Чи можуть батьки дати дітям віру?

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 11 Квітень 2013.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

Є багато прикладів, коли в батьків, які все життя прожили з Богом та за Божими законами, діти стають атеїстами або агностиками.

Знайомий священик має троє дітей. Один син атеїст, один агностик, а один - глибоко віруючий як і його батько.

І ще знаю жінку, котра для багатьох є духовною мамою, за багатьох молиться, проводить лекції, пише духовні книги, а коли її хвалять, яких вона виховала синів і яких чудових має внуків, то вона відповідає, що то все Матір Божа, бо до неї вона молилася, аби та захистила її дітей та ними опікувалася, коли мама не може. І з тих дітей один зовсім не признає ні Бога, ні Церкви.

То що можуть батьки зробити, аби діти пізнали Бога й не відвернулися від нього в дорослому віці? Чи можуть батьки дати дітям віру? І чи повинні? Чи вчити їх, чи нічого не вчити, нехай діти підростуть і самі вирішать, що їм треба?

2. Oddly

Oddly Well-Known Member

Відповідь: Чи можуть батьки дати дітям віру?

Дати дітям вибір (як і видно з тих прикладів, що ви навели)

3. Liliyah Romanova

А що значить "дати вибір"? І в якому віці його давати?

4. Маруся-мама

Маруся-мама Нєправільная пчєла! Собіраю нєправільний мьод!

Мені так ся видає, що батьки повинні виховувати дітей в любові до Бога і розповідати про нього. Проте, батьки не відповідають за вибір дитини. Бо є така річ, яку нам дано, і вона називається вільний вибір. Я сама обираю чи відкрити своє серце для Бога, чи закрити його назавжди і плекати своє я.

Я росла в часи коли церква була в підпіллі. Мене батьки виховували в "страсі Божому", заставляли молитись, мама особливо тиснула щодо слухання Служби що-неділі, походів до церкви (коли вже вона була), не їдження м’яса в п’ятниці, перевиховання чоловіка, ітд, ітп. Віри мені мої батьки не дали. Віра то був мій вільний вибір. Батьки мене навчили традицій, але Бога я шукала сама, бо Він мені був потрібен. Я задавала багато запитань, які дратували батьків, тож я пішла шукати відповіді на них де інде. І знайшла, і поглибилась в своїй вірі.

5. Oddly

Oddly Well-Known Member

В ідеалі - не нав"язувати настирливо своїх поглядів з одним аргументом "бо так треба". І якщо батьки дійсно хочуть
    , то тільки своїм прикладом можуть навчити/залучити (як і у всьому іншому, не тільки в релігійних пиатннях).

Хоча комусь краще даються детальні роз"яснення, аби до чогось пристати, а комусь безапеляційні накази. То таке.

6. Маруся-мама

Мені здається, ну принаймі я бачу по своїх дітях, що в певному віці діти проявляють інтерес до тих речей які їх вчать батьки. Починають задавати запитання, і тут дуже важливо щоб батьки пояснювали дитині все в любові.
    Ну скажімо, я бачу, що мій Данило з 7-ми річного віку показував зацікавлення в вивченні релігії, бо у нього склад розуму такий - науковий. Он він і читає Біблію, любить уроки релігії, і так далі. ПРОТЕ!!! Ця вся його цікависть не гарантує, що у нього буде глибока віра в Бога. Так може статись, що моя Андріана яка не хоче стояти чемно в церкві, постійно крутиться або сидить собі на кріслі тихонько, буде мати сильнішу віру.

Навчити традицій я можу, розповісти про релігію можна, але віру дати це не моя привілегія. Я таки вірю, що це вільний вибір дитини і робота Святого Духа.

PS. Вибачаюсь, за каламбур.

Вибачайте, але я не бачила де безапеляційні накази принесли бажані плоди, без знищення душі.

7. Just me

Just me Member

Ну, це ще не кінець. Все так не буде, якщо цей священик вірить і просить Бога за своїх дітей.

