15 симптомів «хворої» церковної громади

Тема у розділі 'Філософські та релігійні посиденьки', створена користувачем Liliyah Romanova, 22 Січень 2010.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Superova Moderator Команда форуму

1. Коли проблеми та негативи виправдовуються або замовчуються, замість того, щоб покаятися і, засукавши рукави, їх вирішувати.

2. Коли церковна громада тільки приймає людей, які приходять, замість того, щоб іти в світ і знаходити їх (іншими словами, церковна громада втратила бажання євангелізувати).

3. Коли церковна громада зосереджується на будівництві прекрасного храму, а не Царства Божого.

4. Коли лідерство визначається людськими стандартами, а не Божими.

5. Коли успіх або невдачі сприймаються з точки зору свого становища у світі, а не з точки зору того, чи є вони виконанням Великого покликання.

6. Коли клір перестає вчитися.

7. Коли втрачається почуття страху (пекло вже на таке й страшне, гріх не такий вже й поганий, і хрест не такий потрібний).

8. Коли Святе Письмо та документи Церкви вже не грають ключову роль у прийнятті рішень.

9. Коли церковна громада радше реагує на дії, ніж закликає до них.

10. Коли церковна громада не зосереджує увагу на підростаючому поколінні і відмовляється підтримувати це служіння лише тому, що не розуміє «цю молодь».

11. Коли головна мета - зберегти те, що є ... щоб не розхитати човен
    і/або не засмутити нікого ... особливо тих, хто підтримує фінансово.

12. Коли більше не бажає робити кроки віри, тому що «дуже багато доводиться втрачати».

13. Коли не хвилюють очевидні і невідкладні потреби членів громади.

14. Коли людей у парафії привчають до залежності від однієї людини, яка служить усім, замість того, щоб кожен християнин виконував своє покликання як члени одного тіла, і таким чином тіло буде піклуватися про себе.

15. Коли священики відмовляються пройти ще один кілометр для служіння іншим, тому що «їм це незручно».

Що про це думаєте?

2. Даніелла

Даніелла Well-Known Member

Відповідь: 15 симптомів «хворої» церковної громади

Який "лікар" діагностував ці симптоми?

3. Liliyah Romanova

А це аж так важливо?
    Є ж ґуґл. ;)

Як на мене проблеми підмічено дуже правильно.

4. Ташка

Ташка New Member

І я погоджуюсь, що "симптоми" хвороби церковної громади правильні!
    Але, як на мене, найперше і початок всього, то втрата страху Божого.

5. agalinka

agalinka Active Member

Нажаль зараз дуже важко знайти не хвору громаду, цікаво чи то такий вже час останній?

6. Liliyah Romanova

Може, не там шукаєте?

7. Mazerati

Mazerati Well-Known Member

А хто такий клір?

8. agalinka

agalinka Active Member

А де треба?

9. Esma

Esma Member

Погоджуюсь.
    Маю приклад по п.3.
    Я живу біля Львова, коли будували церкву у селі - тоді підключили усіх до цього процесу. Збирали гроші, чоловіки ходили допомагати фізично, а жінки створювали чергу на приготування обідів для майстрів. З такою пітримкою мешканців церкву збудували дуже швидко і дуже красиву.
    От пройшло декілька років і священник звернувся до громади про поновлення черг на приготування обідів і зборів коштів тому що у церкві хочуть зробити ремонт, а головне - нову підлогу, бо плитка - немодна вже і ще б додатково зробили її підігрів + потрібно дуже велика сума для якогось нового і популярного офомлення ікон позолотою. Коли люди запитали навіщо знову ремонт коли все ще нове. То він аргументував це тим, що всі вже ніде так нема як у нас, бо там люди допомогли, а у нас бідненько-скромненько.

Вбачаю тут теж підміну понять...багатство храму не у тому яка плитка покладена на підлогу і у що зодягнені ікони. Багатство у тому щоб у храмі було невичерпне джерело надії, любові, світла та тепла...щоб кожен хто переступав наповнювався світлими думками та Божою благодаттю.

А цю ситуацію я виправдовую лише людським фактором...а саме менталітетом.

Останнє редагування: 19 Березень 2010
  10. Liliyah Romanova

Священики, диякони тощо...
    Я про те, що здорові громади є. Якщо ви їх не знайшли, значить зле шукали.

11. agalinka

agalinka Active Member

Я не кажу що їх немає, я кажу, що їх дуже мало :sad:
    Був у мене гіркий досвід, але якщо чесно, то зовсім здорової громади я ще ніде не зустрічала:no:, я думаю, що у кожної громади знайдеться хоча б один з вищеперечислених симптомів, адже ми люди. Але з цими симптомами треба боротися:tanksmile:

12. Liliyah Romanova

Так і має бути. Якби оаз було багато, зробилися б джунглі. :girl_wink:

13. Редвумен

Редвумен Active Member

Мені здається, якщо з тих переліком прийти в будь-яку громаду, то відразу скажуть, що жоден пункт це не про них. Це і є найгірше. Як заставити кожного члена громади задуматись над тим? Хто має бути "лікарем" в даному випадку?

14. vikad

vikad New Member

Я не знаю, як у місті. А по селах "сплошь и рядом". Люди не готові щось міняти, а священники тим користуються. Ну скажіть мені, чи людина піде до церкви в інше село, якщо в своїй проблеми? Чи людина зробить зауваження священниу? Чи людина буде писати вище? Чи людина перестане ходити до церкви? Ні!
    В одному недалекому від мене селі священник прямо говорить людям, що інші в своїх церквах "до чогось доробилися" (цитата), а він тільки ось до цього - і витягає камінь! А де принцип:" Дарма отримали - дарма віддайте"? Це при тому, що є обовязковий щомісячний внесок з кожної хати. Хто не здав - список щонедідлі читають перед всією громадою. І не хвора громада? А хто що зробить?
    Тут є тих два питання з російської класики: "Кто виноват?" і "Что делать?"