Чи впливає черговість народження дітей в сім"ї на їх особистість? Чи змінюється поведінка батьків в сім"ї з появою наступної дитини? ---------- Додано в 17:35 ---------- Попередній допис був написаний в 17:16 ---------- коли дивлюсь на багатодітні сім"ї, то складається враження, що старша дитина більш відповідальна, розумніша і подальшому в житті більш успішна. Проте меньші - більш комунікабельні, хоча "програють" в інтелекті. Хоча, за моїм спостереженням, чим більша різниця у віці між дітьми - тим меньше спостерігається відрив в інтелекті старшої дитини від молодшої. Тоді, навпаки, молодша - черпає знання і від батьків, і від старших братів-сестер.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші Я також маю багато спостережень на цю тему. З молодшими дітьми батьки переважно більш розслаблені, виховання вже "по протореним тропам" і через це молодші діти менш відповідальні, легковажніші, менш сконцентровані і менш вдумливі,розсудливі. За них багато речей робилося старшими братами чи сетрами, батьками. Але в старших дітях помічаю інші недоліки виховання: вони більш меркантильні, зверхні, самозакохані, вважають себе "старшими" в будь-якому колективі "по умолчанию". Звичайно життя вносить свої корективи і все незавжди так однобоко. Бувають різні сім'ї, інші випадки. Це лише мої спостереження на даний момент.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші у мене троє діток: старшому 11 рік, середньому- 2,5 роки, найменшенькій - 6 місяців. Старший до появи другої дитини був трохи егоїстичним, а зараз, навпаки, став більш привітним, "людяним". Менший синочок, коли родилась донечка, трохи ревнував, але ми намагались не обділяти його увагою (при цьому не забувати про страшого сина). І ось вже півроку у нас троє. Спочатку було важко (не знала, як дати собы раду, щоб жодна з дітей не почувались обділеними), але наразі налагодилось: старший сам намагається допомогти та бавиться з меншими (без "заставлянь" з нашого боку, а менший бере з нього приклад та нерідко всі троє разом бавляться та не віриться, що вони такі різні. Мені здається, що дітям треба давати трохи більше вільного простору для дій, тоді вони самі роблять висновок, що правильно і як краще. Але за ними всеодно треба слідкувати, щоб в потрібний момент допомогти, а не виправити.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші На рахунок інтелекту дуже непогоджуюсь бо маю наглядний приклад протилежного, не те що мій син дурень, ні навпаки дуже кмітливий і розумний але наступні діти є не менш здібні, якщо не більше правда в інших галузях. Син - музикант, наступна- художниця, наступна - гімнастка/танцюристка і чудово читає а найменше має абсолютний слух. Хоча його в неї ніхто не розвиває, за браком часу але задатки є. Муза не спочила на моїх дітях. Може на внуках спочине.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші В мене середульша найвідповідальніша. Старша - мрійниця і розхлябана. Думаю, тут не черговість, а гени - в обох чітко видно, в кого з родини вдалися. А от на що треба звернути увагу, то це на "синдром середньої дитини". Дитина, котра була наймолодшою, і раптом перрестає нею бути - це стрес, і момент, котрий не можна пропустити. А ми з Риською пропустили, тепер вигрібаємо. Вже майже-майже вигребли З народженням найменшої дитини, середульшій дитині треба приділити чи не найбільше уваги.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші Я молодша. На 8 років. Батьки по різному до нас відносились - від сестри вимагалось, щоб мене припильнувала і у неї з часом розвинувся комплекс "матусі", але з віком це минуло, але при тому я не є розхлябана і безвідповідальна, маю з відзнакою закінчений універ, добре вчилась. Моя сестра зірок з неба у навчанні не хапала, але зате вона талановитий художник. Гени. Я з Укою згідна у цьому плані. Мої діти також дуже різні - старша: Вона розумна дівчинка, але на таких "дрібницях"типу, що їли в садку-школі, яке д/з задали, вона не зациклюється. Аня ж у нас дуже прискіплива до деталей, любит вникати, діставати, задавати питання (10-20 разів ті самі, щоб переконатись і звірити відповіді ) Розкажіть мені про це детальніше, прошу, бо не хочеться спровокувати таку ситуацію у своїх дітей. Мені здавалося, що раз їх вже є двоє, то з появою ще одного члена сім"ї ніхто з них особливо не постраждає. А ви змусили мене задуматись.