• Погоджуюся Погоджуюся x 1
  8. Liliyah Romanova

Невідомо, то правда. Хоча в Північній Америці багато такого, що як уже вірить, то вірить. І атеїсти помирають атеїстами.
    Мій чоловік нещодавно спілкувався з таким. При смерті вже, а ні про що не шкодує. Вірить, що після смерті гаплик, але каже, що то не проблема для нього, бо прожив чудове життя. І смерті не боїться.

9. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

Мене моя баба в дитинстві завжди примушувала до церкви ходити. Зараз до церкви майже не ходжу...

10. L e v k o

L e v k o Well-Known Member

Еф.6:4 А батьки, не дратуйте дітей своїх, а
    виховуйте їх в напоминанні й остереженні
    Божому!

11. Liliyah Romanova

Мене батьки теж тягнули насилу. А потім настав переломний момент у моєму житті і я почала ходити до церкви частіше за них.

12. L e v k o

Аналогічно!
    Найголовніше- це особиста зустріч з Богом! Вона міняє все життя людини.

13. Pobigaychyk

Pobigaychyk Member

для мене це питання дуже важливе. Я не хотіла синочка заставляти ходити до церкви чи навязувати, але тепер в нього в голові якийсь каламбур. Я розповідаю про Бога - він мене уважно слухає, але потім дивиться мультики і питає хто такий Зевс, Аїд... я розповідаю про грецьку міфологію. І от в нього в голові засіли грецькі боги і Бог якось так на рівні казок\легенд. Підкажіть як ви в дитячому віці прививали любов до Бога (не страх). І як відокремити біблійні історії від казок?

14. бетменша

бетменша Well-Known Member

Мены здається не можуть, і не треба. Від примусу, про який тут згадують, і який і у мене був, можливі кілька варіантів розвитку. Людина розумна, досягши певного віку піддає все сумнівам і роздумам і вибирає - вірить чи ні. Людина, яка не звикла думати сама, просто "тупо вірить" (це не та віра, про яку тут говорять), слова священника сприймає як абсолютну правду, виконує всякі релігійні ритуали і таке інше. Батьки звісно можуть брати дитину до церкви, ну і загалом, якшо вони релігійні, то воно все буде присутнє в житті дитини. Але, будь ласка, ті, хто має дітей, не тягніть їх до того насилу! Тоді віра і все, що з нею пов"язане, сприймається, як якась тяжка повинність, а воно, я думаю, у тих, хто щиро вірить, зовсім не так.

15. kabucha

kabucha Well-Known Member

Я не заставляю своїх дітей ходити до церкви ,але я поговорила з ними і пояснила ,що ми християни маємо ходити в неділю до церкви і дякувати Богові за все ,що маємо.Бо для того ,щоб ми мали гроші треба ходити на роботу (щоб працювати треба здоровя і розум ,щоб добре робити роботу),треба ходити в школу ,так само є обовязок перед Богом .Тепер діти самі питають на котру годину йдем до церкви.І чим більші будуть більші тим більшу хочу їм пояснювати про церкву і про Бога. А на рахунок грецьких богів ,то я казала що це як Ілля Муровець,Баба Яга ,казкові герої,а справжній Бог це Ісус до якого мимолимося (бо нема молитов до Зевса),може не зовсім правильно ,але якось зрозумів.

16. Відповідь: Чи можуть батьки дати дітям віру?

