше почути слова любові від свого Творця, слова втішення і заспокоєння від Нього...

Так як Ви кажете я не думаю, тому що не досліджую "власним розумом", і завжди спираюся на чужий досвід...

Думаю, у Вас якесь упереджене ставлення до мене, бо звинувачуєте в тому про що я не говорив і про що я не думаю...

20. Ука

ці слова - до "дослідників". Ви ж наче на роль дослідника не претендуєте:
    Інша річ, чи Ви впевнені, що не маючи отих додаткових знань, правильно розумієте і застосовуєте? Часом таки користно почути коментарі людей, що досліджували науково.