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші ой, я про це можу багато балакати (можете розцінювати, як пропозицію на каву ), а от писати - рука втомиться. Якщо коротко - дитина була наймолодшою і мала до себе максимум уваги. А тут з'являєтьс хтось. хто забирає увагу і батьків, і всіх оточуючих. Всі тішаться досягненнями малюка, а на досягнення старших вже не зважають. Старша то вже адаптувалася, а от середульша... В нас то вилилося в тте, що Риська почала всіма силлами на кожному кроці привертати до себе увагу - стала страшною балаболкою. кожну найдрібнішу поддію розвивала у вселенську і т.д. При чому спершу це було якось непомітно, а от буквально останні два місяці набуло неймовірних масштабів. Вигрібали разом з вчителькою в школі, за що їй велика дяка. Як запобігти? Просто з появою малюка не забути про старших. Знайти час (а інколи це складно, і старші це наче розуміють, і, що головне - демонструють це розуміння) щоб посллухати про події в школі, піти кудись з ними, провести хай 15 хвилин в день але тільки зі старшою дитиною, без годувань, колисань і т.д. Тобто поради стандартні, просто з трьома дітьми це зробити важче, і не так помічається, коли назріває проблема.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші А у мене дійсно так,мої доні дуже різні за характерами і дійсно ми якось до старшої були більш вимогливіші,вона в нас дуже активістка,самостійна розумничка,вперта.А в молодшої більш мякий характер,любить ласку,така маленька киця.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші між першими трьома 14 місяців, а остання то вже 4 роки між нею і Юліаною. ---------- Додано в 23:04 ---------- Попередній допис був написаний в 23:00 ---------- Погоджуюсь на всі 100. Ми також пропустили той момент з Юліаною і у неї розвинувся комплекс-страх перед новими людьми. Плюс, вона раптом незрозуміло чому(для неї самої) з найчемнішої маленької Юліани стала найгіршою. І вона справді так і поводилась до певного часу поки я і мій чоловік не почали їй приділяти більше уваги ніж до того. Вона дуже змінилась в кращу сторону. ну чисто як про нашу Юліану писане. Вона також дуже багато говорила де треба і не треба, вчителька мене просила щоб я якось з нею поговорила що то перешкаджає... і ми домовились, що вчителька буде займати Юліану читанням. Допомогло. А вдома допомагає увага тата, це просто як бальзам на душу.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші Це ивсе знаю, намагаюсь так і робити. але деколи виникає варження, що тою своєю увагою до старшої, я обділяю увагою меншу. Тобто навіть не пів на пів виходить, а старшій деколи й більше уваги. Тому аж шкода меншу доцю, яка не має можливості відчути 100% мамину і татову любо і увагу, так як в свій час старша відчувала. Чи то тільки мені так здається, а меншій і так нормально? Бо як тільки менше приділяю увагу Юлі, то вона ревнує, зачіпає сестричку, ми через то сваримось і т.д. Тому поки не бачу іншого виходу, ніж проявляти побільше уваги старшій, але боюсь, щоб не виникало в меншої відчуття (може не зараз, пізніше), що її менше люблять, що нею менше цікавляться.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші знову ж, мій досвід не універсальний. Але в мене враження, що брак любові від мами і тата меншим компенсують старші діти. Особливо, як трохи підростають.
Відповідь: Діти: старші, середні, молодші Може, клуб "Три і більше" створити? В мене між Юлею і Ликерою 9 років, не дивлячись на досить велику різницю у віці дівчата дружать - Юля Луцку довго випрошувала. Обидві спокійні, з Юлькою я фактично так і не дізналась, що таке перехідний вік, але Юля прискіпливо вибирає найближче оточення, а Луцка (поки що) знайде прихильників усюди. Середульша вчиться багато чому від старшої і хвалиться нею. Обидві відмінниці і обидві книгомолки. Це все я пишу до того, що вважаю, що Луцка наслідує сестру в чомусь. Різниця є в тому, що Луцка більше за собою слідкує вже зараз. А коли була маленька, вміла дивитись на вас таким серйознис і знаючим поглядом, аж мурашки бігали по шкірі. Мартин молодший від Юлі на 13 років. Він досягає свого яким завгодно шляхом - жалістю, лестощами, погрозами і насупленими бровами. Ніяких потрясінь у дітей з приводу їхнього "старшинства" я не помітила ніколи. Крім того, що Юлі приходилось прибирати іграшки за Ликерою, а Ликері за Мартином.