Г. Санден, скандинавський класик психології релігії, проводив масштабне дослідження про успішність передавання віри батьками своїм дітям. Виділяє кілька типів батьків і пише, про найменш успішними в цьому є «надто впевнені» батьки, бо своїм авторитетом відштовхують дітей, «надто невпевнені» теж малоуспішні, бо їхня віра непереконлива та невиразна, найкраще це виходить у батьків, які є «трохи невпевненими» або «не дуже впевненими», які здатні припустити навіть критичні запитання і виховують швидше особистим прикладом. Теж вважаю і погоджуюся з тою думкою, що батьки мають власним прикладом заохочувати дітей до віри.
    Я виховувалася в невіруючій сім'ї і сама шукала Господа (чи то Він мене :)). Мій брат виховувався в тих самих умовах, але має зовсім інший від мого світогляд й інші цінності. Свою свободу ми використали по-різному… Хоч, вірю, все ще зміниться.
    Свого малюка я не примушую стояти довго в церкві, не змушую весь час стояти навколішки під час нашої спільної молитви, виконувати якісь ритуали, хіба він сам захоче, але намагаюся прищепити йому думку, що Бог є нашим добрим Батьком, що це саме Він подарував йому таку маму/тата, а мамі такого солодкого синочка, що це саме Він створив цей світ для нас з усією його красою і дуже тішиться, коли ми робимо добрі вчинки і любимо одне одного. Я залишаю за дитиною вибір визначатися в житті, обирати свою стежку, але моїм обов'язком, вважаю, є показати їй свій добрий приклад християнського життя і навчити критично мислити. Вірю, що вміючи мислити і бачачи мою віру, яка робить мене щасливою щодня, мій синочок теж шукатиме близькості з Богом. Мені справді дуже б хотілося.

17. L e v k o

Матв.19:14
    Ісус же сказав: Пустіть діток, і не бороніть їм приходити
    до Мене
    , бо Царство Небесне належить таким.

Дуже важливо, щоб в церкві було спеціальне служіння, де би навчали дітей на їхньому рівні. У нас при церкві паралельно із дорослим служінням проходить дитяча недільна школа, тому діти з радістю туди біжать...

18. Маруся-мама

Ми в закордонії, тому у нас також таке є. Правда в суботній школі. Мій син найбільше любить уроки релігії зі всіх предметів в суботній школі. Наш отець файно тих діток вчить. Діти також люблять його заняття.

Але Служба є Служба, і ми маємо окрему кімнату де я беру свою непосиду і де ми з нею собі стоїмо під час Служби (вона сидить, а я стою), а он старші дівчатка то самі нераз мусять стояти в церкві під час Служби без мене (ну бо я в іншій кімнаті із своєю розбишакою).

але он тут цілком про мою родину і підхід виховання щодо релігійності
    Релігійність у нас вихована, але віри батьки не дали. Як там не крути, але віра це справа Святого Духа.

Я не почала ходити до церкви частіше за них (бо в моєї мами це як дзиґар), але я почала поглиблювати своє розуміння більше ніж батьки. Хоча, можу сказати, що це в мене від тата (не дарма моя мама завжди злилась, що я така як тато. :girl_wink:). Мій тато (будучи напів-сиротою) з малечку ходив до церкви і завжди дуже тягнувся до того. Потім одружився з мамою, і про це вже не говорив (вона йому заборонила стати священником, а він так хотів). Тепер я бачу, що ми з ним маємо рівні знання і розуміння (коли щось пояснюємо мамі, то говоримо однаково), он тільки він і надалі в більшості мовчить про такі речі, бо страху так і не поборов. Може то свідчить про малу віру? а може вибрав так... але то тема інша.

19. L e v k o

У нашій церкві, наприклад, зараз проводять навчання вчителів дитячої недільної школи. Ці семінари проходять щосуботи і приходить кожен раз до 30-ти людей. І що цікаво, на ці навчання приходять тільки люди з греко-католицьких церков, котрі хочуть, щоб при їхніх церквах були дитячі недільні школи.:) Протестанти не приходять, бо в них дитячі недільні школи давно уже є при кожній церкві:).

Останнє редагування: 13 Квітень 2013
  20. ola-lyola

ola-lyola Well-Known Member

Мені деколи так дивно, але дитина дає віру мені, ходить зараз на катехизм, де є спец. зошит де відмічають скільки раз були в церкві на службі, і скільки просто помолитись, стимулює.
    З останнього щойно питає - мама в то правда, що Бог немає ні початку, ні кінця?
    - правда
    - А правда, що людина має початок але немає кінця
    - мама підвисла - правда, кажу, а сама думаю, дійсно і цей початок починається з.... мене, і цей мій початок заставляє задуматись і зрозуміти деякі здавалось очевидні речі